Κορωνοϊός: «Κένταυρος», η νέα παραλλαγή της Όμικρον προκαλεί ανησυχία

Σε 10 χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα του «Κενταύρου»

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση μιας ακόμα παραλλαγής της Ομικρόν η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα και να παρακάμψει τα εμβόλια. Πρόκειται για τη υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (κένταυρος) και εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ ήδη έχει εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής. 

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη

Μάλιστα, όπως φαίνεται, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς από τη στιγμή που εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή εκτοξεύτηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμφάνιση αυτής της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής της Όμικρον.

Κρούσματα του «Κενταύρου» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Κρούσματα του «Κενταύρου» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Πιο επικίνδυνη η παραλλαγή «Κένταυρος» από την Όμικρον 5;

Κορωνοϊός: Το άγνωστο σύμπτωμα που δείχνει μετάλλαξη Όμικρον 5

Ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία είναι ο εμβολιασμός.

Ο Matthew Binnicker, διευθυντής κλινικής ιολογίας στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα.

Κορωνοϊός: Μία ανάσα από την έκρηξη στα 20.000 κρούσματα ημερησίως

Πού έχει εντοπιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος»

Κρούσματα του «Κενταύρου» έχουν εντοπιστεί σε περίπου 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Ο «Κένταυρος» είναι «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική παραλλαγή  ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, δεν έχει γίνει αξιολόγηση των στοιχείων ακόμη. ,

Στενά παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη νέα παραλλαγή, για την ώρα, όμως, τα δείγματα είναι λίγα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της. 

Δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων

Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει και ο «Guardian», λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021. Ακόμα και αν δεν φτάσει σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να αποτελέσει ζήτημα εκεί, πρόσθεσε ο Πίκοκ.

«Δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων»,αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου,

«Δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων»,αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου,

Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο όπως αυτό της γρίπης

Ο δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Leeds αναφέρει πως «πέρυσι τέτοια εποχή, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι τη μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσώπευε ένα εξελικτικό αποκορύφωμα για τον ιό, ωστόσο η εμφάνιση της Ομικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής των αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο όπως αυτό της γρίπης για να συμβαδίσουμε με την εξέλιξη του ιού. 

Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για τον κορωνοϊό 

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ο δρ. Γκρίφιν τόνισε πως εκτός από τα εμβόλια, τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα διαγνωστικής παραλλαγής για την πρόληψη των λοιμώξεων και των επαναλοιμώξεων.

«Χρειάζεται η δημιουργία ανθεκτικών στις λοιμώξεις περιβαλλόντων μέσω του σωστού αερισμού, της αποστείρωσης του αέρα εσωτερικών χώρων, αλλά των κατάλληλων και υποστηριζόμενων περιόδων απομόνωσης που θα μειώσουν ουσιαστικά την ταχεία μετάδοση».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top