Κορωνοϊός: Πάσχα με μέτρα και μετά επιστροφή στην κανονικότητα

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων από την Πρωτομαγιά

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, για τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού από 1η Μαΐου

Από 1η Μαΐου επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού για να απολαύσουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Ωστόσο τα μέτρα θα παραμείνουν και το Πάσχα. Τι θα γίνει με τη μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Ολική επαναφορά στην πραγματικότητα αποφασίστηκε χθες μετά από τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έδωσε το πράσινο φως για την σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. 

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα από 1η Μαΐου

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σε δύο δόσεις, αρχικά την 1η Μαΐου και στη συνέχεια την 1η Ιουνίου, ενώ η κατάσταση θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου και αναλόγως ενδέχεται να επιστρέψουν στη ζωή μας κάποια από τα μέτρα. 

 

Άρση μέτρων: Το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε

  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους.
  • Από 1η Μαΐου οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα.
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test στα σχολεία.
  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο.

Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από 1η Μαΐου - Πετάμε και τις μάσκες

Κορωνοϊός: Πώς θα γιορτάσουμε φέτος Πάσχα

Σύμφωνα τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, μετά από δύο χρόνια περιορισμών, φέτος το Πάσχα θα καταφέρουμε να το γιορτάσουμε στο χωριό, ωστόσο θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Κορωνοϊός: Τέλος τα self test για μαθητές μετά το Πάσχα;

Συγκεκριμένα, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Μάσκες: Καταργούνται και στους εσωτερικούς χώρους την 1η Ιουνίου 

Από 1η Ιουνίου θα καταργηθεί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους θα ισχύσει μέχρι 31 Μαΐου. 

Πλεύρης: «Τα μέτρα θα ανασταλλούν, αλλά δε θα καταργηθούν»

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική και μετά την 1η Ιουνίου σε κάποιους χώρους, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η μάσκα θα είναι επίσης προαιρετική από 1η Ιουνίου στα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση και διασκέδαση και -εκτός απροόπτου- στα σούπερ μάρκετ και τους χώρους εργασίας.

Πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι

Όσον αφορά στα ταξίδια, από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κι εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείται.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top