Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου κατά 41% δείχνουν τα λύματα

Τι θα γίνει με το Πάσχα – Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή

Νέα έκρηξη σημειώνουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να μην κρύβουν την ανησυχία τους. 

Χθες ανακοινώθηκαν 28.933 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν 49 θάνατοι και 351 διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση και στις νοσηλείες περίπου 40% πάνω από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η πίεση στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής γίνεται όλο και πιο έντονη.

Κορωνοϊός: Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα - Πού έφτασε 291%

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε πως το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 41% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σημείωσε ακόμα πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση 10% κι εκτίμησε ότι το ιικό φορτίο θα συνεχίσει να είναι υψηλό και το επόμενο διάστημα. Αναμένεται μάλιστα κορύφωση αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια μια αργή αποκλιμάκωση. 

Κρούσματα: Πάνω από 11.000 στην Αττική - Ο χάρτης διασποράς

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη η μετάλλαξη Όμικρον 2 έχει επικρατήσει κατά 77%, προειδοποιώντας ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, προκαλώντας ήπια συμπτώματα ακόμα και σε εμβολιασμένους. 

Αρκετοί επίσης δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και γι’ αυτό είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα πραγματικά κρούσματα στα οποία αντιστοιχεί το ιικό φορτίο. 

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το Πάσχα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα. 

Δύο χρόνια από το πρώτο lockdown στην Ελλάδα - Η ζωή τότε μέσα από εικόνες

«Για το Πάσχα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, δεν ξέρουμε σε τι κρούσματα και θανάτους θα μεταφραστεί. Ελπίζω η επιβάρυνση να είναι διαχειρίσιμη από το ΕΣΥ. Έχουν βρεθεί δύο άτομα που είχαν νοσήσει με Όμικρον και σε μικρό χρονικό διάστημα νόσησαν με Όμικρον 2. Όσοι έχουν προσβληθεί από τη Δέλτα ή άλλα παλαιότερα στελέχη δεν προστατεύονται από την Όμικρον 2», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης στο Mega.

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή για χαλάρωση των μέτρων

Σήμερα στις 14:00 συνεδριάζει και πάλι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. 

Κάτι τέτοιο πάντως, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών φαντάζει δύσκολο και είναι πολύ πιθανόν οι ειδικοί να επιλέξουν τα μέτρα για την πανδημία και τους ανεμβολίαστους να αρθούν τελικά τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο. 

Μοντέλο νόσησε από κορωνοϊό και έχασε τα πόδια του

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» είναι η 18η Απριλίου και η 2α Μαΐου, ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, η μεγάλη αποκλιμάκωση θα επέλθει από το Μάιο και μετά.

Κορωνοϊός: Τι θα συζητήσει η επιτροπή

Παρ’ όλ’ αυτά η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης της μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, πλην όσων θεωρούνται «αυξημένου κινδύνου», όπως τα νοσοκομεία, τα μέσα μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν εξετάζεται επίσης η κατάργηση της μάσκας για τους εργαζόμενους στην εστίαση. 

Όσο πλησιάζει επίσης το καλοκαίρι, στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τόσο για τους εμβολιασμένους Έλληνες πολίτες, όσο και για τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας. 

Πλεύρης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην καταργηθεί με μιας σε όλους τους χώρους, αλλά αρχικά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Το παραπάνω μέτρο πέραν από τους εμβολιασμένους, οι οποίοι δε θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το σχετικό έγγραφο πια, θα αφορά (κυρίως) τους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους από τους οποίους ήταν αποκλεισμένοι ή χρειάζονταν η επίδειξη rapid test (48 ωρών). 

Παυλάκης: «Νέο κύμα ακόμα και το καλοκαίρι. Η χαλάρωση πληρώνεται»

Επίσης θα εξεταστεί και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test ή PCR τεστ σε μία σειρά από δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους.

Πάντως η καραντίνα 5 ημερών για τα κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ECDC στο συγκεκριμένο θέμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top