«Η Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη Παιανίας πρέπει να επαναλειτουργήσει τώρα»

Το κείμενο του Σωκράτη Χατζησταμάτη

Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη Παιανίας

Ο Σωκράτης Χατζησταμάτης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Παιανίας, γράφει για ένα ζήτημα που απασχολεί τους δημότες της περιοχής:

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται στην εποχή μας και ο εκσυγχρονισμός των μέσων πληροφόρησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, έχουν επιφέρει την αναβάθμιση πληθώρας παραδοσιακών δομών ενός Δήμου.

Μια από αυτές τις παραδοσιακές δομές που έχει αλλάξει εδώ και αρκετά χρόνια μορφή και συνεχίζει να αλλάζει, είναι και αυτός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Έτσι πλέον, μια σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη δεν περιορίζεται στον δανεισμό βιβλίων, αλλά μετασχηματίζει και τελικά επεκτείνει τις υπηρεσίες της προς τους δημότες.

Ενδεικτικά: αναπτύσσει διαφορά προγράμματα για παιδιά και μεγάλους, όπως ρομποτική, μαθήματα υπολογιστών, μαθήματα ενίσχυσης προφορικών αγγλικών για παιδιά κ ενήλικες, ζωγραφική, βοήθεια στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας στη χρήση smart phone, εργαστήριο σάρωσης 3D και εκτύπωσης 3D, διοργάνωση σεμιναρίων, συζητήσεις, ημερίδες κ. α..

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μια δημοτική βιβλιοθήκη αποτελεί έναν θεσμό μέσα στον οποίο, όχι μόνο παρέχονται σύγχρονες υπηρεσίες, αλλά κυρίως συνιστά χώρο συνάντησης για τους ανθρώπους με αποτέλεσμα την δημιουργία κοινοτήτων ανταλλαγής απόψεων και παραγωγής διαλόγου.

Ως εκ των παραπάνω, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: τι έχει κάνει η δημοτική αρχή με την Δημοσθένειο Βιβλιοθήκη Παιανίας 4 χρόνια τώρα;

Συγκεκριμένα, μεταφέροντας και τον προβληματισμό πολλών δημοτών, οφείλω να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα προς τον Δήμαρχο κ. Ι. Μάδη και προς την Πρόεδρο του ΠΑΟΔΗΠ κα Κωνσταντίνα Βλάχου σχετικά με την λειτουργία της Δημοσθενείου Βιβλιοθήκης Παιανίας : 1. Η τελευταία δημοσίευση στην σελίδα του ΠΑΟΔΗΠ στην καρτέλα της βιβλιοθήκης, που αφορά εκδήλωση – δράση της βιβλιοθήκης, αναρτήθηκε στις 24 Μαΐου 2018. Από κει κι έπειτα δεν υπάρχει κάποια άλλη ανάρτηση. Ως εκ τούτου, τι ισχύει από τα δύο: η βιβλιοθήκη συνέχισε τις δράσεις το 2019- 2023, αλλά είναι αδρανής η ιστοσελίδα του ΠΑΟΔΗΠ και δεν ενημερώνει για τις εν λόγω δράσεις, ή τα τελευταία τέσσερα χρόνια η βιβλιοθήκη είναι ανενεργή;

2. Ποιες είναι συνολικά (ή ενδεικτικά τουλάχιστον) οι δράσεις και τα προγράμματα που υλοποίησε η βιβλιοθήκη τα τελευταία 4 χρόνια;

3. Ποιες είναι οι μόνιμες υφιστάμενες παροχές υπηρεσιών από την Δημοσθένειο Βιβλιοθήκη προς την κοινωνία και τους Δημότες της Παιανίας;

4. Ποιο είναι ακριβώς το ωράριο της Βιβλιοθήκης και πόσα άτομα απασχολεί; Υπάρχει αρμόδιος Βιβλιοθηκονόμος;

Οφείλει, λοιπόν, η δημοτική αρχή να δώσει απαντήσεις στους δημότες για όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως να μας εξηγήσει γιατί, τέσσερα χρόνια τώρα, δεν έκανε τίποτα. Ή αν έκανε, να μας πει γιατί απέτυχε να παραδώσει στην κοινωνία μια τουλάχιστον ενεργή βιβλιοθήκη.

Από την άλλη πλευρά η δική μας θέση, η θέση του Κώστα Αναστόπουλου και της παράταξής μας είναι ξεκάθαρη : η Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη Παιανίας θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και να εκσυγχρονίζεται από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου Παιανίας.

Θέλουμε και θα δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός βιβλιοθηκονόμου, που θα παρέχει σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες προς όλους τους δημότες.

Η άμεση λειτουργεία μιας σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης, είναι η ελάχιστη ευθύνη που οφείλουμε να αναλάβουμε απέναντι στην κοινωνία.

Έχουμε ευθύνη, όμως, και σε ότι αφορά την συνέπεια των όσων λέμε. Έτσι μόνο θα είμαστε σε θέση να δουλέψουμε και να πετύχουμε καλύτερες και σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές συνολικά. Να πετύχουμε έναν καλύτερο και σύγχρονο Δήμο για όλους.

Σωκρατης Χατζησταματης , υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος , Δήμου Παιανίας.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top