Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Πότε λήγει το πιστοποιητικό νόσησης

Στους τρεις μήνες μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση οι άνω των 18

Άνοιξε η τρίτη δόση του εμβολίου. Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Άνοιξε από το βράδυ της Παρασκευής η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού με την τρίτη δόση, η οποία επισπεύδεται από τους έξι στους τρεις μήνες.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα, κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Λήξη του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί τρεις μήνες κι όχι έξι μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson&Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα

Η πλατφόρμα άνοιξε σταδιακά από χθες το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας στους κάτω των 60 σκέφτεται το Μαξίμου 

Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Λήξη του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίαζε από το μεσημέρι της Παρασκευής εκτάκτως αποφάσισε και για τη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιστοποιητικό νόσησης για όσους πέρασαν κορωνοϊό θα λήγει πλέον στους τρεις μήνες και όχι στους έξι.

Η μετάλλαξη Όμικρον επίσπευσε την τρίτη δόση

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Πότε είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την Παρασκευή ότι είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19 για υγειονομικούς υπαλλήλους και ΕΜΑΚ.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όλοι οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

Η τροπολογία προβλέπει μείωση του προστίμου στο μισό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης  και εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα για ορισμένες κατηγορίες πολιτών. 

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκέφτεται την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top