Σκέψεις για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού το καλοκαίρι

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ5

Πληθαίνουν τα σενάρια για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι. Στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η χορήγηση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε όσους είναι κάτω των 60 ετών.

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει λόγω αύξησης κρουσμάτων και «δυνατών» συμπτωμάτων

Για το θέμα της τέταρτης δόσης του εμβολίου σε περισσότερους πολίτες βρίσκεται μεταξύ άλλων στην ατζέντα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που συνεδριάζει σήμερα, υπό τον φόβο ενός νέου κύματος κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι.

«Έξυπνο» βραχιόλι ανιχνεύει τον κορωνοϊό πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα.

Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει η τέταρτη δόση σε όλες τις ηλικίες κάτω των 60 ετών, εφόσον θέλουν να εμβολιαστούν.

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τις δύο νέες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 

Από πρόσφατες μελέτες για τις υποπαραλλαγές της όμικρον BA.2.12.1, BA.4 και BA.5 ξέρουμε πως καταρχάς παρουσιάζουν υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με την BA.2. Αυτό, όμως, που είναι, επίσης, πολύ σημαντικό και απαιτεί άμεση διερεύνηση είναι η ικανότητα ανοσοδιαφυγής των νέων παραλλαγών.

Πρόσφατη δημοσίευση περιγράφει πως οι παραλλαγές BA.2.12.1, BA.4, BA.5 παρουσιάζουν συγκρίσιμη ικανότητα δέσμευσης του υποδοχέα ACE2 με την παραλλαγή BA.2 (doi.org/10.1038/s41586-022-04980-y). Για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε πλάσμα αίματος μετά από εμβολιασμό με 3 δόσεις εμβολίου. Είδαν πως οι παραλλαγές BA.2.12.1/BA.4/BA.5 δείχνουν να ανοσοδιαφεύγουν περισσότερο από την προηγούμενη παραλλαγή BA.2. Επιπρόσθετα οι υποπαραλλαγές αυτές έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ανοσοδιαφυγής και μετά από λοίμωξη με BA.1 μετά τον εμβολιασμό.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού;

Όσον αφορά τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα, η μελέτη έδειξε πως αντισώματα Bebtelovimab (της εταιρείας Lilly) και Cilgavimab (της AstraZeneca) μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τις υποπαραλλαγές BA.2.12.1 και BA.4/BA.5.

Ενδεικτικά κάποια από τα αποτελέσματα της μελέτης για να εξηγήσω πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις της όμικρον δημιουργούν πρόβλημα στην ανοσοπροστασία που έχουμε αποκτήσει. Ακόμα και μετά από εμβολιασμό και μετά από λοίμωξη με BA.1 όπως φαίνεται.

Αυτό υποδηλώνει πως τα ενισχυτικά εμβόλια που βασίστηκαν στην BA.1 ενδέχεται να μην επιτύχουν την προστασία ευρέου φάσματος που χρειαζόμαστε έναντι των νέων παραλλαγών της όμικρον, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ηλίας Μόσιαλος: Τα νεότερα στοιχεία για τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον

Τα έως τώρα γνωστά δεδομένα σχετικά με τις υποπαραλλαγές του κορονοϊού Β4/Β5, οι οποίες επικράτησαν στη Νότια Αφρική μερικές εβδομάδες πριν την επέκταση τους σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχε συμβεί και με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον που αρχικά κυριάρχησε στη Νότια Αφρική, συνοψίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Όπως επισημαίνει, τα δημογραφικά δεδομένα της Νότιας Αφρικής είναι διαφορετικά και ευνοϊκότερα των αντίστοιχων των ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο ισχύει και με την έκθεση του πληθυσμού σε προηγούμενα κύματα (που προηγήθηκαν της Δέλτα και που ήταν μεγαλύτερα), που ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρουμε επίσης πως μόνο 32% των Νοτιοαφρικανών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας (NICD) για τη Νότια Αφρική που παραθέτει στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος, σχετικά με τον συνολικό αριθμό θανάτων μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, προκύπτει καταρχάς πως τον τελευταίο χρόνο στη Νότια Αφρική τα δύο κύματα της Όμικρον είχαν σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις από αυτό της Δέλτα. Και το κύμα της Β4/Β5 πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτό των Όμικρον 1 και 2, όσον αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία. 

Η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της Όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. Επίσης, γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως, παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία, όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας.

Οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες πανεπιστημίων του Χονγκ-Κονγκ και του Ισραήλ για την Όμικρον τον Δεκέμβριο του 2021 έδειχναν την επίπτωση κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. Τότε είχε τονίσει πως ο συνδυασμός αυτών των μελετών και των τάσεων στη Νότια Αφρική δείχνει πως η Όμικρον είναι πιθανό να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με τη Δέλτα όσον αφορά στη θνητότητα. Πολλοί είχαν διαφωνήσει και θεώρησαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Διαψεύστηκαν βέβαια με βάση τα πολλαπλά δεδομένα που πλέον έχουμε και από κλινικές και από επιδημιολογικές μελέτες. 

Ο κ.Μόσιαλος τονίζει ότι η Νότια Αφρική προφανώς και διαφέρει από την Ευρώπη. Αλλά όταν σε μια χώρα παρατηρούμε συγκεκριμένες τάσεις και κάθε κύμα που έρχεται προκαλεί μικρότερες επιπτώσεις, τότε είναι λογικό να αναμένουμε αντίστοιχες τάσεις (όχι αντίστοιχο αριθμό θανάτων ανά 1.000 κατοίκους) και σε άλλες χώρες. Αυτό το περιμένουμε γιατί, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχουν δυσμενέστερα δημογραφικά δεδομένα, έχουν καλύτερα συστήματα υγείας, πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων και πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top