Κ. Χατζηλάκος: Πέθανε ο τελευταίος επιζών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

«Έφυγε» σε ηλικία 102 ετών ο θρυλικός πιλότος

Πέθανε Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

«Έφυγε» σε ηλικία 102 ετών ο θρυλικός πιλότος και τελευταίος επιζών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Κωνσταντίνος Χατζηλάκος.

Την τελευταία του πνοή άφησε στη Λάρισα ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, πιλότος καταδιωκτικών στον Β'ΠΠ, και ζωντανός θρύλος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τον θρυλικό πιλότο είχε συναντήσει και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, την περίοδο που ήταν διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών / Φωτογραφία αρχείου Intime

Κωνσταντίνος Χατζηλάκος 2

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920 και κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire». Για την δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα.

Την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967, πιστός στο Σύνταγμα, λόγω της αντίθεσής του με την χούντα των συνταγματαρχών.

Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος υπήρξε θρυλικός πιλότος και ήταν ο τελευταίος επιζών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου / Φωτογραφία αρχείου Intime

Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation. Από το 2006 είναι εφευρέτης του «TRITON», του ελληνικού Μετατροπέα Κυματικής Ενέργειας σε ηλεκτρισμό. Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος είναι πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κλάδος Αθηνών. Ζει στην Αθήνα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top