Γιαμαρέλλου στο star.gr: Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο της τέταρτης δόσης;

Πόσο προστατεύουν από τις νέες παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 τα εμβόλια;

Όλα όσα είπε η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Ειδημόνων του Υπουργείου Υγείας

Ανησυχία προκαλεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον φόβο ενός νέου κύματος μέσα στο καλοκαίρι, του 6ου κατά σειρά, να είναι υπαρκτός. 

«Σε όλη την Ευρώπη αυξάνουν αυτή τη στιγμή τα κρούσματα και πολλοί ανησυχούν μήπως εξελιχθεί σε ένα καινούργιο κύμα. Θα είναι τώρα; Θα είναι το φθινόπωρο; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει», είπε στο star.gr η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Ειδημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Περαστικοί στο κέντρο της Αθήνας

Υπαρκτός ο φόβος για ένα νέο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι (φωτ. eurokinissi)

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 έχουν ξεφύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια αρκετά.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από την Όμικρον 1 και 2. Εκεί προστατευόμαστε εξαιρετικά καλά. Υπάρχει ακόμη βέβαια η Όμικρον 2, αλλά ανεβαίνει συνέχεια η Όμικρον 4», συμπλήρωσε.

Όμικρον: Πιο μεταδοτικές οι νέες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5

Πόσο προστατεύουν από τις νέες παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 τα υπάρχοντα εμβόλια;

Σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου, πιο ευάλωτοι στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, Όμικρον 4 και 5, είναι όσοι έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και έχουν καθυστερήσει την 3η, αλλά και όσοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση και δεν την έχουν ακόμη κάνει.

Είναι πολύ λίγοι, περίπου 15%, οι άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν κάνει τη 2η αναμνηστική δόση (4η δόση).

Πρόσθεσε πως, όπως προκύπτει και από την εμπειρία των άλλων χωρών, ο ιός μεταδίδεται πιο γρήγορα και είναι πιο μολυσματικός με τις νέες παραλλαγές.

«Τα εμβόλια δε θα βοηθήσουν πιθανότατα να μην αρπάξει κάποιος Covid, αλλά θα βοηθήσουν σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό να μην μπει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, να μη διασωληνωθεί και να μην πεθάνει. Και αυτό είναι που μας νοιάζει περισσότερο από όλα. Μας βοηθούν στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δε μας λένε ότι οι νέες παραλλαγές αυξάνουν τη θνητότητα στους εμβολιασμένους είναι κάτι που ενισχύει τη θέση όλων των ειδικών στον κόσμο που λένε “πηγαίνετε να εμβολιαστείτε, σύμφωνα με τις ενδείξεις”», σημείωσε.

Ελένη Γιαμαρέλλου λοιμωξιολόγος

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Ειδημόνων του Υπουργείου Υγείας

Ποια εμβόλια είναι διαθέσιμα για την 4η δόση (2η αναμνηστική δόση)

Σύμφωνα με την ίδια, διαθέσιμα για την 2η αναμνηστική δόση (ουσιαστικά πρόκειται για την 4η δόση), είναι μόνο τα mRNA εμβόλια, δηλαδή της Pfizer και της Moderna. Χθες μάλιστα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε και εισηγήθηκε να ανοίξει τη Δευτέρα (27/06) η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με την 4η δόση όλων των πολιτών άνω των 30 ετών.

«Για αυτά τα δύο mRNA εμβόλια υπάρχουν και οι μελέτες. Ως προς αποτελεσματικότητά τους είναι φτωχή η δραστικότητά τους απέναντι στη νόσηση από τις νέες παραλλαγές, αλλά αυτό που όλοι ανακοινώνουν είναι ότι προστατεύουν από τους σκληρούς δείκτες. Αλλά και για αυτό ακόμα περιμένει κανείς πιο πολλά δεδομένα», σημείωσε.

Σκέψεις για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού το καλοκαίρι

Πόσους μήνες μετά την 3η δόση, πρέπει να κάνω την 4η δόση και με ποιο εμβόλιο 

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου, σημαντικός παράγοντας για την προστασία της υγείας μας είναι ο χρόνος που θα γίνει η 4η δόση, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια.

«Η 4η δόση πρέπει να γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση. Αν κάποιος έχει κάνει την 3η δόση με το εμβόλιο της Pfizer, τότε μπορεί είτε να συνεχίσει με Pfizer, είτε να κάνει την 4η δόση Μοderna, αλλά και το αντίστροφο», ανέφερε.

εμβολιασμός

(φωτ. eurokinissi)

Πότε πρέπει να κάνω την 4η δόση αν έχω νοσήσει πρόσφατα;

Σύμφωνα με την ίδια, αν μετά την 3η δόση κάποιος κολλήσει κορωνοϊό, τότε σε αυτή την περίπτωση είναι σαν να έχει κάνει εμβόλιο και δεν κάνει 4η δόση. 

«Μπορεί να μην την κάνει, γιατί είναι σαν να την έκανε τώρα. Αυτοί που νόσησαν μετά την 3η δόση δεν τους κάνουμε εμβόλιο και δεν τους λέμε να κάνουν 4η δόση τώρα. 
Αυτό θα κριθεί (ο χρόνος για την 4η δόση). Το πολύ-πολύ να τους πουν “κάντε αναμνηστική δόση”, αλλά αυτό δεν έχει αναφερθεί, ούτε έχει ξεκαθαριστεί. Χθες, αυτό που τόνισε η Επιτροπή Εμβολιασμών ήταν ότι “αν νοσήσεις μετά την 3η δόση, δεν κάνεις 4η”. Δεν έχουμε οδηγία… Σε αυτά ακολουθεί κάνεις τις οδηγίες των εθνικών επιτροπών.
Θα δούμε με τον καιρό τι θα γίνει, αν θα κυκλοφορήσει αυτό το εμβόλιο (μας λένε το Φθινόπωρο) το οποίο θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον», είπε

Μόσιαλος: Ποια η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με mRNA

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από την 4η δόση;

Όπως εκτίμησε η κ. Γιαμαρέλλου, ο λόγος που τέθηκε ως κατώτατο ηλικιακό όριο αυτό των 30 ετών για την 4η δόση, είναι ότι τα mRNA εμβόλια στις μικρότερες ηλικίες μπορούν (αν και σπάνια) να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδες.

«Είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό π.χ. 5 περιπτώσεις στις 100.000 που μπορεί να προκαλέσουν σαν ανεπιθύμητη παρενέργεια μυοκαρδίτιδα, καλοήθη όμως, η οποία περνάει πολύ γρήγορα.  Αυτό προκύπτει βάσει διαφόρων μελετών, που όμως δεν ξεκαθαρίζεται 100%. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι η Επιτροπή έβαλε το όριο των 30 ετών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δε θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα μήνυμα για να μην πάνε να εμβολιαστούν. Η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή και το αναφέραμε απλά, γιατί τα λέμε όλα», είπε, συμπληρώνοντας ότι κατ' ουσίαν δεν υπάρχουν άλλες παρενέργειες από την 4η δόση.

Η ίδια επανέλαβε ότι εξαίρεση αποτελούν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίοι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε την 4η δόση.

Διαφωνεί ο Μόσιαλος για την 4η δόση εμβολίου

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα;

Πενταψήφιος ήταν χθες ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ανήλθαν σε 10.528, ενώ καταγράφηκαν 9 θάνατοι.  Όπως εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου, πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κρύβεται η χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού και η αναποτελεσματικότητα των εμβολίων στις νέες παραλλαγές.

Σύμφωνα με την ίδια, αιτία είναι:

  • H αυξημένη κινητικότητα των νέων ανθρώπων
  • Ο τουρισμός 
  • Το γεγονός ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν πιάνουν πλήρως τις καινούργιες παραλλαγές Όμικρον 4 και 5.

εμβολιασμός

(Φωτ. eurokinissi)

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε το 6ο κύμα

Σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου ασπίδα απέναντι σε ένα νέο κύμα κορωνοϊό μπορεί να σταθεί:

  • Ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν κάνει την 3η δόση.
  • Ο εμβολιασμός με την 4η δόση όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δεδομένου ότι κινδυνεύουν περισσότερο, αν κολλήσουν covid, να βρεθούν στην ΜΕΘ.
  • Ο εμβολιασμός όλων όσοι είναι άνω των 60 ετών.
  • Ο καλός αερισμός των χωρών.
  • Η χρήση αντισηπτικού.
  • Η χρήση μάσκας, σε χώρους με συγχρωτισμό ή σε κλειστούς χώρους.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση, να την έχουμε μαζί μας (τη μάσκα) και σε αυτές τις περιπτώσεις να τη φορούμε», ανέφερε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top