Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Lockdown για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Τι ισχύει από σήμερα για όποιον δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από κορωνοϊό στους τρεις μήνες (3/12/2021)   

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από σήμερα όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μετά την παρέλευση επτά μηνών από τη δεύτερη δόση. 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους από σήμερα θα θεωρείται άκυρο κι επομένως θα ισχύουν γι’ αυτούς οι περιορισμοί που ισχύουν για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Πιστοποιητικό νόσησης: Από τη Δευτέρα θα ισχύει για 3 μήνες

Συγκεκριμένα, θα αποκλείονται από εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης, ενώ θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Από το μέτρο αυτό επηρεάζονται τουλάχιστον 150.000 πολίτες που έχουν υπερβεί το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. 

Πιστοποιητικό νόσησης: Πόσο ισχύει για όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα

Επίσης όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου από τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο νόμος δίνει επίσης τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά. 

Πάντως, όπως και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, έτσι και για τους άνω των 60 ετών θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν τις αιτήσεις για εξαίρεση από τον εμβολιασμό για όσους συντρέχουν υγειονομικοί λόγοι. 

Εμβόλιο: Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους εννέα μήνες. 

Πιστοποιητικό νόσησης: Μόνο με PCR θα δίνεται στους ανεμβολίαστους

Από σήμερα επίσης η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης θα είναι μόνο για τρεις μήνες και όχι για έξι που ίσχυε έως τώρα. 

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Πότε λήγει το πιστοποιητικό νόσησης

Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Πλέον το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο με PCR τεστ και όχι με rapid όπως ίσχυε έως τώρα. 

Έτσι, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της ΚΥΑ.

Covid Free Gr Wallet: Πώς λειτουργεί το ψηφιακό πορτοφόλι πιστοποιητικών

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Τρίτη δόση: Ποια εμβόλια γίνονται

  • Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
  • Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 1 δόση Johnson & Johnson: Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna
  • 1η δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca: 2η δόση με εμβόλιο J&J. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση

Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση & νόσηση

  • 1 δόση εμβολίου J&J: Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
  • Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca: Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
  • 1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca - Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμoύ: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση
  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J - Νόσηση μετά τον εμβολιασμό: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J
  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca - Νόσηση μετά τον εμβολιασμό: Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

Ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, είναι ταχύς, εντός μιας έως τρεις ημέρες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση. 

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top