Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα»

«Καμπανάκι» και από τη Ματίνα Παγώνη - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Συναγερμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Πόσα περιστατικά αναμένονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. Το 10% των κρουσμάτων προχωρούν σε μεταμόσχευση, τονίζει η Ματίνα Παγώνη

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την ηπατίτιδα: «Σπάνια επιπλοκή της νόσου»

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει, λόγω της αύξησης κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού από τη νόσο.

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Πρώτος θάνατος παιδιού από την οξεία ηπατίτιδα

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί επίσημα κάποιο κρούσμα. Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι και στη χώρα μας θα υπάρξουν 5-10 βαριά περιστατικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Πού μπορεί να οφείλεται - Σχετίζεται με τον κορωνοϊό;

«Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα», είπε ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι.

Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγιούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.

Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 ειναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό.

Παγώνη για ηπατίτιδα: «Προσοχή στα συμπτώματα. Στο 10% έγιναν μεταμοσχεύσεις»

Την ανησυχία της για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά εξέφρασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ», επεσήμανε μιλώντας στον Σκάι.

Τόνισε, δε, ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορωνοϊό. 

Ακόμα, υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα, ενώ κάλεσε τους γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά τους.

Ηπατίτιδα: Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

«Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το θέμα των συμπτωμάτων. Επειδή παραπέμπει σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top