Πτώση ελικοπτέρου: Τα σόναρ εντόπισαν τα συντρίμμια του

«Δε μου ανέφερε βλάβη», λέει συνάδελφός του

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Βόρεια Εύβοια για τον εντοπισμό του πιλότου του ελικοπτέρου που έπεσε χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Αχλαδίου, εν μέσω της κακοκαιρίας Elias. Προς το παρόν οι έρευνες δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Τα σόναρ έχουν εντοπίσει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Συνάδελφος του πιλότου, που ήταν ο τελευταίος που του μίλησε, είπε πως ο πιλότος δεν του ανέφερε βλάβη.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου συμμετέχουν ένα ελικόπτερο Super Puma, ειδική ομάδα βατραχανθρώπων, τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού και δύο ιδιωτικά. 

Εύβοια: Άκαρπες οι έρευνες για τον πιλότο - Είναι πατέρας ενός παιδιού

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς η θάλασσα είναι θολή, λόγω της κακοκαιρίας, τα ρεύματα ισχυρά, ενώ υπάρχουν και πολλά φερτά υλικά. 

Πτώση ελικοπτέρου: Τα σόναρ εντόπισαν τα συντρίμμια

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σόναρ των σκαφών του Λιμενικού έχουν εντοπίσει τα συντρίμμια του ιδιωτικού ελικοπτέρου. 

Εύβοια: Αγωνία για τον πιλότο του ελικοπτέρου – Στέλνουν βατραχανθρώπους

Οι έρευνες πραγματοποιούνται σε βάθος 50 – 70 μέτρων, αν και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή παραμένουν δύσκολες. 

Πτώση ελικοπτέρου: Πιθανόν να έπαθε vertigo ο πιλότος

Οι ειδικοί αναζητούν τα πιθανά σενάρια της πτώσης με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να έπαθε ο πιλότος vertigo. Ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το ελικόπτερο και τις δυνατότητές του.

«Το Agusta 109 είναι ένα ελικόπτερο που διακρίνεται για αεροδιακομιδές, αν και στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένο – την δεκαετία του 2000 – με την απώλεια 3 ελικόπτερων του ΕΚΑΒ τέτοιου τύπου, αλλά κανένα από αυτά δεν συνδέεται άμεσα με το ελικόπτερο καθώς ήταν σφάλμα χειρίστου. Η άλλη εφαρμογή που έχει είναι μεταφορές VIP και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αυτόν τον τομέα, γιατί είναι ταχύ, άνετο, μπορεί να διαμορφωθεί με πολυτελές εσωτερικό», είπε αρχικά.

Για το ενδεχόμενο να έπαθε vertigo ο πιλότος, ο κ. Καραϊωσηφίδης ανέφερε πως, «δεν υπάρχει ελικόπτερο παντός καιρού, όλα τα εναέρια μέσα έχουν όρια, γιατί εξαρτώνται από την ταχύτητα του ανέμου ή την ορατότητα».

«Η διερεύνηση θα πρέπει να δει γιατί πάρθηκε η απόφαση να απογειωθεί. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, και η μηχανική βλάβη και τα σφάλματα χείριστού αλλά και κάτι απρόοπτο. Ο καιρός είναι το κυρίαρχο σενάριο. Έχουμε το ελικόπτερο, ότι πετάει μέσα σε απόλυτη έλλειψη ορατότητας σε αυτές τις συνθήκες δημιουργείται vertigo, η απώλεια χωρικού προσανατολισμού. Δεν είναι θέμα εμπειρίας εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εμπειρία».

«Η διαφυγή από ένα ελικόπτερο που πέφτει στο νερό εάν δε συντριβεί και δεν διαλυθεί είναι δύσκολη, γιατί το ελικόπτερά βυθίζεται αμέσως σε αντίθεση περίπτωση με το αεροπλάνο που μπορεί  επιπλεύσει. Βυθίζεται αμέσως το ελικόπτερο γιατί τα βαρύτερα σημεία του είναι στην οροφή του ελικοπτέρου και αναποδογυρίζει και βυθίζεται. Είναι ερώτημα γιατί σήκωσε το ελικόπτερο ο πιλότος με αυτόν τον καιρό», κατέληξε.

Πτώση ελικοπτέρου: Το χρονικό της τραγωδίας

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως άκουσαν μια έκρηξη και είδαν το ελικόπτερο να χάνει ύψος και να πέφτει στη θάλασσα. 

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που έπεσε σε θαλάσσια περιοχή στη Βόρεια Εύβοια

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που έπεσε σε θαλάσσια περιοχή στη Βόρεια Εύβοια

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από το Μαντούδι και κατευθυνόταν προς τον Βόλο, ώστε ο πιλότος να παραλάβει τον ιδιοκτήτη του. 

Εύβοια: Ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα - Βίντεο από τη στιγμή της πτώσης

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά από την απογείωση από το Μαντούδι, ο πιλότος ανέφερε πως οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και αμέσως μετά χάθηκε από τα ραντάρ. 

Πτώση ελικοπτέρου: Τι αποκαλύπτει συνάδελφος του πιλότου

Μιλώντας στο Open συνάδελφος του πιλότου, αποκάλυψε την τελευταία επικοινωνία που είχαν, πριν χαθούν τα ίχνη του. 

«Ήμασταν μαζί στο ελικοδρόμιο στις Αφίδνες, καταθέσαμε σχέδιο πτήσης και απογειωθήκαμε με μισή ώρα διαφορά αλλά εγώ είδα τις κακές καιρικές συνθήκες και γύρισα πίσω. Πήγαινε στον Βόλο για να πάρει τον ιδιοκτήτη του ελικοπτέρου. Απογειώθηκε περίπου στις 09:00 το πρωί», είπε και συνέχισε:

«Μισή ώρα αργότερα επικοινωνήσαμε και μου είπε ότι προσγειώθηκε σε ένα ύψωμα διότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν είχε ορατότητα. Μου είπε ότι μόλις βελτιωνόταν ο καιρός θα απογειωνόταν ξανά από εκεί για Βόλο. Δεν μου ανέφερε βλάβη στο ελικόπτερο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top