Παπαευαγγέλου: Το 2,5% του πληθυσμού είναι ενεργά κρούσματα κορωνοϊού

Τα δύο χαρακτηριστικά του επιδημικού κύματος της Όμικρον

Όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 13/1/2022

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. 

Κορωνοϊός: Υψηλός και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων- Αύξηση στους νεκρούς

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε μεταξύ άλλων πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας παραμένει πολύ υψηλό, καθώς το 2,5 % του πληθυσμού αποτελεί ενεργά κρούσματα: «Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο κυλιόμενος Μ.Ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποίηση θετικότητας στο 9%». 

Κορωνοϊός: Πώς να «απολυμάνετε» και να χρησιμοποιήσετε ξανά τις μάσκες ΚΝ95

«Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ιός υπάρχει παντού» σχολίασε η ίδια. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα δύο χαρακτηριστικά του επιδημικού κύματος στην Ελλάδα

Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για το επιδημικό κύμα της Όμικρον και περιέγραψε τα δύο χαρακτηριστικά του στην Ελλάδα: «Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη, Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση».

Κορωνοϊός: Επιμένει η μετάλλαξη Δέλτα - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν και πού

Η καθηγήτρια τόνισε πως η ηπιότητα της Όμικρον δεν πρέπει να φέρει εφησυχασμό, καθώς η διασπορά της Δέλτα παραμένει ισχυρή στη χώρα: «Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες. Για τη μετάλλαξη Όμικρον, έρευνα της Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα». 

Πολύ μικρή η θετικότητα στα σχολεία

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων με αυξημένο testing την περασμένη Δευτέρα. 

Σχολεία: Πώς επιστρέφουν όσοι νόσησαν - Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ

«Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top