Δερβενοχώρια: Εξαπλώνεται προς Μάνδρα η φωτιά - Εκκενώνονται οικισμοί

Εκκένωση οικισμών και στο Λουτράκι - Καίγονται σπίτια και αποθήκες

Προς Μάνδρα εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς η φωτιά που ξέσπασε χθες στα Δερβενοχώρια. Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτήρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρα. Εκδόθηκε ακόμα μήνυμα του 112 για εκκένωση της Νέας Ζωής στη Μάνδρα, νότια προς Ελευσίνα.

Επίσης ξανάκλεισε η παλιά Εθνική Οδός Ελευσίνας – Θηβών. Κλειστές είναι επίσης οι έξοδοι της Αττικής οδού 1 και 2 προς Μάνδρα και Μαγούλα αντίστοιχα.

 

 

Στο σημείο επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 75 οχήματα και από αέρος 11 αεροσκάφη 9 ελικόπτερα το ένα συντονιστικό.

Εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα στο Λουτράκι δόθηκε επίσης πριν από λίγο, καθώς μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή. 

Στο μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια το έργο των επίγειων δυνάμεων έχει επικεντρωθεί στην ανατολική και δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, όπου υπάρχει πυκνό δάσος.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλά στρέμματα και γι' αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Με εντολή των αρχών κλείνει η παλιά Εθνική Ελευσίνας - Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύμετα κυκλοφορίας. 

Κικίλιας: Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας

Σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των ανέμων στην περιοχή και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 

Φωτιά Δερβενοχώρια: Πολύ μεγάλο το μέτωπο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά εκτείνεται στην κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης – Μαγούλας. 

 

 

Η βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν» δεν κινδυνεύει, όπως επίσης και η Πάρνηθα. 

Δερβενοχώρια: Μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στην Πάρνηθα

Το πρόβλημα στα Δερβενοχώρια είναι η γεωμορφολογία του, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμα και οι φλόγες δε φαίνονται λόγω των καπνών. Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική περιοχή μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. 

Φωτιά Δερβενοχώρια: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Λόγω της φωτιάς κλειστή είναι η εθνική οδός Ελευσίνας – Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στα Δερβενοχώρια. Επίσης κλειστή είναι η οδός Φυλής από τη μονή Κλειστών και η επαρχιακή οδός Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν. 

 

 

Νωρίτερα, κάτοικοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβαζαν βίντεο που έδειχναν τη φωτιά να κατευθύνεται προς τη Μάνδρα. Ωστόσο η Πυροσβεστική ενημέρωσε πως η φωτιά άλλαξε πορεία και κινείται προς Μαγούλα. 

Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκηνώσεις στο Λουτράκι

Για αρκετή ώρα διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση στα Βίλια και την Οινόη. 

 

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιό, η φωτιά στα Δερβενοχώρια είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή. 

Δραματική η κατάσταση στα Καλύβια - Στις φλόγες σπίτια

Συμπλήρωσε πως υπήρξαν διάσπαρτες εστίες προς Αττική Οδό, το μέτωπο έχει μετακινηθεί νότια προς τη Μάνδρα, αλλά μακρυά από την Μάνδρα.

Φωτιά Λουτράκι: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Καίγονται σπίτια

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Φωτιά: Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στο Πανόραμα Σαρωνίδας! 

Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση.

Παράλληλα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

Φωτιές: Ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ - Έρχονται αεροπλάνα από Γαλλία και Ιταλία

Ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας αεροπλάνα από τη Γαλλία και την Ιταλία για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

 

Ειδικότερα, ο κ. Λέναρτσιτς σημειώνει: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια με σκοπό την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του RescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

Φωτιά Δερβενοχώρια: Πού μπορούν να φιλοξενηθούν οι πληγέντες

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

Συγκλονίζουν οι δραματικοί απεγκλωβισμοί από τα μέτωπα της φωτιάς

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953, από τις 08:00 έως 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Επίσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να δρομολογηθεί η φιλοξενία των πυροπλήκτων.

Φωτιές: Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτωπα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής στον Κουβαρά και τη Σαρωνίδα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο η επχειρήση κατάσβεσης συνεχίζεται με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό πλήρη έλεγχο. 

Συνεργεία της Αρωγής με τον κ. Τριαντοπουλο ήταν από το πρωί στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων Ολύμπος (43ο χλμ Αθηνων Σουνιου), όπου έγινε κατανομή των συνεργείων και έχουν ξεκινήσει ήδη με τους αντιδημάρχους της περιοχής να μπαίνουν στους οικισμούς για καταγραφή των ζημιών. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top