Νέες ταυτότητες από Σεπτέμβριο – Το κόστος και η διάρκεια ισχύος

Θα έχουν διάρκεια 10 χρόνια, όπως και τα διαβατήρια

«Οι νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου», είπε ο Νότης Μηταράκης / Βίντεο: ΕΡΤ

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμες οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

«Οι νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, για όσους τις βγάζουν τώρα», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Στόχος μας είναι να τις παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

MyELAS και νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας από Σεπτέμβριο

«Αυτό θα γίνει με υφιστάμενα συστήματα που είναι εγκατεστημένα ήδη στο υπουργείο προστασία του Πολίτη, προμηθευόμαστε τις κάρτες και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

Επισκέφτηκε το ΑΤ Ομόνοιας τα μεσάνυχτα ο Μηταράκης

Σημείωσε, μάλιστα, γελώντας ότι είναι αστείο να λέγονται πράγματα για σύστημα γεωεντοπισμού στις ταυτότητες, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Οι νέες ταυτότητες θα έχουν διάρκεια 10 χρόνια και ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Πλέον αυτό θα φαίνεται και επίσημα πάνω στην ταυτότητα. Τα διαβατήρια είχαν ισχύ πέντε χρόνια, αλλά πέρυσι το αλλάξαμε. Η λογική θα είναι στο μέλλον με μια κοινή αίτηση να επανεκδίδεις ταυτότητα και διαβατήριο ανά 10 χρόνια από τα ίδια συστήματα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

Καύσωνας: Συστάσεις για χρήση των ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες

Όσον αφορά το κόστος, σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ΚΥΑ του 2018 για την έκδοση δελτίου ταυτότητας καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ, για τα έξοδα εκτύπωσης και τις δαπάνες ασφαλούς μεταφοράς δικαιολογητικών και του δελτίου.

Παράλληλα, προβλέπεται επιπλέον παράβολο 9 ευρώ για τις περιπτώσεις επανέκδοσης ταυτότητας σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας (όχι δηλαδή για αντικατάσταση λόγω παλαιότητας ή σε περίπτωση κλοπής).

Παράβολο 9 ευρώ(υπέρ του δημοσίου) από την Εφορία, δεν απαιτείται σε περίπτωση κλοπής ή αντικατάστασης λόγω παλαιότητας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top