Kατάψυξη ωαρίων: H ιδανική ηλικία, το κόστος και η διαδικασία

Ο γιατρός Ιωάννης Βασιλόπουλος μιλά στο star.gr για την κατάψυξη ωαρίων

Όλα όσα είπε ο Ιωάννης Βασιλόπουλος, ιατρός Αναπαραγωγής, Διευθύνων Σύμβουλος στο Institute of Life στο ΙΑΣΩ

Όλο και περισσότερες είναι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες που στρέφονται στην κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων, «παγώνοντας» oυσιαστικά με τη μέθοδο αυτή, τον χρόνο και μεταθέτοντας στο μέλλον τη μητρότητα. Τα τελευταία δέκα χρόνια μάλιστα, η κρυοσυντήρηση ωαρίων καταγράφει στη χώρα μας μία πολύ μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 40%.

«Η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τα δύο έτη της πανδημίας έχουν οδηγήσει ολοένα και περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν τη συγκεκριμένη μέθοδο. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι ένας τρόπος στην ουσία να σταματήσει το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και να διατηρηθούν τα νεότερα και πιο υγιή ωάρια», είπε στο star.gr ο ιατρός Αναπαραγωγής, Ιωάννης Βασιλόπουλος.

προβληματισμένη γυναίκα

Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο (φωτ. αρχείου unsplash)

Για ποιους λόγους γίνεται η κατάψυξη ωαρίων

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάψυξη των ωαρίων γίνεται είτε για ιατρικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους. Στους ιατρικούς λόγους συμπεριλαμβάνονται προβλήματα υγείας ή έναρξη θεραπειών που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα γονιμότητας, όπως είναι θεραπείες για σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα ή θεραπείες για καρκίνους.

Όπως πρόσθεσε, πέραν από τους ιατρικούς λόγους, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά η γυναίκα επιλέγει την κατάψυξη των ωαρίων για λόγους που σχετίζονται με την επαγγελματική καριέρα, τον σύντροφο ή άλλους προσωπικούς λόγους, καθώς δε θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεκνοποιήσει.

«Τελευταία έρχονται γυναίκες 40 ετών και μου λένε “γιατρέ έχασα δύο χρόνια με την πανδημία. Δε βγαίνω έξω και δεν μπορώ να γνωρίσω στον εργασιακό μου χώρο τον μελλοντικό μου σύντροφο”. Έρχονται οι γυναίκες όλο αγωνία για το πότε θα τεκνοποιήσουν», σημείωσε.Ο Ιωάννης Βασιλόπουλος, ιατρός Αναπαραγωγής

Ο Ιωάννης Βασιλόπουλος, ιατρός Αναπαραγωγής

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να γλιτώσει μία γυναίκα από πολύ μεγάλη ψυχολογική, σωματική, αλλά και οικονομική ταλαιπωρία, ενώ αποτελεί μία βιώσιμη λύση για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν την μητρότητά τους.

«Ενώ οι ωοθήκες γερνούν, η μήτρα δε γερνά σχεδόν ποτέ και μπορεί να τεκνοποιήσει ακόμη και σε πολύ μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, αυξάνεται η πιθανότητα τόσο των χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, όσο και ο κίνδυνος αποβολής, γεννητικών ανωμαλιών ή διαταραχών που καθιστούν την αυτόματη φυσιολογική σύλληψη ακόμη πιο δύσκολη», είπε.

Ελεονώρα Μελέτη: «Θέλω να γίνω μάνα. Έκανα κρυοσυντήρηση ωαρίων»

Ο ίδιος περιέγραψε στο star.gr τη διαδικασία που ακολουθείται. 

«Ο εξειδικευμένος γιατρός γονιμότητας θα συστήσει μία σειρά εξετάσεων προκειμένου να αξιολογήσει όχι μόνο τα αποθέματα των ωοθηκών, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της ενδιαφερόμενης. 

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Πρόκειται για μία διέγερση των ωοθηκών που πραγματοποιείται συνήθως με ενέσιμα ορμονολογικά φάρμακα και διαρκεί 8 με 10 ημέρες. Δύο λεπτά κάθε ημέρα η γυναίκα θα αφιερώνει για να κάνει μόνη της μία ένεση και κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ημερών θα επισκεφθεί τον γυναικολόγο 3ις ή 4ις φορές, για 5 λεπτά, για να πραγματοποιήσει έναν υπερηχογραφικό έλεγχο.

Μετά από αυτή τη διαδικασία λαμβάνονται τα ωάρια υπό αναισθησία, με μέθη, που διαρκεί για 5 με 10 λεπτά και η ασθενής παραμένει για 20- 30 λεπτά στην κλινική. Ο εμβρυολόγος στην ουσία εκτιμά την ωριμότητα των ωαρίων και τα διατηρεί στην κρυοσυντήρηση», είπε.

Εμπόριο ωαρίων: Ο τιμοκατάλογος για τις δότριες

Η μέθοδος της υαλοποίησης

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο η κρυοσυντήρηση πραγματοποιείται στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου, ενώ γίνεται πλέον με τη νέα μέθοδο της υαλοποίησης, η οποία εγγυάται μεγαλύτερα ποσοστά βιωσιμότητας των ωαρίων.

«Αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο κρυοσυντήρησης όπου γίνεται εξαιρετικά γρήγορη ψύξη σε υγρό άζωτο. Με τον τρόπο αυτό το εσωτερικό των κυττάρων αποκτά τη δομή ενός γυαλιού και έτσι δε δημιουργούνται κρύσταλλοι, οι οποίοι παλαιότερα ευθύνονταν για τη μη βιωσιμότητα των ωαρίων», εξήγησε.

στιγμιότυπο από εργαστήριο

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 59 πιστοποιημένες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (φωτ. αρχείου unsplash)

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων

«Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα.

«Γενικά η ιδανική ηλικία θεωρείται ότι είναι κάτω από τα 40 έτη. Μετά από τα 40 η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά ο αριθμός των ωαρίων που θα παρθούν θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η στατιστική πιθανότητα κάποιο ωάριο να είναι υγιές μικραίνει σημαντικά με τα χρόνια. Άρα η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, στην Ελλάδα η εμβρυομεταφορά επιτρέπεται βάσει νομοθεσίας έως τα 52 έτη, ενώ στο εξωτερικό, όπως στην Ινδία, υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που έχουν κάνει παιδί ακόμη και στα 60 τους. 

μωράκι στα χέρια της μανούλας του

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την εμβρυομεταφορά έως τα 52 έτη (φωτ. αρχείου unsplash)

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, σε κάθε περίπτωση, μετά τα 30 κάθε γυναίκα που πρόκειται να πραγματοποιήσει τον ετήσιο έλεγχο στον γυναικολόγο της, καλό είναι να κάνει και έναν τυπικό έλεγχο γονιμότητας. 

«Αυτός περιλαμβάνει δύο εξετάσεις, υπερηχογραφικό έλεγχο για να ελεγχθεί ο όγκος των ωοθηκών και μέτρηση της αντίμυλλένιας ορμόνης, η οποία δείχνει την ωοθικική εφεδρεία.

Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία ο γιατρός μαζί με την ενδιαφερόμενη θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα πλάνο γονιμότητας με χρονοδιάγραμμα για το πότε και αν χρειάζεται η γυναίκα να προχωρήσει στην κρυοσυντήρηση ωαρίων», συμπλήρωσε.

βρέφος στην αγκαλιά της μανούλας του

Στις δεξαμενές υγρού αζώτου κρυοσυντηρούνται τα ωάρια για 10 χρόνια. Βάση της ελληνικής νομοθεσίας πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτά μέχρι τα 52 έτη, οπότε μπορεί να γίνει η εμβρυομεταφορά. Αν παρέλθουν τα 10 χρόνια η γυναίκα μπορεί να ανανεώσει την κρυοσυντήρησή τους, για μερικά ακόμη χρονιά. (φωτ. αρχείου unsplash)

Πόσα ωάρια χρειάζονται να κρυοσυντηρηθούν για να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη; 

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, μία γυναίκα μεταξύ 20 και 30 ετών χρειάζεται μόλις 4 ωάρια για να προκύψει μία σωστά γενετικά βλαστοκύστη, δηλαδή ένα έμβρυο 5ης ημέρας που θα οδηγήσει στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού, ενώ η ίδια γυναίκα στα 37 της χρόνια, θα χρειαστεί 8 με 10 ωάρια.

«Μία πρόσφατη μελέτη στην Ισπανία που αφορούσε 45.000 κρυοσυντηρημενα ωάρια, έδειξε ότι η επιβίωση των ωαρίων ήταν άνω του 95% εάν οι γυναίκες ήταν έως τα 36 έτη και 83% για αυτές που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Ζήνα Κουτσελίνη: «Μου πρότειναν να αγοράσω ωάρια μετά από εξωσωματική»

Πόσο ασφαλής είναι η κατάψυξη ωαρίων 

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, μέχρι και σήμερα η έρευνα έχει δείξει ότι πρόκειται για μία εντελώς ασφαλή μέθοδο. 

Στην Ελλάδα το πρώτο παιδί γεννήθηκε το 2009 από κατεψυγμένο ωάριο και μέχρι τώρα έχουν γεννηθεί πάνω από 6.000 μωρά σε όλο τον κόσμο, με καμία στατιστικά αυξημένη πιθανότητα για ανωμαλίες ή γενετικά προβλήματα.

Το κόστος της κατάψυξης ωαρίων

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι το κόστος της τη κρυοσυντήρησης ωαρίων κοστίζει όσο μία κανονική εξωσωματική γονιμοποίηση, με μόνη διαφορά ότι η γυναίκα θα πρέπει να χρεωθεί και τα ορμονολογικά σκευάσματα.

«Θα πρέπει να πληρώσει δηλαδή τη φαρμακευτική αγωγή, εκτός και αν πρόκειται για ογκολογικό ασθενή, οπότε εκεί ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποζημιώσει και τα φάρμακα», είπε. 

Δωρεά ωαρίων: Αλτρουισμός ή εμπόριο; Αυξάνονται οι περιπτώσεις Ελληνίδων που πουλάνε τα ωάριά τους

Στο παραπάνω κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η φύλαξη των ωαρίων. 

«Υπάρχει ένα ετήσιο κόστος το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με κάθε μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η τεχνητή κατάψυξη, αποτελεί μία απόλυτα αποδεκτή τεχνική από την κοινωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top