Φωτιά πλοίο: Δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ - 11 οι αγνοούμενοι

Τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους κι ένα βρέφος

Δύο άτομα σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες το πρωί, με τον πλοίαρχο να εκπέμπει σήμα κινδύνου και να δίνει εντολή για την εκκένωσή του. 

Οι δύο εγκλωβισμένοι είναι αλλοδαποί, ενώ επικοινωνούν με τις αρχές για να καταφέρουν να φτάσουν στο κατάστρωμα και από εκεί να τους παραλάβει ελικόπτερο.

Φωτιά πλοίο: «Mayday Mayday» - Η στιγμή που ο πλοίαρχος εκπέμπει SOS

Παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη, πρόχειρη καταμέτρηση, προέκυψε ότι υπάρχουν ένδεκα αγνοούμενοι. Στην επίσημη λίστα του πλοίου ήταν συνολικά καταγεγραμμένα 290 άτομα, 239 επιβάτες και 51 πλήρωμα. Από αυτούς 21 είναι Έλληνες 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

διασωθέντες Κέρκυρα

Οι πρώτοι από τους διασωθέντες που έφτασαν στην Κέρκυρα

Μένει τώρα να γίνει η επίσημη καταμέτρηση στο λιμάνι της Κέρκυρας, όταν φτάσουν εκεί οι διασωθέντες. Οι πρώτοι επιβάτες που διασώθηκαν έφτασαν λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί.

Φωτιά σε πλοίο: Πληροφορίες για 11 αγνοούμενους στο Euroferry Olympia

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί τρεις επιβάτες στο νοσοκομείο Κέρκυρας, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ενδέχεται να μεταφερθεί και ένα μωράκι.

Μαρτυρίες επιβατών αναφέρουν πως ανάμεσα στους 290 επιβαίνοντες ήταν και οικογένειες με παιδιά και πως όλοι ανέβηκαν στις σωστικές λέμβους και εγκατέλειψαν το οχηματαγωγό, που κάηκε ολοσχερώς μέσα σε 15 λεπτά.

Στην Κέρκυρα είναι και ο Ιταλός πρόξενος για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των επιβατών. Επίσης, εν αναμονή βρίσκονται ξενοδοχεία για την φιλοξενία των επιβατών. 

πλοίο διάσωση

Επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο που έπιασε φωτιά κοντά στην Ηγουμενίτσα - epirus.tv

Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης είπε στο star.gr και στον Ανέστη Συμεωνίδη:

«Από τα πρώτα λεπτά που έγινε το συμβάν, επειδή μένω στην βόρεια Κέρκυρα απέναντι από το συμβάν 330 μοίρες (της πυξίδας) από την Αχαράβη την έδρα του δήμου, διαπιστώσαμε τους πυκνούς καπνούς και τη φωτιά που είχε πάρει το πλοίο. Άμεσα επικοινωνήσαμε με την πολιτική προστασία την Πυροσβεστική, το λιμεναρχείο και από όσο πληροφορηθήκαμε άμεσα, πήγαν σκάφη. Έδωσε άμεσα εντολή ο καπετάνιος και με τις σωσίβιες λέμβους κατέβηκε πάρα πολύς κόσμος. Πήγαν και πλησίασαν πάρα πολύ γρήγορα καραβάκια εκεί».

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει έρευνα στο γκαράζ του πλοίου, μήπως έχει εγκλωβιστεί εκεί κάποιος οδηγός ή κάποιος μετανάστης που επιχείρησε να ταξιδέψει παράνομα προς την Ιταλία.

καπνός πλοίο

Ο καπνός του πλοίου ήταν ορατός από την Κέρκυρα - Σπυριδουλα Κοκκαλη Αντιδημαρχος Κυκλικης Οικονομιας Περιβαλλοντος και Δημοσιων Σχεσεων Δημου Βορειας Κερκυρας

Ένας άνδρας, μέλος του πληρώματος εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και από εκεί με ασθενοφόρο στο λιμάνι του νησιού. 

Αυτή την ώρα σύμφωνα με τον κ. Μαχειμάρη η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς οι καπνοί δεν είναι τόσο πυκνοί και φαίνεται να βγαίνουν από το μηχανοστάσιο.

Φωτιά πλοίο: «Η κατάσταση ήταν αποπνικτική από τους καπνούς»

Συγκλονιστικές είναι και οι περιγραφές Ελλήνων επιβατών που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. 

«Εκείνη την ώρα κοιμόμασταν στις καμπίνες μας και μας φώναξε το πλήρωμα του πλοίου για φωτιά. Ντυνόμαστε σε δευτερόλεπτα και βγαίνουμε στο κατάστρωμα, προς την πρύμνη του καραβιού και βλέπουμε τη φωτιά και πυκνούς καπνούς από τα γκαράζ. Η κατάσταση ήταν αποπνικτική με πολύ καπνό», είπε στην ΕΡΤ ένας οδηγός φορτηγού.

Ο κ. Νάσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως σώθηκαν χάρη στο πλήρωμα του πλοίου.

«Μας ξύπνησαν 4:25 μας είπαν να βγούμε στον ανοιχτό κατάστρωμα και μια ώρα μετά είχε εκκενωθεί και το πλοίο. Από τη στιγμή που εκκενώθηκε το πλοίο σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο κατάστρωμα. Το πλήρωμα ήταν τέλειο, γρήγορο στην αντίδρασή του. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Περίπου μια ώρα ήμασταν στις λέμβους πριν να μας προσεγγίσουν τα σωστικά σκάφη», είπε και πρόσθεσε πως ήταν πολύ τυχεροί γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και δεν έπνεαν άνεμοι στην περιοχή. 

Πλοίο: Πώς ξεκίνησαν όλα

Η φωτιά ξέσπασε στο 3ο κατάστρωμα, όπου ήταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά. Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει πως ξεκίνησε ίσως από νταλίκα μέσα στην οποία κοιμόταν ο οδηγός και είχε αφήσει ανοιχτή τη θέρμανση. 

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Πρίντεζι και η φωτιά ξεκίνησε λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του, ενώ βρισκόταν βόρεια της Ερεικούσσας. 

Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., και η φρεγάτα «Ύδρα».

Επίσης στην περιοχή έσπευσαν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.

Όμως, όπως είπε ο πλοίαρχος, η φρεγάτα δεν επιτρέπει σε παραπλέοντα πλοία να προσεγγίσουν το φλεγόμενο πλοίο, καθώς γίνονται συνεχείς εκρήξεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top