Κορωνοϊός: Πότε θα επιπεδωθεί η καμπύλη για διασωληνωμένους και νεκρούς

«Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα»

Όλα όσα είπε ο Νίκος Τζανάκης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα/ Σήμερα - ΣΚΑΙ (23/11/21)

Η έξαρση της πανδημίας στη χώρα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη συνεχίζεται, με τα κρούσματα να ανέρχονται καθημερινά σε πολλές χιλιάδες και τους διασωληνωμένους και θανάτους να αυξάνονται.

Κορωνοϊός: 7.287 νέα κρούσματα σήμερα - 105 νεκροί και 608 διασωληνωμένοι

Το τελευταίο 24ωρο, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες τους 600, ενώ οι νεκροί ανήλθαν σε 105, ένας θλιβερός αριθμός, ο οποίος είχε να καταγραφεί από τις 3 Μάιου του 2021. Τα δεδομένα αυτά, δεδομένου και του ότι έρχονται οι γιορτές, ανησυχούν ιδιαίτερα πολίτες και ειδικούς. 

Κορωνοϊος: Αγώνας για να σώσουμε τα Χριστούγεννα

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης προέβλεψε πως πρόκειται να δούμε και μεγαλύτερα νούμερα στις ΜΕΘ. 

«Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι νομίζαμε» τόνισε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλά νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Εμβολιασμοί: Το 58% των πολιτών έχει ολοκληρώσει ή δρομολογήσει τη γ' δόση

O πνευμονολόγος σημείωσε πως την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα είχαμε πέντε φορές πάνω από 100 θανάτους, όταν δεν υπήρχαν τα εμβόλια αλλά ούτε και οι μεταδοτικότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

«Υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα ή έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί», συνέχισε.

Κορωνοϊός: Αντισώματα μετά από 1 - 3 μέρες με την τρίτη δόση του εμβολίου

Μάλιστα, ο Νίκος Τζανάκης έθεσε έναν προβληματισμό σχετικά με τους ανεμβολίαστους: «Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς 800 κρούσματα την ημέρα, δεδομένου ότι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» 

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως ένα ολικό lockdown δεν θα ήταν αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή καθώς «θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά».

Κορωνοϊός: «Γιατί πρέπει να εμβολιαστώ, αφού μπορεί και πάλι να νοσήσω;»

Τέλος, τόνισε πως πρέπει να παρθούν ακόμα πιο στοχευμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που είναι άνω των 60 ετών, καθώς αποτελούν την ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο με βαριά νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο από τον ιό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top