Οι στρεπτοκοκκικές και ιογενείς λοιμώξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο

Ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας εξηγεί τα συμπτώματα του στρεπτόκκου

Όλα όσα είπε ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Για τις ιώσεις και τις βακτηριακές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά και τους γονείς τους το τελευταίο διάστημα, μίλησε στο star.gr o Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε covid, γρίπη (ακόμη), κοξάκι και κρούσματα από στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, όπως και διάφορα άλλα λοιμώδη νοσήματα, φαίνεται να καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αύξηση. Δεν μπορώ όμως να πω ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε τρομακτική έξαρση από στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Έχουμε κρούσματα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τρομερή αύξηση. Υπάρχουν, όπως υπήρχαν και το προηγούμενο διάστημα, λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο, ανάλογα με τις ημέρες και την εβδομάδα.

εξέταση παιδιού από γιατρό

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κρούσματα covid, γρίπη, κοξάκι καθώς και κρούσματα από λοιμώξεις - φωτ. unsplash

Εκτός από τη γρίπη και τον covid, έχουμε όμως και μία έξαρση ιογενών λοιμώξεων, με υψηλό πυρετό, βήχα και συνάχι στα παιδιά», είπε.

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς

Όπως εξήγησε ο κ. Νταλούκας, το πιθανότερο είναι ότι μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας, που υπήρξε καταστολή των λοιμώξεων λόγω του εγκλεισμού, ο πληθυσμός και κυρίως τα παιδιά, λίγο έως πολύ, να έχουν μείνει χωρίς ιδιαίτερη ανοσία

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα νοσήματα, να αρχίσουν να έχουν μια έξαρση, από το περασμένο καλοκαίρι (κάποιες ιώσεις), στη συνέχεια προχωρήσαμε στον χειμώνα που είχαμε έξαρση στα παιδιά και των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, τις οποίες εξακολουθούμε να έχουμε ακόμη», συμπλήρωσε. 

Στρεπτόκοκκος Α: Πότε πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν με γιατρό

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο, δηλαδή ένας μικροοργανισμός, ένα μικρόβιο, όπως το ξέρει ο περισσότερος κόσμος, ο οποίος προσβάλλει τον άνθρωπο και δημιουργεί νοσηρές καταστάσεις. Είναι μία εύκολα μεταδιδόμενη νόσος, που μεταφέρεται με σταγονίδια από το στόμα του πάσχοντος, στο στόμα του ανθρώπου. 

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο το οποίο αγαπάει τον λαιμό, κυρίως τις αμυγδαλές. Πηγαίνει και εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται εκεί. Όταν λέμε οστρακιά και στρεπτόκοκκο εννοούμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Είναι ταυτόσημες οι δύο έννοιες, δηλαδή ο στρεπτόκοκκος είναι το παθογόνο αίτιο, το βακτήριο το οποίο προκαλεί την οστρακιά», εξήγησε ο κ. Νταλούκας.

κοριτσάκι ασθενεί

Mετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας, που υπήρξε καταστολή των λοιμώξεων λόγω του εγκλεισμού, ο πληθυσμός και κυρίως τα παιδιά, λίγο έως πολύ, να έχουν μείνει χωρίς ιδιαίτερη ανοσία - φωτ. unsplash

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου 

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, κάποιες φορές ο στρεπτόκοκκος μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα

«Είναι αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους ονομάζουμε υγιείς μικροβιοφορείς. Όταν ο στρεπτόκοκκος αρχίζει και προκαλεί συμπτώματα, τότε κάνει αμυγδαλίτιδες, ενώ μπορεί ένα στέλεχος αυτού του βακτηρίου συγκεκριμένα να παράγει μία τοξίνη, η οποία λέγεται ερυθρογόνος τοξίνη, οπότε τότε προκαλείται η οστρακιά

Μιλάμε για μια λοίμωξη από βακτήριο, η οποία δεν είναι σοβαρή, υπό την έννοια ότι είναι αντιμετωπίσιμη 100%, καθώς μπορούμε να δώσουμε αντιβιοτικά, τα οποία έχουμε και μάλιστα είναι και φτηνά», είπε.

Βρετανία: Συναγερμός για στρεπτόκοκκο Α – Νεκρά 6 παιδιά

Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα μπορεί να είναι: 

  • πολύ υψηλός πυρετός
  • κακουχία
  • πονόλαιμος
  • μυαλγίες
  • εμετοί (καμιά φορά)

«Όταν η νόσος περνάει ηπιότερα μπορεί να έχουμε πολύ χαμηλό πυρετό, έναν ήπιο πονόλαιμο, να μην υπάρχει μεγάλη κακουχία κι εκεί μπορεί να “ξεφύγει” (της προσοχής) η νόσος. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο, ώστε να εξετάζουν τα παιδιά τους, να κάνουν ειδικό τεστ και να είναι σίγουροι αν έχουν ή δεν έχουν στρεπτοκοκκική λοίμωξη», συμπλήρωσε.

εξέταση κοριτσιού από γιατρό

Ένα στέλεχος του στρεπτόκοκκου μπορεί να παράγει μία τοξίνη, η οποία λέγεται ερυθρογόνος τοξίνη, οπότε τότε προκαλείται η οστρακιά- φωτ. unsplash

Η οστρακιά και η αντιμετώπισή της

Αναφερόμενος στην οστρακιά, ο κ. Νταλούκας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο στέλεχος, που «βγάζει και εξάνθημα σε όλο το κορμί, το οποίο λέγεται οστρακιώδες».

«Οι παιδίατροι το αναγνωρίζουμε και εκεί η αντιμετώπιση είναι ίδια ακριβώς, χωρίς να αλλάζει κάτι ιδιαίτερο. Άρα είτε έχουμε μία πυώδη αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο, είτε οστρακιά, η θεραπεία θα είναι η ίδια, με αντιβίωση για 10 ημέρες. Η λοίμωξη τότε υποχωρεί εντελώς και δεν δημιουργούνται επιπλοκές». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν χορηγηθούν αντιβιώσεις, καμιά φορά οι λοιμώξεις με τον στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές από τα νεφρά, από την καρδιά κτλ. 

Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Και περιστατικά οστρακιάς σε παιδιά

Πότε κάνουμε το strep test

Το strep test είναι ένα γρήγορο τεστ, όπως το rapid για τον κορωνοϊό, που ανιχνεύει τον στρεπτόκοκκο.

«Το strep test είναι η εξέταση η οποία διενεργείται, αλλά δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε. Η ιατρική έχει μια σειρά όσον αφορά στη διάγνωση. Θα πρέπει να ληφθεί ένα ιστορικό, να γίνει κλινική εξέταση του παιδιού και στη συνέχεια αν ο παιδίατρος κρίνει ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία για να βγάλει διάγνωση, θα προχωρήσει και σε εργαστηριακό έλεγχο, όπως είναι και το strep test», εξήγησε ο κ. Νταλούκας. 

αγόρια χαμογελούν

Είτε έχουμε μία πυώδη αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο, είτε οστρακιά, η θεραπεία είναι η ίδια, με αντιβίωση για 10 ημέρες - φωτ. unsplash

«Έχουμε ακόμα κρούσματα γρίπης, παραδόξως» 

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, είναι η πρώτη χρονιά φέτος που μετά από τον Μάρτιο, συνεχίζεται να καταγράφονται κρούσματα γρίπης.

Έχουμε ακόμα κρούσματα γρίπης, παραδόξα, γιατί συνήθως Φεβρουάριο- Μάρτιο η γρίπη τελείωνε. Τώρα εξακολουθούμε ακόμα και βλέπουμε γρίπη στα παιδιά.

«Ο covid θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί στο διηνεκές»

Την ίδια ώρα, όπως συμπλήρωσε, συνεχίζονται να καταγράφονται και κρούσματα κορωνοϊού.

«Έχουμε και περιστατικά covid (αυτήν την περίοδο), που δεν πρέπει να τον ξεχνάμε. Παρόλο που δεν προκαλεί σοβαρή νόσο στα περισσότερα περιστατικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και δεν υπάρχουν και περιστατικά μέσα σε όλα αυτά, που μπορεί να έχουν μία σοβαρότητα και να χρειαστούν και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

παιδιά παίξουν μαξιλαροπόλεμο

Παραδόξως, είναι η πρώτη χρονιά φέτος που μετά από τον Μάρτιο, συνεχίζεται να καταγράφονται κρούσματα γρίπης - φωτ. unsplash

Ας έχουν το νου τους λοιπόν και οι γονείς. Από την πλευρά μας οι παιδίατροι ιδιαίτερα συνιστούμε τη λήψη μέτρων στους κλειστούς χώρους ακόμα, αν κι αυτό που λέω νομίζω ότι είναι ουτοπικό, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί.

Θα συνεχίσει, έχω την εντύπωση, ο covid να μας ταλαιπωρεί στο διηνεκές. Έχουν βγει και κάποια καινούρια στελέχη που δημιουργούν μία ανησυχία. Δε φαίνεται πάντως να έχουν σοβαρότερη επίπτωση στην υγεία μας. Αυτοί που πρέπει να προσέχουν είναι τα πολύ μικρά παιδιά και βέβαια οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top