Έφοδος της Χρυσής Αυγής σε έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία

Παρενέβη εισαγγελέας - Αναζητούνται οι δράστες

Την ώρα που τα αρχηγικά στελέχη της Χρυσής αυγής βρίσκονται στη φυλακή καταδικασμένα για εγκληματική οργάνωση κάποιοι που αυταποκαλούνται νεολαία της Χ.Α. συνεχίζουν τη δράση τους. 

Χρυσή Αυγή: «Νόμιζαν ότι ήμουν νεκρός κι έφυγαν» - Ανατριχιαστική μαρτυρία

Λίγο μετά τις 7 και μιση το απόγευμα της Τετάρτης, μαυροντυμένοι άντρες με καλυμμένα τα πρόσωπα τους εισέβαλλαν με επιθετική διάθεση στο χώρο του Δήμου Καλαμαριάς, όπου γίνεται η έκθεση ζωγραφικής. 

Τα μέλη του Μετώπου Νεολαίας, εντόπισαν τον καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέφσκι, ο οποίος είναι από τη Βόρεια Μακεδονία. Πήγαν προς το μέρος του και του ζήτησαν να κατεβάσει τα έργα του. Παράλληλα, τον κατηγόρησαν πως έχει κάνει αλυτρωτικές αναρτήσεις.

Σφράγισαν τον χώρο της έκθεσης με κορδέλες

Τρομοκρατημένος ο καλλιτέχνης κατέβασε τα έργα του. Οι εισβολείς σφράγισαν τον χώρο με κορδέλες και θυροκόλλησαν πόστερ. H πόρτα πάντως από την έκθεση της γκαλερί σήμερα είναι ερμητικά κλειστή, ενώ ακόμα και από τον εξωτερικό χώρο έχουν αφαιρεθεί όλα τα poster με το περιεχόμενο της έκθεσης. 

«Δε χωράνε άλλες λέξεις είναι τραγικό, αμάν πια, δηλαδή έλεος. Δεν μπορώ ούτε να ακούω για αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε άνθρωπος που ήταν παρών στην έκθεση.

Πρώην αντεισαγγελέας του ΑΠ ο πρόεδρος του κόμματος Έλληνες του Κασιδιάρη

Στο σημείο, κλήθηκε η Αστυνομία αλλά όταν έφτασε στις 8 παρά τέταρτο οι εισβολείς είχαν αποχωρήσει. Λίγο αργότερα το βίντεο ανέβηκε σε κανάλι στο διαδίκτυο που χρησιμοποιεί επίσημα η νεολαία της Χρυσής Αυγής. 

« Η τέχνη φυσικά δεν έχει σύνορα και αυτά τα φαινόμενα είναι αποτρόπαια και τα καταδικάζουμε» ανέφερε η αντιπρόεδρος εταιρίας λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Χλόη Κουτσουμπέλη.

Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης στην Ελλάδα είχε δοθεί άδεια και από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο συγκεκριμένος έχει κάνει εκθέσεις στη χώρα μας και στο παρελθόν. 

«Ήταν η τελευταία ημέρα μιας έκθεσης. Στην έκθεση ήρθαν κάποιοι να γυρίσουν το βιντεάκι τους, το γύρισαν, δε χρειάζεται να δίνουμε παραπάνω αξία από αυτό που τους πρέπει», ανέφερε ο δήμαρχος καλαμαριάς Γιάννης Σαρδανέλης 

Εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές μελετούν το βίντεο προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα άτομα καθώς  είναι πιθανό να έχουν πάρει μέρος και σε ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν.Την υπόθεση ερευνά η  ασφάλεια Θεσσαλονίκης και το τμήμα ρατσιστικής βίας. Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες. 

Αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας για το επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασε σχετικά με το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι έχει καλέσει για σήμερα την πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια σχετικά με το επεισόδιο.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής: «Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης του καλλιτέχνη  Σεργέι Αντρέεφσκι, μια ομάδα μασκοφόρων εισέβαλε στην γκαλερί, προσπάθησε να διακόψει την έκθεση με άσεμνη και χυδαία λεκτική συμπεριφορά και μετά αποχώρησε.

Αν και δεν υπήρξε σωματική βία ή υλικές ζημιές, λόγω των απειλών και των φραστικών επιθέσεων κλήθηκε η αστυνομία και ενημερώθηκε πλήρως για το περιστατικό.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε το Γενικό Προξενείο της Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και η Πρεσβεία στην Αθήνα, οι οποίες επικοινώνησαν άμεσα με τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου, στην οποία θα εκφραστούν οι προσδοκίες για τη λήψη όλων των μέτρων, από την γειτονική χώρα, σχετικά με τον εντοπισμό και δίωξη των δραστών».
 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top