Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια από τον θάνατο της «Zackie Oh»

Ο ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου

Φωτογραφίες από την πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου στις 21/09/21 - eurokinissi

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος – ή  όπως επιθυμούσε να λέγεται «Zackie Oh»- άφησε την τελευταία του πνοή στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, μερικά μέτρα μακριά από την επιχείρηση που υποτίθεται ότι προσπάθησε να κλέψει.

Ξεσπά ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου: «Να πληρώσουν όλοι τους»

Τρία χρόνια μετά, χιλιάδες Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς πραγματοποίησαν πορείες και συγκεντρώσεις στη μνήμη του Ζακ, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά της βίας, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και του ρατσισμού. 

Ζάκ Κωστόπουλος

Ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τα τρία χρόνια από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου.

Ζάκ Κωστόπουλος

Περίπου στις 6 το απόγευμα, πλήθος κόσμου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, συγκεντρώθηκε στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, αφήνοντας λουλούδια, σημειώματα και κεριά έξω από το σημείο όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Ζακ Κωστόπουλος. Με κεντρικά συνθήματα «Στις 20 Οκτώβρη θα είμαστε όλα εκεί. Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Τρία χρόνια μνήμη καμιά δικαιοσύνη» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι το Σύνταγμα κι όταν έφτασαν έξω από τη Βουλή σχημάτισαν το όνομα Ζακ με αναμμένα κεριά. Στην πορεία συμμετείχαν οργανώσεις και συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ζάκ Κωστόπουλος

«Από την πρώτη μέρα βγήκαμε μαζί στους δρόμους που αγάπησε για να φωνάξουμε το άδικο του και να υπερασπιστούμε στο όνομά του, στο όνομά της, τις δικές μας ζωές, την ασφάλειά μας, τα σώματά μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ύπαρξη χωρίς φόβο και ντροπή, το δικαίωμά μας στην αγάπη. Όσο θα βρισκόμαστε στους δρόμους να υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του, οι συγκαλύψεις, οι καθυστερήσεις και η λάσπη δεν μπορούν να θαμπώσουν την λάμψη του Ζακ. Όσο πορευόμαστε χιλιάδες μαζί, όσο οι φωνές μας θα υψώνονται μαζί, διεκδικώντας δικαιοσύνη, όσο θα αντλούμε δύναμη το ένα από το άλλο, η φρίκη θα υποχωρεί και η αστερόσκονη της Zackie θα μας δείχνει το δρόμο», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωση τους οργανώσεις και συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας.

Σε δίκη έξι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Ζάκ Κωστόπουλος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top