Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» σήμερα τα νέα μέτρα – Αλλαγές σε εστίαση και τεστ

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Τα νέα μέτρα που θα εξεταστούν σήμερα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (1/11)

Τα 5.449 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των επιστημόνων και επιτάχυναν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, ώστε να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 430, ενώ 52 άνθρωποι κατέληξαν, αποδεικνύοντας πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, με τα νοσοκομεία να φτάνουν και πάλι στα όριά τους. 

Ακόμα πιο σκληροί έλεγχοι για τα μέτρα σε εστίαση και νυκτερινά κέντρα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι μεγάλο. Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν, ενώ τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, δεδομένου του συνωστιμού που παρατηρήθηκε στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου. 

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε προσαρμογές, με τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, που θα οριστικοποιηθούν σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Γλασκώβη.

Κορωνοϊός: Επισήμως πέντε εκατομμύρια νεκροί παγκοσμίως

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

1. Την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσέλκυση ιδιωτών γιατρών, μέσω κινήτρων που περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επίταξη. 

Θα γίνει, επίσης, αναδιάρθρωση του προσωπικού από κέντρα υγείας και εμβολιαστικά κέντρα για να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε νοσοκομεία που δέχονται μεγαλύτερη πίεση και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να μη γίνει ξανά το ΕΣΥ αποκλειστικά για covid περιστατικά. 

Κορωνοϊός: Για ποιες περιοχές εξετάζεται «λουκέτο» στα νυκτερινά κέντρα

2. Δεύτερος άξονας θα είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο των εμβολιασμών, στόχος δύσκολος, αφού δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι θα πειστούν όσοι αρνούνται μέχρι σήμερα να κάνουν το εμβόλιο. 

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης, ειδικά για όσους έχει περάσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η επιτάχυνση της αναμνηστικής δόσης θεωρείται κρίσιμη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι εμβολιασμένοι καταλήγουν στο νοσοκομείο έχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Εστίαση: Εντολή για αυστηρούς ελέγχους μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

3. Ο τρίτος άξονας αφορά στα νέα μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά που θα εξεταστούν και σήμερα στη σύσκεψη είναι: 

  • Δύο rapid test την εβδομάδα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (από ένα εβδομαδιαίως σήμερα)
  • Τρία rapid test σε ανεμβολιαστους εργαζομενους της εστίασης (απο δύο που κάνουν σήμερα)
  • Απαγόρευση των «νάιλον» με τα οποία κλείνονται οι εξωτερικοί -υπαίθριοι και ημιυπάιθριοι- χώροι σε «μικτούς» χώρους εστίασης, δηλαδή για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους 
  • «Φρένο» στην πρόσβαση ανεμβολίαστων σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες
  • Έμφαση στους ελέγχους ταυτοπροσωπίας, με επίδειξη και της αστυνομικής ταυτότητας εκτός από το πιστοποιητικό εμβλιασμού στους «αμιγείς» χώρους εστίασης, αυτούς δηλαδή που είναι για εμβολιασμένους

Καμία πιθανότητα νέου lockdown

Γεραπετρίτης: Άδικο για τους εμβολιασμένους η κλειστή αγορά και κοινωνία

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αποκλείουν οποιαδήποτε πιθανότητα ενός νέου οριζόντιου lockdown και παγώματος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, πως όλα τα μέτρα λαμβάνονται για να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας στην πίεση που δέχεται και πως η πλειοψηφία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί δε θα στερηθούν τις ελευθερίες τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top