Κορωνοϊός: Αντισώματα μετά από 1 - 3 μέρες με την τρίτη δόση του εμβολίου

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για την τρίτη δόση και το αντιγριπικό εμβόλιο

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για την τρίτη δόση και τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα 22/11.

Έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού απηύθυνε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, τονίζοντας πως έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας.

Κορωνοϊός: 7.287 νέα κρούσματα σήμερα - 105 νεκροί και 608 διασωληνωμένοι

Αρχίζοντας, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε στην έγκριση που έδωσαν ο FDA και το CDC για την τρίτη δόση στους ενήλικες, λέγοντας ότι διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών».

Τρίτη δόση: «Ναι» του FDA για χορήγηση σε όλους τους ενήλικες

Αναφερόμενη στις παρενέργειες της τρίτης δόσης, η κ. Θεοδωρίδου παρέθεσε τα στοιχεία μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι παρενέργειες είναι ίδιες με αυτές που ενδεχομένως υπήρξαν στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν σε αναλογία δύο στο εκατομμύριο.

ΕΟΔΥ: Τα ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο - Πόσο προστατεύει το κάθε ένα

«Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pfizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Οι μισοί πήραν τρίτη δόση και από εκείνους νόσησαν μόλις 6 και οι υπόλοιποι πήραν placebo και νόσησαν 126. Μόλις 2 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο εμφάνισαν περικαρδίτιδα. Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί ως προς την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο», είπε χαρα. 

«Τα αντισώματα αναπτύσσονται πιο γρήγορα με την τρίτη δόση»

Ακόμη, τόνισε πως με την τρίτη δόση αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα αντισώματα, συγκεκριμένα σε μία έως τρεις ημέρες. 

«Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει πιθανότητα για νόσηση μεγαλύτερη. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχεία- δύο με τρεις ημέρες», είπε.

Σε αλλη ερευνα με νοσησαντες φανηκε πως επεσε η ανοσια τους μετα αποο 12 μηνες, με μικρη αντισταση στις μεταλλαξεις, διαφορετικο απο ατομο σε ατομο, και λογω υποκειμενων. Αρα και στους νοσησαντες επιτυγχανεται υβριδικη ανοσια (νοσηση + εμβολιο)

Θεοδωρίδου: «Η υβριδική ανοσία προσφέρει την καλύτερη ανοσία»

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αποδεικνύουν ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν προστατεύει επαρκώς, ενώ οι μεταλλάξεις αύξησαν τη διασπορά. 

«Νόσος και εμβολιασμός, η υβριδική ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη ανοσία», είπε η κ. Θεοδωρίδου και σημείωσε ότι σε σχέση με την εποχική γρίπη υπάρχει συγκέντρωση πάνω από 900 στελεχών.

«Η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη και έχουν γίνει 2,3 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και αναμένονται άλλες 300.000. Έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top