5 λόγοι που ακούν trap μουσική οι έφηβοι - Πώς μπορεί να επηρεαστούν;

Καππάτου: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς που ανησυχούν για την trap

Όλα όσα είπε η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος

Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στη χθεσινή (22/06) απονομή των Mad Video Music Awards 2022 στο Κλειστό Γήπεδο Taekwondo, όταν ξέσπασε άγριος καυγάς μεταξύ γνωστών trappers. Οι δημοφιλείς στο νεανικό κοινό εκπρόσωποι της trap, Snik και Light, καθώς και άτομα της συνοδείας τους πιάστηκαν στα χέρια, παίζοντας ξύλο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων, ενώ πολλοί μιλούν σήμερα για επιβεβαίωση της βίας που εκφράζει η μουσική αυτή.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η trap τους εφήβους, που αποτελούν το κυρίαρχο κοινό αυτού του είδους της μουσικής;

«Τα τραγούδια αυτά περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία που έχουν να κάνουν με προσβλητικές φράσεις, σεξιστικά μηνύματα και μια κουλτούρα για ναρκωτικά, εργαλειοποίηση της γυναίκας, εύκολο τρόπο απόκτησης υλικών αγαθών και γενικότερα περνούν μηνύματα, τα οποία διαφέρουν πάρα πολύ από το αξιακό σύστημα που εμείς θα επιθυμούσαμε να έχουν τα παιδιά μας», ανέφερε στο star.gr η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος.

Η Έλενα Παπαρίζου βρισκόταν δίπλα στο σημείο όπου έγινε ο καβγάς του Light με τον Snik

Η Έλενα Παπαρίζου βρισκόταν δίπλα στο σημείο όπου έγινε ο καβγάς του Light με τον Snik

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις εικόνες από τα Mad Video Music Awards 2022, σημείωσε ότι στα μάτια των εφήβων, ίσως επιβεβαιωθούν τα μοντέλα συμπεριφοράς που προβάλλονται στους στίχους της trap μουσικής.

 

 

«Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια δεν καταδικάζουν τη βία, αλλά την προωθούν. Τα παιδιά μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό όλο αυτό που έχει γίνει και πολύ φαντασμαγορικό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που τελικά συνέβη. Μέσα από αυτά τα τραγούδια τα παιδιά αδυνατούν να διαχειριστούν μία σύγκρουση ή κάποιες καταστάσεις», ανέφερε.

MAD VMA - Τάσος Ξιαρχό: «Πήρα την Τάμτα γιατί είδα από κάτω όπλο!»

Για ποιον λόγο η trap έχει απήχηση στους νέους 

Αναγνωρίζοντας ότι οι εκπρόσωποι της trap είναι πολύ δημοφιλείς στη νεολαία και ότι η μουσική αυτή καταγράφει μία ολοένα αυξανόμενη τάση, η κ. Καππάτου προσπάθησε να εξηγήσει τον λόγο που οι νέοι ακούν τους στίχους που μιλούν ανερυθρίαστα για ναρκωτικά, όπλα και “γούστα ακριβά”. 

Σύμφωνα με την ίδια η trap αρέσει στους εφήβους γιατί:

  • Είναι μόδα 

«Μία μόδα καταγγελτική, που πολλές φορές ενδεχομένως τα παιδιά εντυπωσιάζονται από το περιεχόμενο των στίχων γιατί είναι κάτι το διαφορετικό. Στα παιδιά αρέσει να μιμούνται ό,τι ακούν. 

  • Ο ήχος της μοιάζει με αυτόν της rap 

«Έχει μια μελωδία παραλλαγή της rap ή της hip- hop, που ήταν πάντα δημοφιλής μουσική στους νέους».

  • Αποτελεί μέσο αντίδρασης

«Τα παιδιά στην εφηβεία, που διαμορφώνουν τον εαυτό τους, πολλές φορές εκφράζουν την αντίρρησή τους στο περιβάλλον, στην εξουσία κτλ. Η trap είναι κάτι το καινούργιο, το μοντέρνο και αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης όλων αυτών των αντιδράσεων». 

MAD VMA: Το #Cancel_trappers πρώτο trend στα social media

  • Ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν

«Τα παιδιά νιώθουν ότι ανήκουν σε μία ομάδα ατόμων, με ίδια ηλικία και ενδιαφέροντα, που πρεσβεύουν παρόμοια πράγματα».

  • Τα παιδιά έχουν συσσωρευμένο θυμό λόγω της πανδημίας

«Τα δύο χρόνια της πανδημίας, ο εγκλεισμός και η επαφή με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έπαιξαν ρόλο στην εκτίναξη της τραπ μουσικής στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Ο θυμός και η αγανάκτησή τους από αυτήν την ιδιόρρυθμη ομηρία, στην οποία είχαν μπει χωρίς τη θέλησή τους, βρήκε έτσι ένα ιδανικό πεδίο έκφρασης».

MAD VMA 2022: Light και Snik ζήτησαν συγγνώμη μετά τον καβγά τους

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τα μηνύματα που περνά η trap

Όπως πρόσθεσε η κ. Καππάτου, αν και όλα τα παραπάνω δεν συνεπάγουν απαραίτητα ότι όλοι οι έφηβοι ασπάζονται αυτού του είδους τα μηνύματα, υπάρχουν και κάποια παιδιά τα οποία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα, πιο ευάλωτα και πολύ πιο επιρρεπή στο να εισπράξουν την ερμηνεία των στίχων, χωρίς να βάλουν κανένα φίλτρο στα μηνύματα των τραγουδιών της trap. 

«Πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν πολύ στενή σχέση με την οικογένειά τους ή έχουν φτωχή σχέση μαζί της. Δυνητικά λοιπόν, θα μπορούσαν να είναι και επικίνδυνα αυτά τα τραγούδια και τα μηνύματά τους για αυτά τα παιδιά», είπε.

 

 

Σύμφωνα με την ίδια, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μέσα από τους στίχους της trap, διαμορφώνεται μία νέα κουλτούρα.

«Η κουλτούρα αυτή πρεσβεύει και πράγματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των δύο φύλων, με τη διαφορετικότητα και το σεβασμό σε αυτό, καθώς επίσης και με την ανοχή στη διαφορετικότητα, αλλά και τη χρήση των ναρκωτικών, της βίας, της βωμολοχίας και γενικότερα της μη δίκαιης έκφρασης», σημείωσε.

 

 

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς που ανησυχούν για την trap

Όπως ανέφερε η κ. Καππάτου, ασπίδα για τα παιδιά στα μηνύματα της trap μουσικής μπορεί να σταθούν ο διάλογος και η επικοινωνία με τους γονείς τους, αλλά και το σχολείο που έχει χρέος να εμφύτευσει σε αυτά ένα ποιοτικό αξιακό σύστημα

«Περισσότερο επηρεάζονται τα παιδιά τα οποία μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να δουν τι είδους μηνύματα κρύβονται στους στίχους και αν συμφωνούν με αυτά τα μηνύματα. 

Η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

Η Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

Μιλάμε για παιδιά στην εφηβεία, οπότε το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να τους απαγορεύσουν να ακούν trap μουσική.

Στον αντίποδα μπορούν να συζητήσουν μαζί τους το θέμα, ενδεχομένως και περισσότερες από μία φορές και να ακούσουν από κοινού τα τραγούδια αυτά, χωρίς να ασκούν κριτική. 

Στη συνέχεια μπορούν να ρωτήσουν τα παιδιά, ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που τους αρέσει σε αυτά τα τραγούδια και πώς εξετάζουν αυτούς τους στίχους.  

trap dj

(φωτ. unsplash)

Βάσει αυτής της κουβέντας μπορούν να δουν ποια είναι η τοποθέτηση των παιδιών και να τα βοηθήσουν αφενός να μην παίρνουν αυτολεξεί αυτά τα μηνύματα και αφετέρου να μένουν μόνο στη διαδικασία του ήχου. Παράλληλα, οι γονείς μπορούν να προτείνουν και κάποια άλλα μουσικά ακούσματα».

 

 

Σε κάθε περίπτωση και παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες των γονέων, η ίδια εκτίμησε ότι αν και πρόκειται για μια παροδική φάση στη ζωή των παιδιών “που δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει, ένα- δύο ή τρία χρόνια” είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην επηρεαστούν στη μετέπειτα ζωή τους οι έφηβοι (σε αυτήν την ευαίσθητη και ευάλωτη φάση), από τα αντικοινωνικά μηνύματα της trap, τη βωμολοχία και τη βία που προωθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top