Παιχνίδια ανά ηλικία: Πώς επιλέγουμε τα κατάλληλα για το παιδί μας

Η ψυχολόγος Π. Μελίδου εξηγεί τα οφέλη των παιχνιδιών ανάλογα με την ηλικία

Όλα όσα είπε η Πηνελόπη Μελίδου, MSc Ψυχολόγος Υγείας

Το παιχνίδι αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι στη ζωή των παιδιών. Με ποια κριτήρια όμως πρέπει να διαλέγει ένας γονιός τα κατάλληλα παιχνίδια και ποια είναι τα οφέλη σε κάθε ηλικία για τα παιδιά;

«Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά δεν ψυχαγωγούνται απλώς, αλλά μαθαίνουν, αναπτύσσονται, εξελίσσονται. Ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιό τους, οι γονείς είναι καλό να επιλέγουν και τα κατάλληλα παιχνίδια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και όχι μόνο. Υπάρχουν, μάλιστα, πάρα πολλές έρευνες παγκοσμίως που τονίζουν τη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη - κινητική, γνωστική, κοινωνική, συναισθηματική - των παιδιών», είπε στο star.gr η Πηνελόπη Μελίδου, MSc Ψυχολόγος Υγείας. 

Η Πηνελόπη Μελίδου, MSc Ψυχολόγος Υγείας

Η Πηνελόπη Μελίδου, MSc Ψυχολόγος Υγείας μίλησε για τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να διαλέγουν οι γονείς τα παιχνίδια και για τα οφέλη που έχουν αυτά σε κάθε ηλικία για τα παιδιά

Με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, γεγονός που δυσκολεύει την επιλογή των γονιών, η ίδια αναφέρθηκε στα κριτήρια που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι τελευταίοι, πριν προβούν σε μια αγορά. 

Γιατί αυξήθηκε η βία μεταξύ ανηλίκων; - Η Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί

Παιχνίια για παιδιά ηλικίας 0- 12 μηνών

Σύμφωνα με την κ. Μελίδου, καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν και πάρα πολλά πράγματα, προτείνονται παιχνίδια που έχουν να κάνουν περισσότερο με τις αισθήσεις.

«Στην ηλικία 0-12 μηνών, προτείνονται παιχνίδια με ήχο - κουδουνίστρες, πίνακες δραστηριοτήτων, υφασμάτινες μπαλίτσες που μπορεί να κάνουν θόρυβο, λούτρινα ζωάκια τα οποία πλένονται και μπορεί ένα παιδί να τα βάλει στο στόμα του, αλλά και βιβλία με ήχους και έντονες εικόνες». 

Στα παιδιά ηλικίας 0- 12 μηνών προτείνονται παιχνίδια που έχουν να κάνουν περισσότερο με τις αισθήσεις (φωτ. unsplash)

Παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 1 έτους

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά παρατηρούν και βλέπουν πότε ένα ερέθισμα οδηγεί σε μία αντίδραση

«Στα παιδιά 1 έτους, αναπτύσσονται οι κινητικές δεξιότητες και το παιχνίδι μπορεί να τα βοηθήσει σημαντικά. Τους αρέσει πολύ να χτυπούν ένα αντικείμενο και αυτό να κάνει θόρυβο (ένα κουμπί που παράγει κάποιον ήχο). Παιχνίδια που προτείνονται είναι μουσικά όργανα που κάνουν θόρυβο, όπως ένα ντέφι ή τύμπανα, καραβάκια ή πάπιες που κάνουν θόρυβο, παιχνίδια που τα παιδιά μπορεί να χτυπούν μπάλες που κινούνται μέσα από διάφορες τρύπες, παζλ με μεγάλα και λίγα - 4 έως 5 – κομμάτια», είπε η κ. Μελίδου. 

Πανελλήνιες 2023: Συμβουλές σε παιδιά και γονείς για να διώξουν το άγχος

Παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 2- 3 ετών 

Όπως πρόσθεσε, σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά, είναι σε θέση να χτίσουν έναν πύργο με τουβλάκια ή να ολοκληρώσουν ένα παζλ για την ηλικία τους. 

«Στην ηλικία 2- 3 ετών, τα παιδιά διαθέτουν και αναπτύσσουν συνεχώς τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Επίσης, σε αυτή την ηλικία αρχίζουν τη μίμηση των άλλων, ενώ έρχονται σε επαφή και με το παιχνίδι προσποίησης. Επιλέγουν συνήθως παιχνίδια που μοιάζουν με αντικείμενα της πραγματικής ζωής, όπως ένα κινητό τηλέφωνο, κούκλες με ήχους, ταμειακές μηχανές.

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά, είναι σε θέση να χτίσουν έναν πύργο με τουβλάκια(φωτ. unsplash)

Παιχνίδια που προτείνονται γι’ αυτήν την ηλικία είναι παζλ και παιχνίδια που συναρμολογούνται και κουμπώνουν, κούκλες ή λούτρινα ζωάκια, καθώς και αντικείμενα που βοηθούν το παιχνίδι προσποίησης, όπως μαγειρικά σκεύη ή κουζίνα, ταμειακή μηχανή, τηλέφωνα, ιατρικά εργαλεία, καροτσάκι για κούκλες- μωρά. Βοηθούν πολύ και τα παιχνίδια που ενισχύουν τη μνήμη και την αντίληψη, όπως παιχνίδια με κρυφά αντικείμενα ή με αντιστοίχιση καρτών». 

Οι στρεπτοκοκκικές και ιογενείς λοιμώξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο

Παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 4- 5 ετών 

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν με ραγδαίο ρυθμό

«Παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την προαγωγή μάθησης είναι πολύ βοηθητικά. Προτείνονται παιχνίδια με φωνητικές εντολές ή άλλα, που συνδυάζουν τη σκέψη και τις κινητικές δεξιότητες (πού να βάλουν το κάθε αντικείμενο. Ακόμη, γι’ αυτήν την ηλικία ενδείκνυνται τα παζλ με περισσότερα κομμάτια, παιχνίδια με μπάλες, κούκλες ή φιγούρες, χειροτεχνίες, καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια, που δεν απαιτούν όμως δεξιότητες, όπως η ανάγνωση», είπε η κ. Μελίδου.

Συμβουλές για να δεθεί το παιδί σας με το κατοικίδιό σας

Παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 6- 7 ετών

Τα παιδιά βρίσκονται πλέον σε μία ηλικία που έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τις δικές τους προτιμήσεις

«Φυσικά, εξακολουθεί να υπάρχει η επιρροή από το γύρω περιβάλλον, ωστόσο παρατηρείται ότι τα παιδιά πλέον έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τα δικά τους ενδιαφέροντα. Οι χειροτεχνίες και τα παιχνίδια δημιουργικότητας (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, πειράματα) φαίνεται να τους αρέσουν πολύ.

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία συνάπτουν φιλίες και μπορεί να παρουσιάζουν συμπεριφορές μίμησης και την ανάγκη να μοιάζουν με τα άλλα παιδιά, έχοντας τα ίδια παιχνίδια, ρούχα κλπ. Μάλιστα, σε αυτό το ηλικιακό στάδιο βλέπουμε να αυξάνεται το ενδιαφέρον και για τα επιτραπέζια παιχνίδια ή τα παιχνίδια πιο πολύπλοκων κατασκευών.

Οι πολύπλοκες κατασκευές κερδίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών στην ηλικία των 6-7 ετών (φωτ. unsplash)

Παιχνίδια που προτείνονται για παιδιά αυτής της ηλικίας είναι σετ χειροτεχνίας και κατασκευών (βραχιόλια, ειδικά παιχνίδια για κατασκευή αρωμάτων, κεριών, κα), καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια δράσης».

Mωρό: Ποια αντικείμενά του μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο

Παιχνίδια για παιδιά 8 ετών και άνω

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλησιάζουν τα ενδιαφέροντα των ενηλίκων

«Τους αρέσει να συλλέγουν αντικείμενα, ενώ η κατασκευή και η δημιουργία πραγμάτων τους γοητεύει πάρα πολύ, καθώς ανακαλύπτουν μέσα από αυτά νέες δεξιότητες και ταλέντα. Επίσης, τα επιτραπέζια παιχνίδια φαίνεται να τους αρέσουν πολύ, καθώς μέσα από αυτά έχουν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους και να προσπαθήσουν να κατακτήσουν την πρώτη θέση. 
Ιδιαίτερα τα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι, τα παιχνίδια λογικής και σκέψης, όπως οι λαβύρινθοι, τα παιχνίδια συνεργασίας και ομαδικού χαρακτήρα, αρέσουν πολύ στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας», σημείωσε η κ. Μελίδου. 

5 λόγοι που ακούν trap μουσική οι έφηβοι - Πώς μπορεί να επηρεαστούν;

Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών στα παιδιά

Στις αρχές Ιουνίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα επιτραπέζιου παιχνιδιού, αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Ποια είναι όμως τα πολλαπλά οφέλη τους στη ζωή των παιδιών;

«Χρειάζεται να κρατήσουμε ζωντανά τα επιτραπέζια παιχνίδια στη ζωή των παιδιών μας γιατί μέσω αυτών, αν αξιοποιηθούν σωστά, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν εξαιρετικά πολλές δεξιότητες και ικανότητες, αλλά και να ενισχύσουν αυτές που διαθέτουν.Τα επιτραπέζια φαίνεται να παρέχουν στα παιδιά πολλές ευκαιρίες, οι οποίες διευκολύνουν τη μάθηση και την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη», είπε η κ. Μελίδου.

Όπως εξήγησε, παίζοντας επιτραπέζια τα παιδιά μπορούν:

  • Να μάθουν να αναγνωρίζουν τα διάφορα χρώματα, να συντονίζουν τις κινήσεις των ματιών και των χεριών, να αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, μετακινώντας τις κάρτες ή τα πιόνια επάνω στο ταμπλό. 
  • Να εξασκηθούν στην υπομονή και την πειθαρχεία, καθώς εκπαιδεύονται να υπακούουν και να ακολουθούν τους κανόνες. 
  • Να εστιάσουν την προσοχή τους- ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά στη διάσπαση προσοχής στα παιδιά, καθώς οι περισπασμοί βρίσκονται παντού. Τα επιτραπέζια μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διατήρηση της προσοχής των παιδιών, μέσα από την τήρηση του κανόνα, να καταφέρουν να φτάσουν όλοι οι παίκτες στο τέλος του παιχνιδιού, χωρίς διακοπές.  

Μέσα από τα επιτραπέζια τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν εξαιρετικά πολλές δεξιότητες και ικανότητες, αλλά και να ενισχύσουν αυτές που διαθέτουν (φωτ. unsplash)
  • Να συνεργάζονται. Η ομαδική εργασία, η οποία περιλαμβάνει τη συνεργατικότητα, την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την υπομονή, αποτελεί άλλο ένα πολύτιμο όφελος. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αποτελεί μια μικρογραφία της ζωής. Κατά τη διάρκειά του, οι παίκτες καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους και τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας, να ακούν, να σέβονται, να λειτουργούν δίκαια και να περιμένουν τη σειρά τους. 
  • Να μάθουν να διαχειρίζονται την ήττα. Μέσα από τα επιτραπέζια, τα παιδιά διδάσκονται πώς είναι να χάνουν και πιο συγκεκριμένα, ότι είναι ΟΚ να χάνουν. Ιδιαίτερα, όσα παιδιά δυσκολεύονται πολύ να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους όταν χάνουν, μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να εκτίθενται στην ήττα. Έρχονται σε καλύτερη επαφή με τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται με πιο βοηθητικό τρόπο και παίρνουν ενθάρρυνση από τους συμπαίκτες τους για την αξιόλογη προσπάθειά τους. 
  • Να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους σημαντικούς άλλους (φίλους, οικογένεια), μακριά από οθόνες και να βελτιώσουν την επικοινωνία μαζί τους. Ιδιαίτερα, σήμερα που οι ρυθμοί ζωής είναι πολύ γρήγοροι και οι οθόνες κυριαρχούν στη ζωή τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών, η διέξοδος με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, να βελτιώσει τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να συμβάλλει στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας/παρέας.

Σχολικός εκφοβισμός: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ένα επιτραπέζιο που «ενισχύει τις δεξιότητες» 

Πριν από λίγες ημέρες, η ψυχολόγος κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο της επιτραπέζιο παιχνίδι, με τίτλο “Ενισχύω τις δεξιότητές μου”. Όπως εξήγησε η κ. Μελίδου, το επιτραπέζιο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών, αλλά και σε εφήβους και ενήλικες, ενώ σκοπός του είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων.

«Το επιτραπέζιο είναι ιδανικό για οικογένειες και για συζήτηση μεταξύ των μελών, καθώς δίνεται πολλή τροφή για σκέψη, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και παιδαγωγούς», σημείωσε. 

Σύνδρομο Άσμπεργκερ: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Μέσα από αυτό, οι παίκτες/ριες μπορούν να: 

  • Ανακαλύψουν νέους τρόπους βελτίωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας 
  • Αναπτύξουν δεξιότητες ενίσχυσης προβλημάτων 
  • Ενισχύσουν την ενσυναίσθησή τους 
  • Εξοικειωθούν με διάφορα συναισθήματα 
  • Αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη 

Σκοπός του επιτραπέζιου “Ενισχύω τις δεξιότητές μου” είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων

Σύμφωνα με την ίδια, το επιτραπέζιο αποτελείται από διάφορα στοιχεία, μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους παίκτες να προάγουν την ψυχική τους υγεία. 

«Οι παίκτες θα πρέπει ανάλογα με τη θέση τους να αξιοποιήσουν τις κάρτες ή τις πληροφορίες και να μπουν σε έναν διάλογο μέσα από τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις, θα μοιραστούν σκέψεις και θα αναπτύξουν νέες δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν μελλοντικά στη ζωή και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις».

Το ταμπλό του επιτραπέζιου. Μέσα από διάφορα στοιχεία, δίνεται η δυνατότητα στους παίκτες να προάγουν την ψυχική τους υγεία.

Περιγράφοντας το ταμπλό του επιτραπέζιου, ανέφερε ότι αποτελείται από διάφορα στοιχεία, όπως ο “εξολοθρευτής αρνητικότητας”, η “παγίδα – αλήθεια”, το “σχέδιο δράσης”, οι κάρτες “παροχής βοήθειας” και οι κάρτες “εξερευνητής συναισθημάτων”.  

 Ανάλογα με τη θέση τους, οι παίκτες καλούνται να αξιοποιήσουν τις κάρτες ή τις πληροφορίες και να μπουν σε έναν διάλογο μέσα από τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις, θα μοιραστούν σκέψεις και θα αναπτύξουν νέες δεξιότητες

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει νικητής/ρια… Κάθε φορά που κάποιος παίκτης ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε θέσης στο ταμπλό, λαμβάνει μια αγκαλιά, ένα χειροκρότημα, χειραψίες, ομαδικές και ατομικές αγκαλιές- ανάλογα με το στοιχείο της θέσης. Σκοπός αυτού του είδους επιβράβευσης είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και η ενίσχυση του ομαδικού παιχνιδιού, χωρίς ανταγωνισμό», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top