Εμβόλιο: Πόσους μήνες πρέπει να απέχει η δεύτερη από την τρίτη δόση

Με ποιο εμβόλιο θα γίνει η τρίτη δόση - Οι ειδικοί απαντούν στο star.gr

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση.

«Προς το παρόν η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που έχουν συμπληρώσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης. Από όσο γνωρίζουμε, αυτό που θα αλλάξει είναι ότι η τρίτη δόση θα είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως ηλικίας, για όσους συνανθρώπους μας έχουν συμπληρώσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση», είπε στο star.gr ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Δημήτρης Παρασκευής

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ

Γιατί πρέπει να περιμένουμε έξι μήνες πριν από την τρίτη δόση

Στο ελάχιστο χρονικό όριο των έξι μηνών που απαιτείται για τη διενέργεια της τρίτης δόσης, αναφέρθηκε, μιλώντας στο star.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όλα όσα είπε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

«Έτσι κι αλλιώς η πλατφόρμα των ραντεβού θα διαχειριστεί αυτό το πράγμα (δε θα μπορεί κάποιος να κλείσει νωρίτερα ραντεβού). Θα πρέπει οι πολίτες που έκαναν τη δεύτερη δόση, να περιμένουν ένα εξάμηνο. Αυτό γίνεται γιατί εκείνο το εξάμηνο είναι προστατευμένο, επομένως για λόγους οικονομίας χρόνου, προτιμάται να κρατηθεί όσο μεγαλύτερο διάστημα ο άνθρωπος σε ανοσία. Επομένως είναι καλό να κάνει το εμβόλιο μετά το εξάμηνο, ώστε να διαρκέσει η ανοσία του πολύ περισσότερο», σημείωσε.

ο Νίκος Τζανάκης

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

«Δε συστήνεται πριν από την τρίτη δόση η διενέργεια τεστ αντισωμάτων»

Την ίδια ώρα όπως ξεκαθάρισαν, μέσω του star.gr, τόσο ο κ. Τζανάκης, όσο και ο κ. Παρασκευής, η απόφαση για τον χρόνο διενέργειας της τρίτης δόσης δε θα πρέπει να ληφθεί μετά από τη διενέργεια test αντισωμάτων. 

«Η τρίτη δόση συστήνεται με τη συμπλήρωση ενός εξαμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος. Όποιοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης συστήνεται να κάνουν και την αναμνηστική δόση, έτσι ώστε να ενισχύσουν την ανοσία τους έναντι της μόλυνσης και της προστασίας έναντι σοβαρής νόσου.

Κόσμος στην Ερμού με μάσκες

Την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση (φωτ. eurokinissi)

Δε συστήνεται να προχωρήσει κάποιος σε έναν έλεγχο αντισωμάτων προκειμένου να αποφασίσει για τη διενέργεια της τρίτης δόσης. Τα επίπεδα αντισωμάτων δεν είναι ενδεικτικά για το αν και κατά πόσον χρειάζεται να γίνει μία αναμνηστική δόση. Δε θα μας βοηθήσει, λοιπόν, ούτε συστήνεται να γίνει έλεγχος αντισωμάτων προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την τρίτη δόση», είπε, ο κ. Παρασκευής.

Κορωνοϊός: Aναζητώντας το μυστικό των άτρωτων που δεν κολλάνε ποτέ τον ιό

Θέλοντας να τονίσει, μάλιστα, τη σημασία της τρίτης δόσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ. 

Στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε η αναμνηστική δόση σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και ήταν ένας από τους λόγους που βοήθησαν να ελεγχθεί το τέταρτο κύμα.

Με ποιο εμβόλιο πρέπει να γίνει η τρίτη δόση 

Αναφορικά με τον τύπο του εμβολίου που συστήνεται για την αναμνηστική δόση, ο κ. Παρασκευής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιορισμός. 

«Μελέτες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων εμβολίων μπορεί να πλεονεκτεί σε ό,τι αφορά στην ανοσιακή απάντηση, σε σχέση με αυτούς που θα κάνουν ίδιο τύπο εμβολίου.

εμβολιασμός γυναίκας κατά του κορωνοϊού

Συνεχίζεται ο εμβολισμός του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού (eurokinissi)

Θα ήθελα να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για να επιλέξουμε συγκεκριμένο εμβόλιο. Δε χρειάζεται, δηλαδή, να ανησυχήσουμε τους συμπολίτες μας. Οποιοδήποτε είδος εμβολίου 3ης δόσης, σίγουρα θα έχει θετικό αντίκρισμα», είπε.

Κορωνοϊός: Έρχεται νέο εμβόλιο από την Ινδία - Εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ

Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης σημείωσε:

«Αν κάποιος έκανε εμβόλιο AstraZeneca θα κάνει το Pfizer, η Pfizer θα κάνει το Pfizer και αναμένουμε μια οδηγία για το Johnson & Johnson, διότι υπάρχει μια συζήτηση μήπως επαναληφθεί στη δεύτερη δόση το Johnson, αλλιώς και αυτός θα πάει σε mRNA εμβόλια». 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, όποιος έχει εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Μοderna μπορεί να προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού του πάλι με το ίδιο εμβόλιο, αλλά με τη μισή δόση. Θα χορηγηθούν, δηλαδή, 50 μικρογραμμάρια αντί για 100 μικρογραμμάρια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top