Μωβ μέδουσες: Γέμισαν οι θάλασσες – Οι πρώτες κινήσεις αν μας τσιμπήσουν

Δεν τη βγάζουμε στην παραλία, μπορεί να κάνει ζημιά από το ένα μέτρο

Πληθαίνουν οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας πανικό στους λουόμενους. Αν σας τσιμήσει μωβ μέδουσα θα πρέπει να ακουληθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία για να απαλυνέτε τον πόνο.

Όλο και πληθαίνουν οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους, αφού το τσίμπημά τους είναι πολύ επώδυνο. 

Ο χάρτης με τις παραλίες της Αττικής που έχουν εμφανιστεί μωβ μέδουσες

Μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου. 

Όπως είπε ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου, στον ΣΚΑΪ η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά βαθιά νερά, όμως μεταφέρεται στις παραλίες με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα. 

Διακοπές φέτος παρέα με τις μωβ μέδουσες – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», είπε.

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Όπως εξήγησε σε περίπτωση τσιμπήματος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Γεμάτες και φέτος οι ελληνικές θάλασσες με μωβ μέδουσες

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», είπε και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top