Σεισμός: Ο πατέρας του έσωσε τον Ανδρέα κι εκείνος επιχειρεί στην Τουρκία

Ο Έλληνας διασώστης που συγκίνησε τους Τούρκους

Μια απίστευτη ιστορία ήρθε στο φως μετά από τη διάσωση του εξάχρονου κοριτσιού στο Χατάι της Τουρκίας από τα μέλη της ελληνικής ΕΜΑΚ. Ο ένας από τους διασώστες που συμμετείχαν στη διάσωση είναι γιος του πυροσβέστη, ο οποίος το 1995 είχε απεγκλωβίσει τον 11χρονο Ανδρέα από τα ερείπια κτιρίου που είχε καταρρεύσει μετά τον σεισμό στο Αίγιο. 

Πρόκειται για τον Κώστα Νίκα, μηχανικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος εδώ και λίγα 24ωρα βρίσκεται στην Τουρκία και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με τους συναδέλφους του να απεγκλωβίσουν ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. 

«Οι γείτονες ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ»: Οι Τούρκοι ευχαριστούν τους Έλληνες

Ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, πριν από 28 χρόνια είχε απεγκλωβίσει ζωντανό μετά από 21 ώρες τον μικρό Ανδρέα Μπογδάνο στον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο Αίγιο. 

Ο Παναγιώτης Νίκας που έσωσε τον μικρό Ανδρέα μετά τον σεισμό στο Αίγιο το 1995

Ο Παναγιώτης Νίκας που έσωσε τον μικρό Ανδρέα μετά τον σεισμό στο Αίγιο το 1995

Τότε του είχε απονεμηθεί τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας, ενώ ο ίδιος συμμετείχε και στις επιχειρήσεις διάσωσης στη Ρικομέξ μετά τον σεισμό του 1999 στην Αττική. 

Σεισμός Τουρκία: Η ΕΜΑΚ έσωσε ένα 11χρονο παιδί και μια γυναίκα

Ο Παναγιώτης Νίκας «έφυγε» από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 55 ετών, όμως φαίνεται ότι ο γιος του συνεχίζει το έργο του με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αυταπάρνηση και αλληλεγγύη που διακατείχε τον πατέρα του. 

Ο Κώστας Νίκας είναι μέλος της 1ης ΕΜΑΚ, μέλη της οποίας συμμετέχουν στην πρώτη αποστολή που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Τουρκία: Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανή 6χρονη - Η επιμονή Έλληνα διασώστη

Συγγενής του, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι πέρασε αρχικά στη Σχολή Ικάρων, από την οποία όμως αποχώρησε μετά από έξι μήνες. Ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και μετά τον θάνατο του πατέρα του αποφάσισε να μπει στη Σχολή Υπαξιωματικών της Πυροσβεστικής. 

Ο Κώστας Νίκας (αριστερά) κατά τη διάσωση άνδρα στην Τουρκία

Ο Κώστας Νίκας (αριστερά) κατά τη διάσωση άνδρα στην Τουρκία

Ο Κώστας Νίκας μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας, Δημήτρη Ρούπα, ήταν οι δύο που ανέσυραν ζωντανή από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στο Χατάι την επτάχρονη και την αδελφούλα της, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε. 

Σεισμός Τουρκία: «Πέθανε από το κρύο το μωρό μου» - Ο σπαραγμός της μάνας

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες διασώστες έχουν καταφέρει να σώσουν τέσσερις ανθρώπους.

«Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top