Νέα μέτρα: Με τεστ σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες από σήμερα

Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους

Με τεστ σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες από σήμερα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (8/11)

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας κορωνοϊού, η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες θα γίνεται μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ. 

Οι ανεμβολίαστοι, λοιπόν, πολίτες από σήμερα για να εξυπηρετηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ κορωνοϊού, rapid ή μοριακού, μαζί με το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, διαφορετικά δε θα μπορούν να εισέλθουν στον χώρο. 

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Επίσης από σήμερα όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και στους χώρους λατρείας, θα πρέπει για να μπορέσουν να προσέλθουν στην εργασία τους να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid, μοριακό), με δική τους επιβάρυνση. 

Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δε θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.

Τα παιδιά έως 18 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπαίνουν σε όλους τους παραπάνω χώρους με τα self test. 

Νέα μέτρα: Μόνο με μοριακό ή rapid test σε εξωτερικούς χώρους καφέ κι εστιατορίων

Από το Σάββατο οι ανεμβολίαστοι πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ σε ανοιχτούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων που αντιμετωπίζονται ως μικτοί. Ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι οι δέκα πελάτες, ενώ θα πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρο απόστασης μεταξύ των τραπεζιών. 

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δε θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δε θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Νέα μέτρα: Πού δε χρειάζονται rapid test οι ανεμβολίαστοι

Οι μη εμβολιασμένοι δε χρειάζονται rapid test σε σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας, στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR).

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά των τεστ

O εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό́ πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών κι ο έλεγχος με rapid test πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών:

  • πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά
  • να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορωνοϊό́ πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test, εντός 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Κορωνοϊός: Σχεδόν 100.000 έλεγχοι το Σάββατο

Ήδη από την πρώτη μέρα ισχύος των νέων μέτρων, το Σάββατο, οι έλεγχοι ανήλθαν σε 99.258, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη συνολική ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Συγκεκριμένα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενεργήθηκαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 συνολικά 99.258 έλεγχοι και καταγράφηκαν 601 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 228.150 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 25 επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 11 συλλήψεις από τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν:

  • Τη μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και τη μη τήρηση αποστάσεων.
  • Τη μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Τη μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος και
  • Την εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τον Covid-19.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων. Το Λιμενικό πραγματοποίησε 6.995 ελέγχους, δεν διαπιστώθηκε παράβαση και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top