Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Είχαμε πρόβλεψη για 300 νεκρούς στον Κηφισό»

Ο Χρήστος Στυλιανίδης αποκάλυψε γιατί έκλεισε το ποτάμι

Η κακοκαιρία Μπάλλος έφερε βροχές ρεκόρ σε όλη τη χώρα - κεντρικό δελτίο ειδήσεων 16/10

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, όσον αφορά στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που χτύπησε την Αττική την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, οι ειδικοί είχαν προβλέψει ακόμα και 300 νεκρούς μόνο σε περίπτωση που δεν είχε κλείσει το ποτάμι και τα σχολεία. 

Κακοκαιρία: Υποχωρεί ο «Μπάλλος» - Πού αναμένονται σήμερα βροχές

«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220 - 230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δε θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δε θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δε θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», είπε.

Εξήγησε πως η χώρα, μέχρι στιγμής, δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα, αλλά τόνισε πως η ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου δείχνει πως υπάρχει πολιτική βούληση. 

Κακοκαιρία Μπάλλος: Πόσοι τόνοι νερού έπεσαν το τελευταίο 48ωρο

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κέρκυρας, όπου δεν υπήρχαν εργολάβοι με ειδικά μηχανήματα για καθαρισμούς ρεμάτων, είπε πως υπήρξε συνεννόηση με τον στρατό, ώστε να γίνουν άμεσα απαραίτητα έργα και να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα. 

«Θα στήσουμε ένα πολύ ευέλικτο μηχανισμό στο υπουργείο, όπου θα συντονίζουμε, θα ελέγχουμε και θα εποπτεύουμε όλες τις διαδικασίες της προετοιμασίας», υπογράμμισε.

Πληροφορίες Star: Έκτακτες παρεμβάσεις μέχρι τα νέα αντιπλημμυρικά

Μίλησε και για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που υπέγραψε η Ελλάδα, λέγοντας πως υπάρχει ειδική αναφορά για συνεργασία των δυο χωρών στην πολιτική προστασία και στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης. 

«Τις επόμενες 10 ημέρες, πέντε δικοί μας πυροσβέστες θα πάνε να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ για τη δασοπυρόσβεση. Θα ακολουθήσουν άλλοι 50. Μπαίνουμε σε αυτή τη λογική, πώς θα δημιουργήσουμε το νέα σώμα δασοπυροσβεστών», είπε.

«Μπάλλος»: Σε Πατήσια, Αμπελόκηπους και Περιστέρι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Πρόσθεσε ακόμα πως η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το rescEU, ενώ θα πάρει ακόμη έξι νέα Canadair που θα ανήκουν πλέον στον ελληνικό στόλο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top