Εμβόλιο: Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Η τρίτη δόση φέρνει αλλαγές στη διάρκεια τους

Η τρίτη δόση φέρνει αλλαγές. Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Αλλαγές στη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης φέρνει το «άνοιγμα» των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις για το πότε θα λήγουν τα πιστοποιητικά.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις ανακοινώσεις για την αναμνηστική δόση θα πρέπει να προσαρμοστεί και το πιστοποιητικό νόσησης στα νέα δεδομένα.

Πλεύρης: «Αλλάζουν όλα με το πιστοποιητικό νόσησης»

«Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις, διότι υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα. Θα πρέπει δηλαδή να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους για να εμβολιαστούν. Η κατεύθυνση είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού», ανέφερε ο υπουργός το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το πιστοποιητικό νόσησης να έχει διάρκεια τρεις μήνες.

Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αλλαγές αναμένονται και στη «λήξη» των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η τρίτη δόση φέρνει αλλαγές: Πόσο θα διαρκούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Υπενθυμίζεται ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τις 13 Δεκεμβρίου για τους άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό θα ισχύει για 7 μήνες από τον εμβολιασμό.

Για τους πολίτες ηλικίες από 11 έως 59 ετών δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός.

πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αυτό που είναι προφανές είναι πως δε γίνεται ούτε να ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά ούτε και να ισχύουν για μόλις 3-4 μήνες και πιθανόν η επιτροπή να έχει έτοιμη την εισήγηση εντός των επομένων ημέρων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής στις και Δεκεμβρίου, για να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός συντονισμός καθώς υπάρχει και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, με το οποίο κυκλοφορούμε στις άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Ευγενίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το Σάββατο.

Θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον και σε πολίτες κάτω των 59 ετών πολλαπλασιάζονται.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Open, υπάρχει συζήτηση υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών, αλλά και για συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως εκείνους στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και εργαζόμενους σε άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους δομές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό που συζητείται είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να μη συνδέεται με αναστολή εργασίας, αλλά με επιβολή χρηματικού προστίμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών καθίσταται πλέον υποχρεωτικός, με περιθώριο για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να κλείσει τα ραντεβού της για την πρώτη δόση να είναι η 16η Ιανουαρίου. Όσοι δεν εμβολιάζονται θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. 

Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19 σε υγειονομικούς υπαλλήλους και ΕΜΑΚ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top