Δύο χρόνια από το πρώτο lockdown στην Ελλάδα - Η ζωή τότε μέσα από εικόνες

Από την απαγόρευση μετακινήσεων στη μερική άρση μέτρων κατά της covid

 Πώς ήταν η ζωή τότε και τώρα μέσα από φωτογραφίες (EUROKINISSI/AP)

Ο κορωνοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας στις αρχές του 2020. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που «χτυπήθηκε», ενώ στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 μια γυναίκα που ταξίδεψε εκεί, έγινε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, οι περιορισμοί ήταν θέμα χρόνου. Στις 23 Μαρτίου του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει το πρώτο lockdown στη χώρα μας.

Κορωνοϊός: «Εκτόξευση» με πάνω από 27.000 νέα κρούσματα 

Το πρώτο κρούσμα Covid-19 στην ΕλλάδαMια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη o «ασθενής μηδέν». Η γυναίκα εισήχθη αμέσως στο ΑΧΕΠΑ/EUROKINISSI

Mια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη o «ασθενής μηδέν». Η γυναίκα εισήχθη αμέσως στο ΑΧΕΠΑ/EUROKINISSI

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα μας που διαγνώστηκε ως κρούσμα κορωνοϊού και χαρακτηρίστηκε ως «ασθενής μηδέν». Επρόκειτο για μία επιχειρηματία, που τις προηγούμενες ημέρες είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους. Η γυναίκα εισήχθη αμέσως στο ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύτηκε σε απομόνωση με ήπια συμπτώματα. Υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας φορώντας προστατευτική μάσκα περπατά σε χώρο check-in στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, Σάββατο 21 Μαρτίου 2020/AP

Υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας φορώντας προστατευτική μάσκα περπατά σε χώρο check-in στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, Σάββατο 21 Μαρτίου 2020/AP

Επιβάτες με μάσκες περιμένουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα από το εξωτερικό θα υπόκειται σε υποχρεωτική αυτοκαραντίνα για 14 ημέρες. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)

Επιβάτες με μάσκες περιμένουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα από το εξωτερικό θα υπόκειται σε υποχρεωτική αυτοκαραντίνα για 14 ημέρες. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)

Κορωνοϊός: «Νέο επιδημικό κύμα που θα κορυφωθεί το Πάσχα»

Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα άρχισε να προκαλεί ανησυχία. Ένας 66χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15. Ο 66χρονος ήταν ένας από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους που κόλλησαν τον ιό στο ταξίδι τους.Έρημο το κέντρο της Αθήνας τα βράδια του Μαρτίου του 2020/EUROKINISSI

Έρημο το κέντρο της Αθήνας τα βράδια του Μαρτίου του 2020/EUROKINISSI

13 Μαρτίου 2020: Μέτρα προστασίας

Στις 9 Μαρτίου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη βόρεια Ιταλία και αργότερα αποφασίστηκε η αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων από και προς ολόκληρη την Ιταλία, με εξαίρεση τις εμπορευματικές και υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις.

Στις αρχές Μαρτίου ανεστάλη η λειτουργία των χώρων διασκέδασης και απαγορεύτηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, αρχικά τοπικά και στις 12 Μαρτίου σε εθνικό επίπεδο.

ΠΟΥ: «Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται πολύ μακριά»

Μία ημέρα αργότερα στις 13 Μαρτίου ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοινώνουν μέτρα προστασίας των πολιτών, κλείνοντας όλα τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ, τα μπαρ, τα μουσεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και αφήνουν ανοιχτά τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία.Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στα μέσα Μαρτίου του 2020/EUROKINISSI

Κλείνουν τα καταστήματα καφεστίασης στα μέσα Μαρτίου του 2020/EUROKINISSI

16 Μαρτίου 2020: Καθιερώνεται η καθημερινή απογευματινή τηλεοπτική ενημέρωση με Τσιόδρα-Χαρδαλιά

Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκε καθημερινή απογευματινή τηλεοπτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

18 Μαρτίου 2020: Απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων 10 ή περισσότερων ατόμων

Στις 18 Μαρτίου, ανακοινώνεται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων 10 ή περισσότερων ατόμων και η κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ στους παρανομούντες.

Στις 18 Μαρτίου έκλεισαν και όλα τα εμπορικά καταστήματα εκτός από τις επιχειρήσεις τροφίμων, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τις επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και οπτικών. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων 10 ή περισσότερων ατόμων και η κύρωση διοικητικού προστίμου 1000 ευρώ στους παρανομούντες.

23 Μαρτίου 2020: Ανακοινώνεται το πρώτο lockdown στην ΕλλάδαΤο μήνυμα προς τους πολίτες είναι «Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς» . 

Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι «Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς»/EUROKINISSI

Η 23η Μαρτίου είναι η ημερομηνία ορόσημο που ανακοινώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρώτο lockown! Όσοι είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσουν και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι χρησιμοποιούν τις βεβαιώσεις τύπου Α και Β και είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάνω τους την αστυνομική τους ταυτότητα. 

«Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς» 

Κλείνει η πρόσβαση σε πάρκα, άλση και παιδικές χαρές που μέχρι τότε είχαν παραμείνει ανοιχτά. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι «Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς» . Εναέριες πρωινές εικόνες σε διάφορα σημεία της Αθήνας/EUROKINISSI

Εναέριες πρωινές εικόνες σε διάφορα σημεία της Αθήνας/EUROKINISSI

Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι περνούν σε καθεστώς τηλεργασίας, πολλές ειδικότητες μισθωτών βγαίνουν σε αναστολή εργασίας, οι γονείς παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού και τα παιδιά κάνουν τηλεκπαίδευση. Έρημο το Μοναστηράκι/EUROKINISI

Έρημο το Μοναστηράκι/EUROKINISI

Η ζωή όπως την ξέραμε, σταματάει και παίρνει μία άλλη μορφή με πολλές κοινωνικές αποστάσεις.

 Το πρώτο lockdown, το «ορθόδοξο» όπως το αποκαλούν πλέον πολλοί χρήστες των social media, έληξε στις 4 Μαΐου, κρατώντας 6 περίπου εβδομάδες.

Κλειστά καταστήματα στην Πλάκα/EUROKINISI

DJ παίζει μουσική στην ταράτση πολυκατοικίας στη Λάρισα  (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ) 18/03/2020 

DJ παίζει μουσική στην ταράτση πολυκατοικίας στη Λάρισα  (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ) 18/03/2020 
 

Έρημοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Έρημοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας/EUROKINISSI

25η Μαρτίου 2020 έξω από τη Βουλή των Ελλήνων/EUROKINISSI

Σωτήρης Τσιόδρας: Πιθανή μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού 

Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Αθήνας Έλληνες που επέστρεψαν από την Ισπανία (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) 23/03/2020 

Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Αθήνας Έλληνες που επέστρεψαν από την Ισπανία (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
23/03/2020 
 

Πώς είναι η ζωή σήμερα, δύο χρόνια μετά το πρώτο lockdon μέσα από φωτογραφίες

Κορωνοϊός: Τέλος από 15 Απριλίου το πρόστιμο των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους

Κόσμος στην Ερμου

Κόσμος στην Ερμου/EUROKINISSI

Πλήθος κόσμου στους δρόμους της Αθήνας/EUROKINISSI

Πλήθος κόσμου στους δρόμους της Αθήνας/EUROKINISSI

Κόσμος στα μαγαζιά της Αθήνας/EUROKINISSI

Κόσμος στα μαγαζιά της Αθήνας/EUROKINISSI

Κόσμος που παρακολουθεί τη φετινή παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου/EUROKINISSI

Κόσμος που παρακολουθεί τη φετινή παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου/EUROKINISSI

Σε όλη την Ελλάδα με τη μερική άρση των μέτρων πολλοί άρχισαν να βγαίνουν και πάλι/EUROKINISSI

Σε όλη την Ελλάδα με τη μερική άρση των μέτρων πολλοί άρχισαν να βγαίνουν και πάλι/EUROKINISSI

Γέμισαν και πάλι τα καταστήματα εστίασης/EUROKINISSI

Γέμισαν και πάλι τα καταστήματα εστίασης/EUROKINISSI

Κόσμος στα καταστήματα εστίασης/EUROKINISSI

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top