Ζακ Κωστόπουλος: «Λύγισε» η μητέρα του στο δικαστήριο

«Μακάρι το παιδί μου να ήταν ληστής και να ήταν σήμερα εδώ να δικάζεται»

Το ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Γεώργιζα για τη δίκη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου/ Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (20/10/21)

Ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του αποτρόπαιου θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από το εδώλιο του οποίου απουσίαζε ένας εκ των έξι κατηγορουμένων.

Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια από τον θάνατο της «Zackie Oh»

Ο πατέρας του 33χρονου ακτιβιστή, Ευθύμιος Κωστόπουλος, ήταν ο πρώτος μάρτυρας που ανέβηκε στο βήμα με σκοπό να καταθέσει για τον βάναυσο θάνατο του γιου του.

Ζακ Κωστόπουλος δίκη

Πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ eurokinissi

«Το παιδί μου δεν πήγε για να κλέψει εκεί. Θα μπορούσαν να κατεβάσουν το ρολό, να έρθει η αστυνομία. Αν ήταν κλέφτης, να τον συλλάβουν. Να δικαστεί. Τι πιο απλό! Είδα το βίντεο. Είναι μια στυγνή δολοφονία. Είχαν το παιδί μου κάτω, αιμόφυρτο και  τον κλωτσοπατάγανε.

Πριν από λίγους μήνες άκουσα ότι ένας που σκότωσε ένα γατάκι, είναι μέσα. Και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα. Μακάρι το παιδί μου να ήταν ληστής και να ήταν σήμερα εδώ να δικάζεται. Ζωντανό! Πάω στο μνήμα και του λέω: Χάθηκε να είσαι ληστής και να σε πιάνανε;» είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου Ζακ στο δικαστήριο. 

«Για μένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Γιατί απέκρυψαν στοιχεία, δεν έκαναν καμία έρευνα. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και δεν έψαξαν τα τηλέφωνα των αστυνομικών», κατέθεσε ο πατέρας Ευθύμιος Κωστόπουλος που περιέγραψε το γιο του ως έναν άνθρωπο χαρούμενο, με κοινωνική ζωή, που αγωνιζόταν κατά της βίας.

Η μητέρα του Ζακ γράφει για το παιδί της και μέσα μας κάτι «έσπασε»

«Έλεγα στον γιο του ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο. Μου χαμογελούσε, "δίκιο έχεις μπαμπά" μου έλεγε και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…», κατέθεσε ο πατέρας, υποστηρίζοντας ότι ο γιος του είχε την αμέριστη οικονομική στήριξη της οικογένειας του.

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: «Όχι, δεν μου είχε πει κάτι τέτοιο. Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα, είχε τη στήριξη μας στα οικονομικά. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο, έκανε μεταφράσεις, είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση». 

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου στη σημερινή δίκη/ eurokinissi

Όπως ανέφερε ο Ευθ. Κωστόπουλου, ο γιος του είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν, ούτε δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό».  

Μητέρα Ζακ Κωστόπουλου: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο»

«Τίποτα δε δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίνω και γω γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας…»

Ξεσπά ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου: «Να πληρώσουν όλοι τους»

«Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία»

«'Ενα έξυπνο παιδί, ήσυχος και πράος. Αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας είχε ασταθή εφηβεία που έψαχνε την ταυτότητα του.  Δεν είχα ακούσει κακό λόγο, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός» ήταν τα λόγια της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου στο δικαστήριο. 
 

Ζακ Κωστόπουλος δίκη

Πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ eurokinissi

Αδερφός Ζακ Κωστόπουλου: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα»

Στη σημερινή δίκη μίλησε ως μάρτυρας και ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου:

«Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δε γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει. Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν. Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter φαίνεται η ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου», με την υπεράσπιση του τελευταίου να διευκρινίζει ότι ο λογαριασμός αναφέρεται «σε έναν snake, κάτι που τον λιδωρούσε».

Πρόεδρος: Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;

Αδερφός : Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ

Πρόεδρος: Πως εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Αδερφός: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δε γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

Πολ. Αγωγή: Στο περιστατικό, όπως το είδατε μέσα από το μόνο βίντεο, πως θα το ερμηνεύατε;

Αδερφός: Είδα λίγα αποσπάσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι συμβαίνει. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα άτομα αυτά.

Ζακ Κωστόπουλος δίκη

Πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ eurokinissi

Ξεσπά η γιαγιά της Zackie Oh - «Ήταν το καλύτερο παιδί»

Η γιαγιά του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και ζήτησε οι κατηγορούμενοι να πουν την αλήθεια: «Θέλουμε να δικαιωθεί η μνήμη του Ζαχαρία, δεν ήταν κλέφτης και δεν ήταν αυτό που λέει όλος ο κόσμος. Ήταν το πρώτο μου εγγόνι και το ξέρω πάρα πολύ καλά. Ήταν το καλύτερο παιδί, δεν πειράζει ούτε μυρμήγκι. Κανέναν δεν πείραζε. Ήταν στημένη η υπόθεση για να τον τελειώσουνε» 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top