Μωβ μέδουσες: Πού έκαναν την εμφάνισή τους φέτος

Σε ποιες περιοχές αναμένεται να τις συναντήσουν οι λουόμενοι

Μωβ μέδουσες: Πού Έκαναν Την Εμφάνισή Τους Φέτος
Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα- βίντεο Alpha 10/7/2022

Μπορεί να έχουμε ακόμη Απρίλιο και το καλοκαίρι να μην έχει έρθει ακόμα, αλλά ήδη παρατηρείται η εμφάνιση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

Μωβ μέδουσες: Γέμισαν οι θάλασσες – Οι πρώτες κινήσεις αν μας τσιμπήσουν

Σε κάθε περίπτωση, οι λουόμενοι και οι λουόμενες δε χρειάζεται να ανησυχούν από τώρα, γιατί όπως επισημαίνεται από το biodiversitygr.org «πάντα όλα εξαρτώνται από τον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα».

«Για το 2023 θεωρείται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης, ίσως κάποιες φορές, να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Στις Κυκλάδες μπορεί να υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ στη δυτική πλευρά της Κρήτης ίσως να υπάρξουν λίγο περισσότερες από το αναμενόμενο. Το ίδιο ισχύει και για τη νότια Πελοπόννησο» αναφέρει το biodiversitygr.org. 

Ο χάρτης με τις καταγραφές μεδουσών το 2023

Ο χάρτης με τις καταγραφές μεδουσών το 2023- πηγή  biodiversitygr.org.

Σημειώνεται ότι, το 2022 ήταν το πρώτο καλοκαίρι στο οποίο σημειώθηκε έξαρση μωβ μεδουσών στο Ιόνιο και το δεύτερο καλοκαίρι για το Αιγαίο. Η τεράστια μετακίνηση των μεδουσών που σημειώθηκε τον χειμώνα του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα επέφερε μεγάλη αύξηση του φαινομένου στο Ιόνιο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Μέδουσα Πυξίδα (Chrysaora hysoscella) 

Ετήσια περίοδος έξαρσης από μέσα Μαρτίου μέχρι μέσα Μαΐου.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές εξάρσεις των μεδουσών πυξίδα (Chrysaora hysoscella). Οι εξάρσεις αυτές ξεκινάνε από μέσα Μαρτίου και επικρατούν μέχρι και μέσα Μαΐου (με μερικές φορές και μέχρι αρχές Ιουνίου).

Ήδη έχουμε αρχίσει να τις βλέπουμε να εκβράζονται στις παραλίες για να πεθάνουν. Και τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο στις παραλίες μας.

Μωβ μέδουσες στην Κέρκυρα

Πολλές περιοχές του Ιονίου τον χειμώνα 2022-2023  ανέφεραν εμφανίσεις μωβ μεδουσών, αλλά σε αυτές τις καταγραφές δεν υπήρχαν αναφορές για νεαρές μωβ μέδουσες (σημείωση: οι μωβ νεαρές μέδουσες έχουν ένα πορτοκαλό-καφέ χρώμα).

Μέσα Απριλίου (και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου 2023), υπήρχε και η πρώτη αναφορά για πολλές νεαρές μωβ μέδουσες.

Μιας και οι μωβ μέδουσες στο τελικό στάδιο εξέλιξης τους έχουν διάρκεια ζωής έως και 9 μήνες, αυτό σημαίνει πως και φέτος το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του Ιονίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις μωβ μέδουσες.

Ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στην βιβλιογραφία, τη 2η χρονιά να εξαφανίζονται οι μωβ μέδουσες. Αντιθέτως, μεγάλη διαφορά είναι εμφανής την 3η χρονιά και την 4η χρονιά όποτε και εξαφανίζονται. Μπορεί να εμφανιστούν ξανά τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια ή και σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από 10 με 12 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top