Οι περιοχές με τα πιο φτηνά φοιτητικά σπίτια στην Αθήνα

Mόλις 1 στα 10 ακίνητα διατίθενται με μίσθωμα έως 300€

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Ο Σεπτέμβριος μπαίνει και «μείζον» θέμα συζήτησης και προβληματισμού για το σύνολο των πολιτών αποτελεί η ραγδαία αύξηση των ενοικίων έως και 26% σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς και η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση.

Είναι η εποχή που οι γονείς αναζητούν φοιτητική κατοικία για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε περιοχές εκτός της κύριας οικογενειακής κατοικίας, ενώ είθισται μεγάλο μέρος μισθωτηρίων συμβολαίων που αφορούν κατοικίες να ξεκινούν ή να ανανεώνονται τη συγκεκριμένη περίοδο.

δωμάτιο φοιτητή

(φωτ. unsplash)

«Σε «απόγνωση» είναι χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους λόγω των αυξημένων ενοικίων. Σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στη χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια χρειάζεται να διαθέσει ακόμα και έναν ολόκληρο “καλό” μισθό», είπε στο star.gr o Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Ξέφυγαν τα φοιτητικά σπίτια: Έως και 26% πάνω τα ενοίκια στην Αθήνα

Όπως πρόσθεσε, η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης, απασχολεί πλέον όχι μόνο τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή/και τους νέους, αλλά σχεδόν το σύνολο των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη της χώρας μας.

«Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους», σημείωσε.

ενοικιάζεται

(φωτ. eurokinissi)

Φοιτητικά σπίτια: Mόλις 1 στα 10 ακίνητα με ενοίκιο έως 300€

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, άνω του 1ου ορόφου, έως 50τμ, με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «Όνειρο Θερινής Νυκτός». 

«Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι φοιτητικές κατοικίες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ- 30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Δηλαδή μόλις 1 στις 10 κατοικίες, κατάλληλες για φοιτητές, διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα», είπε.

φοιτητικό σπίτι

Ένα προσιτό ενοίκιο για μια οικογένεια είναι στα 500- 550 ευρώ (φωτ. unsplash)

Οι περιοχές με τα πιο φτηνά φοιτητικά σπίτια στην Αθήνα

Συμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οικονομικότερη κατοικία, έως 300€ τον μήνα, στην Κυψέλη, στα Άνω Πατήσια, στην Πλ. Βικτωρίας, Πλ. Αττικής καθώς και στον Κολωνό.

«Όσοι πάλι επιθυμούν τη συγκατοίκηση με στόχο να επιμεριστούν τα μηνιαιά έξοδα, μπορούν να επιλέξουν περιοχές με μηνιαία μισθώματα από 500€ έως 550€. Τέτοιες περιοχές είναι η Νίκαια, ο Κορυδαλλός και ο Πειραιάς, οι οποίες διαθέτουν σταθμό του Μετρό ή ΗΣΑΠ, ενώ δύο φοιτητές μπορούν να δίνουν από 200€- 225 ευρώ το μήνα για ενοίκιο». 

Φοιτητικά σπίτια: 8 προτάσεις για τη μείωση του κόστους στέγασης

Το κόστος ενοικία για μία οικογενειακή κατοικία

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες στην Αθήνα, διαμορφώνεται στα 8,15 €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 €/τ.μ. 

«Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από 815€/μήνα έως και 1.140€/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία 100τμ άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000», είπε.

Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων στην Αθήνα, ανά περιοχή

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ κυμαίνεται στα 730€/μήνα και 750€/μήνα αντίστοιχα.

Σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως στους Αμπελόκηπους, το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4€/τ.μ. έως 8,3€/τ.μ, το Παγκράτι από 9,2€/τ.μ. έως 11,6€/τ.μ. και τον Νέο Κόσμο από 7,2€/τ.μ. έως 8,6€/τ.μ.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. 

«Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Στη Γλυφάδα, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 13€/τ.μ., ενώ στη Βούλα στα 11,5€/τ.μ. Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000, αγγίζει τα 945€/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095€/μήνα και στην Καλλιθέα τα 850€/μήνα», εξήγησε ο κ. Μπάκας.

Ενοίκια: «Mπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τι ζητούν για 50τμ»

Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3€/τ.μ.

«Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τ.μ. έως 11,8€/τ.μ, στον Χολαργό από 10€/τ.μ. έως 14€/τ.μ, το Χαλάνδρι από 10€/τ.μ. έως 13,6€/τ.μ. και την Κηφισιά από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.», συμπλήρωσε. 

Τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με οικοσυκευές διαμέρισμα (φωτ. unplash)

Η διαθεσιμότητα οικογενειακών κατοικιών σύμφωνα με το ζητούμενο μίσθωμα 

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αποτελούν το 19,96% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών. Στα Βόρεια Προάστια διαθέσιμο προς ενοικίαση είναι μόλις το 0,71% των συνολικών προς μίσθωση κατοικιών, στα Νότια Προάστια το 4,03%, στα Δυτικά Προάστια το 35,58%, στο Υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Βόρεια Προάστια, όπου στο 93,11% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, το ζητούμενο μίσθωμα είναι άνω των 800€/μήνα. Στα Νότια προάστια αγγίζει το 81,44% και στο κέντρο της Αθήνας το 65,66% αφορά ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€/μήνα», είπε στο star.gr ο κ. Μπάκας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top