Kορωνοϊός: Οι λόγοι που οι νεκροί στην Ελλάδα είναι τόσοι πολλοί

Οι επιστήμονες μιλούν στο Star για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

To ρεπορτάζ της Νινέτας Σκουλούδη για τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου Star (29/1/22)

Υψηλοί παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας στην χώρα μας. Σοκάρει καθημερινά και προβληματίζει τους ειδικούς ο υψηλός αριθμός των θανάτων. Επιστήμονες εξηγούν στο Star τους λόγους για τους οποίους είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό αλλά και το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται στις εντατικές.  

Κορωνοϊός: Κίνδυνος για πέμπτο κύμα τον Μάιο

23.195 θάνατοι έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στην χώρα μας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα χάθηκαν 701 άτομα, δηλαδή αριθμός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό ενός χωριού. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν επιτρέπουν σε αυτούς τους ασθενείς να κερδίσουν την μάχη με τον ιό; Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξηγεί:

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα γερασμένος. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων πάνω από τα 60 που προκαλούν το 90% των θανάτων, 300 χιλιάδες είναι τελείως ανεμβολίαστοι. Η Ελλάδα διαχρονικά έκανε αλόγιστη χρήση αντιβιωτικών με αποτελεσμα να έχουμε πολλά ανθεκτικά μικρόβια που κάνουν ανθεκτικές λοιμώξεις. Το σύστημα υγείας διαχρονικά υποστελεχωμένο και όταν λειτουργεί υπό πίεση έχει λιγότερο καλή απόδοση». 

Θρήνος στον Βόλο: Νεκρός από κορωνοϊό γνωστός δύτης, πατέρας δύο παιδιών

Οι περισσότεροι θάνατοι που καταγράφονται σήμερα στην χώρα είναι από το στέλεχος Δέλτα,  αφού η θνητότητα και η νοσηρότητα της Όμικρον μειώνεται κατά 70% για τους εμβολιασμένους και κατά 30% για τους ανεμβολίαστους.

Το προφίλ των ασθενών στις ΜΕΘ 

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι νοσηλεύονται καθημερινά στις εντατικές. Ο καθηγητής  Κωνσταντίνος Δραγώτης  περιγράφει στο Star το προφίλ των ασθενών: «Οι μονάδες κατά 90% είναι γεμάτες από μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι μερικώς εμβολιασμένοι και ελάχιστοι με τρεις δόσεις και υποκείμενα νοσήματα».  

Πανδημία: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Πάντως οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι σκληροί δείκτες θα παραμείνουν αυξημένοι για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες και στην συνέχεια θα δούμε βελτίωση. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top