Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Τι συζήτησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Τι συζήτησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την ευλογιά των πιθήκων. Παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί ακόμα κρούσμα της νόσου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε σήμερα τον εμβολιασμό συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού.

Ευλογιά των πιθήκων: Έχει μεταλλαχθεί ο ιός; Τι απαντά ο ΠΟΥ

Για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων συζήτησε διερευνητικά σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε τη χορήγηση εμβολίου σε υγειονομικούς, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. 

Ευλογιά των πιθήκων: O ΕΜΑ συζητά για πιθανές θεραπείες και εμβόλια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμού, ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

  • Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση
  • Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια

Σε καμία περίπτωση δε συστήνεται ο οριζόντιος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει γίνει ακόμα σύμβαση για το ποιο εμβόλιο θα χορηγηθεί, το δανεζικο ή των ΗΠΑ. Όταν ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, τοτε θα συστήσουν εμβόλιο στους υγειονομικούς που χειρίστηκαν ή θα χειριστούν το κρουσμα ή τις στενές επαφές.

Μαγιορκίνης: Υπερδιπλάσιοι οι ασυμπτωματικοί της ευλογιάς των πιθήκων 

ευλογιά των πιθήκων

Ακόμα, σύμφωνα με την επιτροπή, εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Η ΕΕΕ εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για το γενικό πληθυσμό της χώρα μας είναι πολύ μικρός. Η ΕΕΕ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα και θα επικαιροποιεί ανάλογα τις συστάσεις της.

Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Ευλογιά των πιθήκων: «Επανεξετάστε τη διαθεσιμότητα των εμβολίων»

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Ευλογιά των πιθήκων: Καραντίνα σε κρούσματα και στενές επαφές συνιστά ο ECDC

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συνιστά καραντίνα σε όσα άτομα μολύνονται, καθώς και στις επαφές τους.

Συγκεκριμένα, τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

ευλογιά των πιθήκων εξανθήματα

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ποιες χώρες έχουν καταγραφεί κρούσματα

Μεταξύ 15 και 23 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή. Η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top