Κορωνοϊός: Μία ανάσα από την έκρηξη στα 20.000 κρούσματα ημερησίως

Τι φοβούνται οι επιστήμονες για τον Αύγουστο

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται από τους ειδικούς η κορύφωση του νέου κύματος πανδημίας κορωνοϊού. Τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 20.000 ημερησίως. Αποκλιμάκωση αναμένεται από τον Αύγουστο, αλλά βραδεία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι επιβεβλημένη για τους άνω των 60 ετών.

Κορύφωση του κύματος πανδημίας κορωνοϊού στα μέσα Ιουλίου, περιμένουν οι επιστήμονες, αναμένοντας ακόμα και 20.000 κρούσματα ημερησίως. 

Επίσημη οδηγία του ECDC: Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου

«Από τις αρχές Ιουνίου είχαμε πει ότι το peak θα γίνει 15 – 25 Ιουλίου» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμανθεί μεταξύ 20.000 και 22.000.

τεστ κορωνοϊού

Στα μέα Ιουλίου αναμένονται 20.000 - 22.000 κρούσματα κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση, η οποία όμως θα είναι βραδεία, καθώς τότε γίνονται οι περισσότεροι γάμοι και υπάρχει και η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. 

Πλεύρης: Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων έως τις 20 Ιουλίου

«Θα παραμείνουμε και τον Αύγουστο ψηλά σε κρούσματα, μπορεί να μην φτάσουμε τις 25.000 αλλά δε θα πέσουμε κάτω από τις 10», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Πλεύρης: Η μετάδοση του ιού δε γίνεται στους κλειστούς χώρους

Όσον αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι κατά μέσο όρο γίνονται 300 - 350 εισαγωγές ημερησίως, οι οποίες διακινούνται πάρα πολύ γρήγορα χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Τζανάκης: «Επιβεβλημένη η 4η δόση στους άνω των 60»

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε επίσης ότι οι άνω των 60 ετών επιβάλλεται να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ οι κάτω των 60 δε χρειάζεται να την κάνουν, εκτός κι αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. 

εμβόλιο

Επιβεβλημένη η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60 ετών

Κορωνοϊός: Το άγνωστο σύμπτωμα που δείχνει μετάλλαξη Όμικρον 5

«Δε θα τους κάνει κακό  να το ξεκαθαρίσουμε, αλλά δεν έχει αποδειχθεί διακριτή ωφέλεια για αυτή την ιατρική ομάδα. Όταν μια ιατρική πράξη δεν προάγει διακριτά την υγεία του ανθρώπου δεν μπορούμε να τη συστήσουμε. Στους άνω τους 60 έχει αποδειχθεί ισχυρή ωφέλεια», είπε.

Κορωνοϊός: Γιατί κολλούν ξανά όσοι έχουν νοσήσει;

Εξέφρασε τέλος τη διαφωνία του με την απόφαση του ΕΟΔΥ να διακόψει τις ημερήσιες εκθέσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίδονται καθημερινά τα δεδομένα και να γίνεται μια περίληψη των αριθμών μια φορά την εβδομάδα.

Λινού: «Απαραίτητη η 4η δόση για τους ευάλωτους»

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι όσοι είναι ευάλωτοι θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Γιαμαρέλλου στο star.gr: Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο της τέταρτης δόσης;

Όσο για το πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από το πώς ζούμε και τι μέτρα παίρνουμε για να προστατευτούμε. 

Η κυρία Λινού χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς

«Δε θα έχουμε εμβόλιο πριν από τον Οκτώβριο»

Η κ. Λινού αποκάλυψε ακόμα ότι το νέο εμβόλιο που ετοιμάζουν η Pfizer και η Moderna δεν έχει ολοκληρωθεί και τόνισε ότι το εμβόλιο αυτό δε θα είναι διαθέσιμο πριν από τον Οκτώβριο. 

Κορωνοϊός: BioNTech και Pfizer θα ξεκινήσουν τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς

Τέλος προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει και νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως το εμβόλιο επιβαρύνει.

Ισραήλ: Μείωση θανάτων ηλικιωμένων από κορωνοϊό μετά από την τέταρτη δόση

Κατά 72% μειώθηκε στο Ισραήλ ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό, ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες  μετά από την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη του πανεπιστημίου Ben Gurion του Τελ Αβίβ, η τέταρτη δόση του εμβολίου μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας πάνω από 60% και κατά 34% τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. 

Οι Ισραηλινοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν «σωτήρια» την τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους, καθώς μείωσε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους. 

Κορωνοϊός: Σήμερα η 1η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Σήμερα Τρίτη, 12 Ιουλίου, αναμένεται να δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, η οποία θα αντικαταστήσει την καθημερινή ενημέρωση.

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί γιατί θα ανακοινώνει τα κρούσματα μόνο μία φορά την εβδομάδα

Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τώρα και στο εξής, θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top