Τσελέντης για σεισμό στο Κορινθιακό: «Δεν υπάρχει μετασεισμική ακολουθία»

Προβληματισμός και για τις Αλκυονίδες που έχουν συσσωρεύσει πολλή ενέργεια

Προβληματισμένοι είναι οι σεισμολόγοι όσον αφορά στον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον Κορινθιακό. 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στον χωριό Άσπρα Σπίτια και το εστιακό βάθος 12,7 χλμ. με αποτέλεσμα ο σεισμός να γίνει ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. 

Ισχυρός σεισμός στην Ιτέα - «Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός»

Όπως είπε ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, στο Mega, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους σεισμολόγους είναι η απουσία μετασεισμών. 

«Η φύση δε λειτουργεί σαν ρολόι. Θέλαμε δύο 24ωρα για να δούμε πώς λειτουργεί το φαινόμενο. Εμένα με προβληματίζει γιατί από προχθές που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε καταγράψει κανένα μετασεισμό, ο μοναδικός που έγινε ήταν πριν από λίγο και μεγέθους 2 ρίχτερ, κι η ακολουθία είχε πολύ λίγους μετασεισμούς. Θα έπρεπε να έχουμε και 2,5 ρίχτερ και 3 και 4», είπε ο κ. Τσελέντης.

Σεισμός: «Οι Αλκυονίδες έχουν συσσωρεύσει πολλή ενέργεια»

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει επίσης και το γεγονός ότι οι Αλκυονίδες έχουν πολλά χρόνια να δώσουν σεισμό κι έχουν συσσωρεύσει πολλή ενέργεια. 

«Το 2019 είχαμε στην περιοχή ένα 5,3 και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν “παγώσει” οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης, τα οποία πρέπει να τα λαμβάνει. Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες ωστόσο έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.

«Πολλοί μου είπαν ότι τον κατάλαβαν και στην Αθήνα. Εγώ ήμουν στην Πάτρα και δεν κατάλαβα τίποτα. Αυτό γιατί το ρήγμα έχει μία κατεύθυνση δύση – ανατολή, προς τα κάτω και δεξιά, γι’ αυτό υπήρξε ενίσχυση προς την πλευρά της Αθήνας και της Στερεάς Ελλάδος. Μετά από μέρες μπορούμε να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, πιστεύω σε δύο μέρες μπορεί να ξέρουμε. Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δε έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», τόνισε.

Όπως εξήγησε οι Αλκυονίδες «κοιμούνται» 40 χρόνια κι η ενέργεια έχει μαζευτεί. Βέβαια ο χθεσινός σεισμός δεν τις ενεργοποίησε, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δώσουν έναν δυνατό σεισμό τα επόμενα χρόνια. 

Τέλος ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο έχουν τραβηχθεί ένα μέτρο μέσα. Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους σεισμολόγους, καθώς δείχνει ότι υπάρχει μια παραμόρφωση του πυθμένα που οδηγεί σε διάρρηξη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top