Άρση μέτρων: Τι αλλάζει σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα από 1η Μαΐου

Πότε βγάζουμε τις μάσκες - Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ένα τεράστιο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα θα κάνουμε την 1η Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από την 1η Μαΐου δε θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα μπορούν να μπαίνουν κανονικά σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους της εστίασης, σε νυκτερινά κέντρα και σε εμπορικά καταστήματα.

Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από 1η Μαΐου - Πετάμε και τις μάσκες

Παράλληλα, αίρεται κάθε περιορισμός στη χωρητικότητα και τις αποστάσεις στα τραπέζια στα καταστήματα, δηλαδή θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Όπως ανακοινώθηκε, η αναστολή της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ισχύει έως τις 31 Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο θα επανεξεταστούν τα δεδομένα, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Τέλος και τα self test στα σχολεία - «Πετάμε» τις μάσκες από τον Ιούνιο

Ανάμεσα στα μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είναι και το τέλος των self test για τους μαθητές των σχολείων από την 1η Μαΐου, αλλά και η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας μετά τις 31 Μαΐου.

Τι ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης για τη χαλάρωση των μέτρων:

•    Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού.

•    Από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

•    Από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.

•    Από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.

•    Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός.

•    Από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών.

Τι θα γίνει με τους εορτασμούς του Πάσχα

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι φέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας, πριν από 2 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top