Καύσωνας: Οδηγίες για τις ηλεκτρικές συσκευές - Πόσο καίει το κλιματιστικό

Πόση ώρα να ανάβουμε τα κλιματιστικό για να κάνουμε οικονομία

Όσα είπε στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντούσιας για τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών.

Με τον καύσωνα Κλέων να επιστρέφει δριμύτερος το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας συστήνει στους πολίτες να κάνουν λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών τους συσκευών, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή 20:00 – 22:00.

Πόσο «καίει» την ώρα το κλιματιστικό; Η κατάλληλη θερμοκρασία για οικονομία

Για την υποβοήθηση μάλιστα της ασφάλειας και της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας συστήνετε να λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.

Άλλα μέτρα που πρέπει να λάβουμε:

  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

Καύσωνας: Συστάσεις για χρήση των ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες

Τι αποφεύγουμε

  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
  • Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Καύσωνας: Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό 

Παράλληλα, για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και οικονομία στην τσέπη μας καλό είναι τα κλιματιστικά να λειτουργούν σε μια θερμοκρασία 12 – 14 βαθμούς χαμηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία. 

Η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματιστικό που συστήνουν οι γιατροί

Έτσι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 35 – 36 βαθμοί η θερμοκρασία του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι στους 26 βαθμούς Κελσίου για μεγαλύτερη οικονομία. 

Έρχεται ακραία θερμική έξαρση με 45 βαθμούς - Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα

Επίσης, είναι πιο οικονομικό τα κλιματιστικά να λειτουργούν συνεχόμενα, διαφορετικά καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια. 

Πόσο καίει ανά ώρα το κλιματιστικό

Τέλος ανάλογα με το κλιματιστικό και την παλαιότητά του εξαρτάται και η κατανάλωση σε χρήματα. Συνήθως η κατανάλωση κυμαίνεται από 0,10 – 0,15 ευρώ την ώρα που σημαίνει πως αν είναι σε λειτουργία επί 24 ώρες η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάσει τα 3,6 ευρώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top