Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες - Ποια στοιχεία θα περιέχουν

Θα αλλάζουν κάθε δέκα χρόνια και θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου

«Φρενίτιδα» για τις νέες ταυτότητες / Βίντεο από Οpen

«Φρενίτιδα» επικρατεί με τις ταυτότητες σε όλη τη χώρα με πλήθος πολιτών να σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να τις αντικαταστήσουν πριν μπουν στη ζωή μας οι νέες. Οι αντιδράσεις στις κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν να κάνουν κυρίως με το τσιπ και τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιέχουν.

Τρέχουν να ανανεώσουν τις παλιές ταυτότητες - Πότε έρχονται οι νέες

Η νέα ταυτότητα θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας. Όπως αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης στο σχετικό ΦΕΚ στην μπροστινή πλευρά της νέας ταυτότητας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δε θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας. 

Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

«Φρενίτιδα» επικρατεί με τις ταυτότητες σε όλη τη χώρα με πλήθος πολιτών να σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να τις αντικαταστήσουν πριν μπουν στη ζωή μας οι νέες

Οι νέου τύπου ταυτότητες ακολουθούν τα νέα διεθνή πρότυπα. Ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν κάποιο είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021 τον συντονισμό ώστε οι ταυτότητες αυτές να είναι συμβατές σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό συμφώνησαν επί της αρχής και τα 27 κράτη-μέλη μόλις τον περασμένο Ιούνιο και πλέον κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκδώσει τα νέα δελτία ταυτότητας με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά.  

Οι νέου τύπου ταυτότητες θα παρουσιαστούν επισήμως στην προσεχή ΔΕΘ και η έκδοση τους αναμένεται να ξεκινήσει μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Όλη η διαδικασία θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου εκεί θα γίνεται η λήψη της φωτογραφίας της ταυτότητας. Το κόστος έκδοσης θα είναι δέκα ευρώ και οι νέες ταυτότητες θα έχουν διάρκεια ισχύος δέκα έτη.

Νέες ταυτότητες από Σεπτέμβριο – Το κόστος και η διάρκεια ισχύος

Σημειώνεται ότι οι νέες ταυτότητες δε θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top