Κορωνοϊός: «Γιατί πρέπει να εμβολιαστώ, αφού μπορεί και πάλι να νοσήσω;»

Ο καθ. Δημήτρης Παρασκευής απαντά στο επιχείρημα των αρνητών

Όλα όσα είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής

Στον στενό κλοιό της πανδημίας βρίσκεται η χώρα. Καθημερινά τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, ενώ το τέταρτο κύμα κορωνοϊού ασκεί πιέσεις στο ΕΣΥ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών να αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Ανάμεσα σε όσους νοσούν βρίσκονται πλέον και άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, γεγονός που κάνει ορισμένου πιο δύσπιστους απέναντι στο εμβόλιο.

Κόσμος περπατάει στην Ερμού εν μέσω πανδημίας

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων (eurokinissi)

Απαντήσεις στους αρνητές του εμβολίου έδωσε, μιλώντας στο star.gr, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, καταρρίπτοντας αυτό το επιχείρημα με ποσοτικά στοιχεία.  

Εμβόλιο: Πόσους μήνες πρέπει να απέχει η δεύτερη από την τρίτη δόση

«Γιατί πρέπει να εμβολιαστώ, αφού μπορεί και πάλι να νοσήσω;»

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, το επιχείρημα των αντιεμβολιαστών δεν έχει καμία βάση απολύτως.

«Υπάρχουν δύο πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα έναντι όσων πιστεύουν ότι δε συντρέχει λόγος να εμβολιαστούν, εφόσον και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν. Kαταρχάς παρατηρούμε ότι οι χώρες με πολύ μεγάλη αναλογία θανάτων στον πληθυσμό, είναι οι χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Τέτοιες είναι οι χώρες των Βαλκανίων αλλά και άλλες χώρες, σε αντίθεση με την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ

Επίσης, η προστασία του εμβολίου, έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου, είναι περίπου 10πλάσια σε σχέση με το να μην εμβολιαστεί κάποιος. Αυτό σημαίνει, αναλογικά, αν έχουμε ένα πληθυσμό ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και έναν πληθυσμό ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, πως θα νοσήσουν σοβαρά δέκα φορές περισσότεροι στους ανεμβολίαστους, σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Μπορεί, λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι να μολύνονται ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί, αλλά η προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου παραμένει πολύ σημαντική, περίπου 10πλάσια», είπε.

Κορωνοϊός: Οι περιοχές με τους περισσότερους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται αν κάποιος θα νοσήσει σοβαρά

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παρασκευής όλα τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν ικανοποιητική προστασία, ενώ οι παράγοντες με τους οποίους σχετίζεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση ή θάνατο είναι εξής:

  • Η ηλικία
  • Η συννοσηρότητα
  • Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί  
  • Για τους υπερήλικες, πόσος χρόνος έχει παρέλθει από τότε που έκαναν και τη δεύτερη δόση εμβολίου 

«Για αυτό τον λόγο αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση (τρίτη δόση)», συμπλήρωσε.

Στιγμιότυπο από εμβολιασμό γυναίκας κατά του κορωνοϊού

Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν ικανοποιητική προστασία, σημείωσε ο κ. Παρασκευής, ενώ κάλεσε τους υπερήλικες να κάνουν και στην τρίτη δόση (eurokinissi)

Γιατί πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο 

Την ίδια ώρα, ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν κρίσιμη την περαιτέρω αύξηση του εμβολιασμού και την ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας στον πληθυσμό. 

«Καταρχάς, ο κίνδυνος για νόσο είναι σημαντικά χαμηλότερος, άρα δε θα έχουμε αυτό τον κορεσμό στο Σύστημα Υγείας, με τον πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων και θανάτων.

Επίσης, θα περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του κορωνοϊού. Όταν λοιπόν εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού και αναπτύξουμε ανοσία, τότε ο κορωνοϊός θα παρομοιάζει πάρα πολύ με μία εποχική νόσο, όπως αυτή της γρίπης.

Σε αυτή την περίπτωση, η πιθανότητα να αναπτυχθούν μεταλλάξεις θα είναι πολύ μικρότερη, γιατί ο ιός θα κυκλοφορεί, θα πολλαπλασιάζεται σε πολύ μικρότερα επίπεδα και σε πολύ μικρότερο αριθμό συνανθρώπων μας», εξήγησε.

Σε ισχύ το μερικό lockdown των ανεμβολίαστων – Ποια είναι τα νέα μέτρα

Όπως συμπλήρωσε, τη δεδομένη χρονική στιγμή το επιδημικό φορτίο είναι υψηλό στην Ελλάδα και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, ώστε όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, να πραγματοποιήσουν και την αναμνηστική. 

«Επίσης, ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των θανάτων ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει υπέρ, ώστε όλοι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να πειστούν και να κάνουν την πρώτη δόση», πρόσθεσε.

Θάνος Πλεύρης: Δε θα γίνει lockdown- Θα ληφθούν κι άλλα μέτρα αν χρειαστεί

Οι εμβολιασμένοι που νοσούν μετά τη δεύτερη δόση, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση; 

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα να υπάρξουν σαφείς συστάσεις και οδηγίες, από την αρμόδια Επιτροπή Εμβολιασμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top