Ενοίκια: «Mπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τι ζητούν για 50τμ»

Ζητούν αύξηση ακόμη και 25% στην ανανέωση της μίσθωσης

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates

Υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων, εν μέσω συνθηκών ακρίβειας, ζητούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενόψει της ανανέωσης των μισθωτηρίων συμβολαίων που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E- Real Estates.

«Ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος, αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων, αλλά και η έναρξη νέων. Ήδη από αρχές Ιουνίου, μέρος των ιδιοκτητών έχουν επικοινωνήσει με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης, που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2- 3 μηνών, ζητώντας αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25%, σε σχέση με το 2019. Το συγκεκριμένο ποσοστο ιδιοκτητών πιστεούουμε ότι είναι 20- 25%.», είπε στο star.gr ο πρ. του Δικτύου, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Θέμης Μπάκας

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates

Από την πλευρά τους, οι ενοικιαστές καλούνται ή να συμφωνήσουν στην αύξηση του ενοικίου ή να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση.

Φοιτητικά σπίτια: Πού θα βρεις ενοίκιο έως 300 ευρώ

Σε οικονομικό κλοιό οι ενοικιαστές - «Μας καλούν κλαμένοι»

Όπως εξήγησε ο κ. Μπάκας, τα  συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν μετά από επικοινωνία που είχαν με το Δίκτυο ενοικιαστές, οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, προκειμένου να δουν σε τι τιμές κυμαίνονται τα ακίνητα με τις ίδιες προδιαγραφές με αυτά που νοικιάζουν ήδη, ώστε να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες την ζητούμενη αύξηση. 

«Υπάρχουν περιπτώσεις που παίρνουν τηλέφωνο ακόμη και κλαμένοι, λέγοντάς μας ότι δεν μπορούν να βρουν ένα σπίτι σε ένα προσιτό ενοίκιο. Ένα προσιτό ενοίκιο για μια οικογένεια είναι στα 500- 550 ευρώ. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι τιμές για ένα ακίνητο από 80 τμ έως 120 τμ, είναι πάνω από τα 550 ευρώ. Σύμφωνα με τη Eurostat, προσιτό είναι το ενοίκιο όπου ένας ενοικιαστής δεν δαπανά πάνω από το 30% του εισοδήματός του για το κόστος στέγασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το ενοίκιο και οι λογαριασμοί», είπε.

Ένα προσιτό ενοίκιο για μια οικογένεια είναι στα 500- 550 ευρώ (φωτ. unsplash)

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζητούμενες αυξήσεις στα ενοίκια δεν έρχονται σε μια «λογική» για την οικονομία, χρονιά, ενώ σε κάθε περίπτωση η αλλαγή κατοικίας και κυρίως για μια οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα, πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν και παιδιά. 

Όπως τόνισε οι ζητούμενες αυξήσεις έρχονται σε μία χρονική στιγμή που: 

  • Τα κοινόχρηστα οικογενειακών κατοικιών άγγιξαν τα 200€/μήνα τον μήνα Δεκέμβριο και Ιανουάριο (αν πρόκειται για πολυκατοικίες με κοινόχρηστη θέρμανση φυσικού αερίου). 
  • Ο πληθωρισμός καλπάζει στο 11,3% τον Μάιο συρρικνώνοντας τα εισοδήματα. 
  • Το κόστος αγαθών έχει αυξηθεί ακόμη και 35%.
  • Το κόστος των καυσίμων βρίσκεται σε ιστορικά ανώτατα επίπεδα
  • Οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν γίνει ο «εφιάλτης» κάθε νοικοκυριού.

ενοικιαστήριο

Αν δε δεχτεί την αύξηση του μισθώματος, ο ενοικιαστής θα πρέπει να εντάξει την οικογένειά του στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας και να ζήσει όσα βιώνουν τα τελευταία 2- 3 χρόνια πλήθος των συμπολιτών μας που αναζητούν κατοικία.

«Αν και κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει ότι ο ενοικιαστής δεν είναι «σωστός» στις μισθωτικές υποχρεώσεις και γι’ αυτό ο ιδιοκτήτης ζητάει μεγάλη αύξηση (με στόχο να αποχωρήσει), μεγάλο μέρος των ενοικιαστών είναι πλήρως «σωστοί» στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους. Δεν έχουν οφειλές σε κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ αντιθέτως καταγράφονται περιπτώσεις, που καταβάλλουν το ενοίκιο ακόμη και νωρίτερα από την συμφωνηθείσα ημερομηνία», σημείωσε.

Φοιτητικά σπίτια: 8 προτάσεις για τη μείωση του κόστους στέγασης

«Οι ιδιοκτήτες ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στα μισθώματα, ποντάροντας στην εικόνα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων»

Όπως εξήγησε ο κ. Μπάκας, οι ιδιοκτήτες δε διστάζουν να ζητήσουν υπέρογκες αυξήσεις στα μισθώματα, καθώς γνωρίζουν ότι η εύρεση σπιτιού με προσιτό ενοίκιο ή σπιτιού που να συνάδει η κατάστασή του, με το ζητούμενο μίσθωμα, αποτελεί «τζόκερ».

«Ποντάρουν στην εικόνα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επικοινωνούν μάλιστα με μεσιτικά γραφεία της περιοχής τους, κάνοντας έρευνα αγοράς, προκειμένου να γνωρίσουν τη σημερινή εικόνα των ζητούμενων μισθωμάτων.

πολυκατοικίες Αθήνα

(φωτ. αρχείου eurokinissi)

Την ίδια ώρα, ξέρουν ότι ο ενοικιαστής θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την όποια αύξηση, διότι δεν υπάρχουν επιλογές και παράλληλα μια μετακόμιση έχει μεγάλο κόστος.

Όταν ο ενοικιαστής παραπονιέται ότι η αύξηση είναι μεγάλη (25%), οι ιδιοκτήτες απαντούν “μπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τι ζητούν για 50τμ.”», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιοσημείωτο είναι ότι “το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ζητούν ραγδαίες αυξήσεις δεν είναι φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν 1- 2 ακίνητα, αλλά ιδιοκτήτες (φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα) “πολλών διαμερισμάτων και ολόκληρων πολυκατοικιών”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top