Ηπατίτιδα: Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Συναγερμός από τα αυξημένα κρούσματα σε πέντε χώρες της Ευρώπης

Ανησυχία επικρατεί για την αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη. Ποια είναι τα έξι συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς. Δε σχετίζεται με τον κορωνοϊό λένε οι επιστήμονες.

Τεράστια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα αυξανόμενα κρούσματα ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά στην Ευρώπη. Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης υποστήριξε σήμερα ότι η ηπατίτιδα δε σχετίζεται με τον κορωνοϊό. 

Συναγερμός για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά - Κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δε συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλωθεί σε 70 με 80 παιδιά, κυρίως 2 - 5 ετών αλλά και κάποια μεγαλύτερα έως 16 ετών» είπε στο Mega.

Τζανάκης: Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε και τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ώστε να απευθυνθούν γρήγορα στον γιατρό.

Παγκόσμιος συναγερμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά- Τι λέει ο ΕΟΔΥ

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, ενώ χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», εξήγησε.

Ηπατίτιδα: Συναγερμός από την έξαρση κρουσμάτων παγκοσμίως σε παιδιά

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1. Ίκτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Ηπατίτιδα: Δεν έχει βρεθεί ακόμα η αιτία

Σύμφωνα με το ECDC, κρούσματα ηπατίτιδας έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ ορισμένοι φορείς της νόσου παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.

Πλεύρης: «Δεν έχει βρεθεί κρούσμα ηπατίτιδας στην Ελλάδα»

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top