Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία από τον θάνατο του 8χρονου – Πώς κολλάει;

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος του 8χρονου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από στρεπτόκοκκο και η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά κάτω των δέκα ετών. 

Νοσοκομείο Παίδων: Η ανακοίνωση για τον 8χρονο που πέθανε από στρεπτόκοκκο

Η νεκροψία – νεκροτομή τα επόμενα 24ωρα θα προσδιορίσει εάν τελικά η αρχική λοίμωξη που οδήγησε μέσα στη ΜΕΘ σε θάνατο τον 8χρονο προήλθε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, όπως υποψιάζονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

«Όταν μιλάμε για καταπληξία, για ένα παιδί δηλαδή που μέσα σε λίγες ώρες πεθαίνει από σοκ, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν υπήρχε τρόπος να σωθεί. Ένα παιδάκι που σε πέντε ώρες καταλήγει σημαίνει δυστυχώς ότι αυτή η κατάσταση η καταπληξία, είναι ένα σοκ μη αναστρέψιμο. Ή σε ελάχιστες περιπτώσεις ακόμη κι αν αναστραφεί, ποτέ δεν ξέρεις τι βλάβες μπορεί να έχει αυτό το παιδί και πως θα είναι η ζωή του από άποψη επιβίωσης», είπε στο iatropedia.gr ο Τάσος Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος – τ. Συντονιστής και Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Στρεπτόκοκκος Α: Mπορούν να νοσήσουν οι ενήλικες; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα κοινό νόσημα που αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβίωσης. 

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ωστόσο, συνιστούν στους γονείς να σπεύδουν στο νοσοκομείο, όταν διαπιστωθεί ραγδαία επιδείνωση, με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δυσκολία επαφής με το περιβάλλον
  • Έντονη νωθρότητα
  • Ωχρότητα στο δέρμα
  • Εμετούς

«Πρώτη κίνηση του γονιού θα είναι να παίρνει τη γνώμη που παιδιάτρου. Μπορεί αυτό να επιβαρύνει τους παιδιάτρους, αλλά χρειάζεται να επικοινωνεί οπωσδήποτε με τον γιατρό, ή έστω στην αρχή τηλεφωνικά. Να μην αφήνονται οι γονείς στις δικές τους εκτιμήσεις. Αλλά και ο παιδίατρος από την πλευρά του πρέπει να ακούει τον γονιό. Όταν ο γονιός θα πει “γιατρέ δεν είναι καλά το παιδί μου, δεν ήταν έτσι το παιδί μου”. Να μην πει ο γιατρός “υπερβάλλεις, φοβάσαι”. Μια φορά θα γίνει το κακό, ο γιατρός να μην κάνει τη σωστή εκτίμηση. Άρα οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο και ο παιδίατρος να ακούει τον γονιό», είπε ο κ. Χατζής.

Αν αποδειχθεί ότι ο 8χρονος έφυγε από τη ζωή λόγω του στρεπτόκοκκου, τότε θα πρόκειται για τον έβδομο θάνατο στην Ελλάδα. 

«Αυτή η ιστορία τώρα με τον στρεπτόκοκκο μου θυμίζει τις φοβερές μηνιγγίτιδες προ 20ετίας με τον μηνιγγιτιδόκοκκο C πριν βρεθεί το εμβόλιο, όπου πραγματικά ήταν τόσο ραγδαία η εξέλιξη των περιστατικών. Και το παράδοξο ήταν ότι μπορούσες να έχεις στην ίδια οικογένεια ένα παιδάκι το οποίο κόλλησε και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες και να έχεις επίσης, ένα ή δύο ή τρία άλλα παιδιά στο ίδιο σπίτι, τα οποία ούτε καν κόλλησαν. Ή ήταν φορείς. Αυτό παραμένει ένα μυστήριο, πως κάποιοι οργανισμοί είναι τόσο ευάλωτοι», είπε.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή  και πιο σοβαρή.

Λάρισα: Έπαθε σήψη και ανακοπή η 40χρονη με τον στρεπτόκοκκο

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS),. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν.

Στρεπτόκοκκος: «Δε συνιστά πανδημία» - Τι ισχύει για τα τεστ ανίχνευσης

Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Στρεπτόκοκκος: Πώς γίνεται η διάγνωση, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS).

Τεράστιες ελλείψεις στα δύο αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Στρεπτόκοκκο: Πότε πρέπει να επικοινωνούν οι γονείς με τον γιατρό

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top