Αποκάλυψη για Αττική Οδό: Είχε 19 εκχιονιστικά που δε χρησιμοποίησε ποτέ

Οι χειρισμοί που οδήγησαν στον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών

Γιατί έκλεισε η Αττική Οδός σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται σχετικά με τους χειρισμούς της Αττικής Οδού που οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών για ώρες εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Όπως προκύπτει από χάρτη με τα διαθέσιμα μηχανήματα εκχιονισμού σε όλες τις σημαντικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Βήμα, η Αττική Οδός είχε διαθέσιμα 19 εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ. 

Αττική Οδός: Πώς θα πάρουν τα 2.000 ευρώ οι οδηγοί

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η αναφερόμενη διάθεση εκχιονιστικών μηχανημάτων στην Αττική Οδό να ήταν εικονική και τελικά στη διάθεσή της να είχε τρία έως τέσσερα μηχανήματα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, και πέρσι, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», είχαν προκύψει πάλι προβλήματα στην Αττική Οδό, κυρίως στο ρεύμα προς Ελευσίνα, παρότι η ένταση των φαινομένων ήταν πολύ μικρότερη.

Άνοιξε η Αττική Οδός - Χωρίς διόδια έως την Κυριακή

Τότε, μάλιστα, είχε επιβληθεί υποχρεωτική έξοδος των φορτηγών στην Έξοδο 5 στην Περιφερειακή Αιγάλεω για όσα φορτηγά κινούνταν στο ρεύμα προς Ελευσίνα, χωρίς κάτι τέτοιο να γίνει φέτος. 

Επίσης, αξιωματικοί της Τροχαίας και στελέχη της Περιφέρειας τόνισαν στην εφημερίδα ότι εξαιτίας της στρατηγικής των υπευθύνων της Αττικής Οδού για μεγαλύτερα έσοδα, δεν υπάρχουν ενημερώσεις σε ηλεκτρονικούς πίνακες περιφερειακών δρόμων που συνδέονται με τον συγκεκριμένο οδικό άξονα,  για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται εκεί. 

Αττική Οδός: Αρνήθηκε στην Τροχαία να κλείσει από το πρωί της Δευτέρας;

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι οδηγοί να μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο και να πληρώνουν διόδια, χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια. 

Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Δευτέρα, όταν οι οδηγοί έμπαιναν στην Αττική Οδό, παρά το γεγονός ότι ήδη υπήρχαν εγκλωβισμένοι λίγα μέτρα πιο κάτω, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. 

Αττική οδός: «Δεν πέρασε άνθρωπος να δει αν ζούμε ή αν πεθάναμε»

Σύμφωνα με πληροφορίες από ασύρματο οχήματος της Πυροσβεστικής ακούστηκε με σημαντική καθυστέρηση η προτροπή να μην εισέρχονται οχήματα στην «Αττική Οδό».

Για δύο ολόκληρες ώρες κανείς δε γνώριζε τις συνέβαινε στον αυτοκινητόδρομο, παρά το γεγονός ότι το επιχειρησιακό κέντρο στην Παιανία έχει εικόνα από 233 κάμερες, ενώ υπάρχουν και 15 ηλεκτρονικοί ενημερωτικοί πίνακες μεταβλητών μηνυμάτων. 

Αττική Οδός: Τα εκχιονιστικά μέσα που είχε στη διάθεσή της

Πηγές της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι τη Δευτέρα υπήρχαν τρία διαθέσιμα φορτηγά με ειδικές εκχιονιστικές λεπίδες και αλάτι, όπως κι ένας φορτωτής στη λεωφόρο Κατεχάκη. 

Κακοκαιρία: Έγκυος γέννησε πρόωρα - Εγκλωβίστηκε για ώρες στην Αττική Οδό

Παράλληλα, στον σταθμό διοδίων Πεντέλης, όπου ακριβώς είχαν εγκλωβισθεί μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων, υπήρχαν δύο φορτηγά με λεπίδες για απομάκρυνση του χιονιού, κι ένα ειδικό όχημα εκχιονισμού.

Τέλος, έξι φορτηγά με ειδικά συστήματα εκχιονισμού υπήρχαν στο κέντρο συντήρησης Ρουπακίου της Αττικής Οδού, δύο στον σταθμό Μεταμόρφωσης κι άλλα πέντε στο κέντρο της Παιανίας.

Το παρασκήνιο της «συγγνώμης» του πρωθυπουργού στους πολίτες

Ο ίδιος ο διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, κ. Φάνης Παπαδημητρίου, προσπαθώντας να δώσει μία εξήγηση για τον εγκλωβισμό εκατοντάδων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ότι «τη στιγμή που ξεκίνησε η σφοδρή χιονόπτωση, ήταν στην Αττική Οδό 35 εκχιονιστικά, αλλά σχεδόν τα μισά εγκλωβίστηκαν και αυτά λόγω των ακινητοποιημένων οχημάτων μέσα στην Αττική Οδό».

Κακοκαιρία Ελπίδα: Γιατί έκλεισε η Αττική οδός

Ωστόσο η Πολιτική Προστασία αμφισβητεί τόσο τον αριθμό των διαθέσιμων εκχιονιστικών μέσων, καθώς εκτιμά ότι ήταν πολύ περισσότερα, όσο και τη δήλωση του κ. Παπαδημητρίου ότι τα μισά εγκλωβίστηκαν λόγω σταματημένων αυτοκινήτων, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους. 

Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με εκπροσώπους της Αττικής Οδού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 27/1/2022) συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με εκπροσώπους της Αττικής Οδού. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική οδό, έτσι όπως ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ζητήθηκαν η άμεση καταβολή του ποσού σε όσους το δικαιούνται, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής.

Η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της για την καταβολή του ποσού, ενώ συμφώνησε τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει στο υπουργείο τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα γίνει η καταβολή.

Παράλληλα, από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επισημάνθηκε στην εταιρεία ότι μετά την απόφαση του Υπουργού Κ. Καραμανλή για  συγκρότηση της Επιτροπής του νόμου 4663/2020 (για τη διερεύνηση των ευθυνών από το «κλείσιμο» της κυκλοφορίας στην Αττική οδό), θα πρέπει να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που θα ζητηθούν έτσι ώστε να υποβληθεί το πόρισμα εντός 20 ημερών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top