Φοιτητικά σπίτια: Οι γονείς θα βάλουν φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη

Στην Αθήνα τα φοιτητικά διαμερίσματα με ενοίκιο έως 300 ευρώ είναι «άφαντα»

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Στις 28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές, που θα βάλει τέλος στο άγχος και την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει το σαφάρι για τη αναζήτηση του ιδανικού φοιτητικού σπιτιού, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι γονείς θα κληθούν φέτος να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» 

«Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη των προηγούμενων τεσσάρων ετών, ως προς την εύρεση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο. Ο προϋπολογισμός των 300€/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, αποτελεί απλά «Όνειρο Θερινής Νυκτός», καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα 300€/μήνα, ακόμη και σε περιοχές των Δυτικών Προαστίων ή/και του Πειραιά που τα προηγούμενα χρόνια κατέγραφαν μια μικρή διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα κατοικιών (κατάλληλες για φοιτητές) που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, η αύξηση των ζητούμενων τιμών ενδεχομένως να αγγίζει το 12%- 16% σε σχέση με πέρυσι», είπε στο star.gr Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Φοιτητικό δωμάτιο

Άνω των 400€/μήνα το 70% των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών (φωτ. unsplash)

Όπως εξήγησε, η ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, αλλά και η αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω τουρισμού, έχουν καταστήσ

ει τα τελευταία χρόνια την αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου, μια δύσκολη διαδικασία.

«Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», οι οποίοι επιλέγουν πλέον να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, αλλά και πολλές περιοχές του Ιστορικού κέντρου».

Οι περιοχές με τα πιο φτηνά φοιτητικά σπίτια στην Αθήνα

Σχεδον μηδενική η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300€

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του star.gr, το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, μόλις 1 στα 10 ακίνητα ήταν διαθέσιμο με μίσθωμα έως 300€/μήνα

«Φέτος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται σχεδόν μηδενική.  

Στις περιοχές του Κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 4,64% (έναντι 12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου, έως 50τμ. 

ενοικιαστήρια

Σχεδον μηδενική είναι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300€ (φωτ. eurokinissi)

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 5,2% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου, έως 50τμ διατίθενται με μίσθωμα έως 300€, (έναντι 14,29% πέρυσι). 

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική (1,62%), ενώ στον Πειραιά αγγίζει μόλις το 7,14%», σημείωσε ο κ. Μπάκας. 

Ξέφυγαν τα φοιτητικά σπίτια: Έως και 26% πάνω τα ενοίκια στην Αθήνα

Αθήνα Κέντρο: 4 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€

Σύμφωνα με ίδιο, ο φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο Κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 71,4%, δηλαδή, 7 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€

«Το μεγαλύτερο πλήθος των κατοικιών (80%), είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43ετών. Φέτος, 4 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€, όταν πέρυσι ήταν μόλις 1 στις 10 κατοικίες. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και την περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο», είπε ο κ. Μπάκας. 
 
 

Πανελλαδικές 2023: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Αθήνα Δυτικά Προάστια : 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Όπως πρόσθεσε, ο φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Δυτικά Προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή/και στο Περιστέρι, θα πρέπει έχει υπόψη του ότι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική.

«Ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν ακίνητα μη ανακαινισμένα, κατασκευής του 1970. Περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλησταριά) 15τμ- 20τμ, 3ου και 4ου ορόφου, χωρίς ασανσέρ, που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200€- 250€».

Στα Δυτικά Προάστια της Αττικής η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική, είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, φέτος η διαθεσιμότητα κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα 351€- 400€, 401€- 450€ και 451€-500€, είναι μειωμένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενοίκια: «Mπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τι ζητούν για 50τμ»

Αθήνα Νότια Προάστια: 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Νότια Προάστια της Αττικής και κυρίως στην Καλλιθέα η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική.

«Την περυσινή χρονιά, μόλις το 2,52% των διαθέσιμων κατοικιών έως 50τμ άνω του 1ου ορόφου είχαν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€. Φέτος, σχεδόν 3 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€, γεγονός που καταδεικνύει τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων με οικονομικότερο ζητούμενο μίσθωμα», σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Φοιτητικά ενοίκια: Πώς διαμορφώνονται φέτος οι τιμές

Πειραιάς: 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Όπως συμπλήρωσε, ο ενδιαφερόμενος που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Πειραιά με ζητούμενο μίσθωμα έως 350€, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση, είναι κατοικίες 21τμ- 30τμ, ολικώς ανακαινισμένες και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένες, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

«Φέτος, 5 στις 10 κατοικίες, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 451€ έως 600€, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2 στις 10 κατοικίες.

Τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα στον Πειραιά είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με οικοσυκευές διαμέρισμα (φωτ. unplash)

Τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα στον Πειραιά είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με οικοσυκευές διαμέρισμα (φωτ. unplash)

Ουσιαστικά, καταγράφεται αύξηση της διαθεσιμότητας στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα», σχολίασε ο κ. Μπάκας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top