Επίθεση με βιτριόλι: «Πρώτη φορά είδα άνθρωπο χωρίς πρόσωπο»

Συγκλόνισε ο ψυχίατρος της Ιωάννας – Στις 14/10 απολογείται η 36χρονη

Η άφιξη της Ιωάννας Παλιοσπύρου στα δικαστήρια - Βίντεο: star.gr

Διεκόπη η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου με την απολογία της κατηγορουμένης.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο ψυχίατρος της Ιωάννας, ο οποίος συγκλόνισε με όσα είπε για την επαφή του μαζί της. 

Επίθεση με βιτριόλι: Έφτασε η Ιωάννα στο δικαστήριο

«Έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο. Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος.

Η ψυχολογική κατάσταση της Ιωάννας ήταν και παραμένει πολύ άσχημη, καθώς βιώνει διαρκή πόνο και πρέπει να αντιμετωπίζει την θεμελιώδη αλλαγή που έχει προκληθεί στη ζωή της. Μάλιστα σύμφωνα με τον ψυχίατρό της η σκέψη της αυτοκτονίας ήταν στο μυαλό της.

Ιωάννα βιτριόλι

Η Ιωάννα με τον δικηγόρο της

«Την υποχρέωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά», κατέθεσε.

Επίθεση με βιτριόλι: «Έπεφταν κομμάτια από το σώμα της Ιωάννας»

Επιπλέον τόνισε ότι «η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δε θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνο τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετατραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κ.λ.π., βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα, μετά από τόσο καιρό, βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε».

Ιωάννα Παλιοσπύρου

Η ψυχολογική κατάσταση της Ιωάννας είναι πολύ επιβαρυμένη

Όπως εξήγησε με την φαρμακευτική αγωγή κατάφερε να αντέξει τα χειρουργεία η Ιωάννα η οποία, όπως περιέγραψε ένιωθε φόβο. 

«Κυρίως διαχειρίζομαι τον φόβο της Ιωάννας για τη μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης περίοδο. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό», συνέχισε.

Επίθεση βιτριόλι - Μάρτυρας: «Έβγαζε μπουρμουλήθρες - Έλιωνε μπροστά μου»

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα της Ιωάννας και το πώς αντιμετωπίζει την κατάστασή της, ο γιατρός περιέγραψε:

«Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δε θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, ότι δε θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημά της να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

Βιτριόλι: Η κατάθεση της Αννίτας Ναθαναήλ

Στο δικαστήριο κατέθεσε σήμερα και η Αννίτα Ναθαναήλ, με την οποία η Ιωάννα έχει φιλική σχέση.

Επίθεση βιτριόλι: Τι έσωσε την Ιωάννα - Συγκλονίζει η κατάθεση της γιατρού

«Γνωρίζω μόνο την Ιωάννα. Την γνώρισα κατά τα τέλη του έτους. Συγκλονίστηκα από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις κόρες μου. Ήταν ένα διαλυμένο κορίτσι. Μας πήρε καιρό να την πλησιάσω. Ήταν δύσπιστη. Δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον τρίτο. Προσπαθούσα να την τονώσω», είπε αρχικά και συνέχισε: 

Αννίτα Ναθαναήλ

Η Αννίτα Ναθαναήλ

«Ζει στο σπίτι, δεν έχει κοινωνική ζωή, την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα, συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης, όλοι μας λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή».

Αναφερόμενη στην ψυχολογία του θύματος, η μάρτυρας αποκάλυψε: «Πολλές φορές έχει πει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο ψυχίατρος της κάνει εξαιρετική δουλειά, προσπαθούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Έχει κάνει βουτιά τις τελευταίες ημέρες η ψυχολογία της, η στάση της κατηγορούμενη έχει ξαναβάλει το φόβο στη ζωή της, αναρωτιέται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρατά στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου. Αυτό που είπε για αυτήν η μητέρα της κοπέλας από τη Φολέγανδρο της έδωσε κουράγιο. Να γίνει σύμβολο, να έχει ένα στόχο. Μακάρι η κοινωνία μας να έχει περισσότερες Ιωάννας».

Βιτριόλι: «Το χρώμα της παρέπεμπε σε λείψανο, διαβρώνονταν οι μύες της»

Βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα η Αννίτα Ναθαναήλ μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στην ψυχολογία της Ιωάννας:

Ναθαναήλ Ιωάννα

Η Αννίτα Ναθαναήλ και η Ιωάννα Παλιοσπύρου - star.gr

«Της στοιχίζει πάρα πολύ το ότι είναι κλεισμένη στο χρυσό κλουβί και πρέπει να υπόκειται σε αυτές τις ατελείωτες θεραπείες, οι οποίες και αυτές δεν μπορεί να επισπευσθούν, καθώς χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να ιαθούν όλα αυτά τα τραύματα. Θέλω να σας πω ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και είναι ντροπή για όποιον αναφέρεται στην Ιωάννα με τον τρόπο που έχει αναφερθεί στο παρελθόν, αφήνοντας υπονοούμενα. Είναι ένας άνθρωπος που μακάρι η κοινωνία μας να είχε κι άλλες Ιωάννες σαν αυτήν, θα ήταν πολύ καλύτερη και αυτή τη μία Ιωάννα που έχουμε πρέπει να την προσέχουμε σαν τα μάτια μας», είπε η κ. Ναθαναήλ και συνέχισε:

βιτριόλι

Η σκέψη της αυτοκτονίας είναι συχνά στο μυαλό της Ιωάννας

«Ο Γολγοθάς που περνάει θα διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια αρκεί να μπορέσει κάποια στιγμή  να πάρει τη ζωή στα χέρια της, να μπορέσει να είναι πάλι αυτόνομη και να μην εξαρτάται από άλλους ανθρώπους, για να ζει, το αυτονόητο, σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Η ψυχολογία της είναι πολύ δύσκολη, έχει πάρα πολλές διακυμάνσεις πολύ πόνο, πολύ κλάμα και μικρές στιγμές γέλιου ή χαράς που διαρκούν περισσότερο θα έλεγα όταν έρχονται οι άνθρωποι, μητέρες και οι γονείς γνωστών  θυμάτων, όπως η μητέρα από τη Φολέγανδρο. Όταν έρχονται σε επαφή μαζί της παίρνει στιγμιαία μία χαρά ότι κάνει κάτι, ότι προσφέρει κάτι, ενώ προσφέρει σε όλους εμάς τόσα πολλά».

Επίθεση με βιτριόλι: Τι κατέθεσε φίλη της κατηγορούμενης

«Δεν γνωρίζω το θύμα. Ήμασταν φίλες με την Έφη, στενές φίλες. Δεν ήξερα κάτι για την υπόθεση. Γνωρίζω την Έφη 4 - 5 χρόνια. Κάναμε αρκετή παρέα. Η Έφη ήταν κλειστός χαρακτήρας σε πολλά πράγματα. Δεν μίλαγε πολύ για την προσωπική της ζωή. Μας έλεγε κυρίως για τη δουλειά», κατέθεσε φίλη της κατηγορούμενης. 

Επίθεση με βιτριόλι: «Ιωάννα, εσύ ξέρεις καλά γιατί σου πέταξα το βιτριόλι»

Η ίδια υποστήριξε ότι η 36χρονη δεν της είχε μιλήσει ποτέ για τον Νώντα, τουλάχιστον όχι ονομαστικά. 

«Δεν μου είχε μιλήσει για τη σχέση της με το Νώντα. Αναφερόταν σε έναν κύριο κάποιο διάστημα, αλλά δεν έλεγε όνομα. Περίπου το 2018 - 2019 αναφερόταν σε αυτόν. Τον Μάιο του 2020 είχαμε επαφές, αλλά δεν βρισκόμασταν τόσο τακτικά όσο πριν. Είχαμε βγει μια φορά το Μάιο μαζί με μια φίλη μας γιατί δεν ήταν πολύ καλά για θέματα της δουλειάς. Την είχαμε δει πεσμένη, διαφορετική από ότι την είχαμε συνηθίσει», είπε.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η ξαδέλφη της Έφης η οποία ανέφερε ότι της είχε σχολιάσει ότι είναι φρικτή η επίθεση με βιτριόλι.

Συγκλονίζει η κατάθεση της Ιωάννας: «Έλιωνα. Έπεφταν τα μαλλιά μου»

«Είναι τρίτη εξαδέλφη μου η κατηγορούμενη. Ό,τι έμαθα από τις ειδήσεις. Περιστασιακά είχα επικοινωνία με τη ξαδέλφη μου. Βρισκόμασταν που και που και κάναμε παρέα φιλική», είπε.

Πρόεδρος: Μετά την επίθεση είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Μετά τις 19 – 20 άνοιξα την επιχείρηση μου δε θυμάμαι αν την είχα δει εκείνες τις ημερομηνίες. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε πάει να δώσει κάποια συνέντευξη. Γενικά μετά την επίθεση ήταν λίγο πιο στεναχωρημένη, πιο αφηρημένη, εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καραντίνας δεν μπορούσα να φανταστώ.

Πρόεδρος: Συζητήσατε για την επίθεση;

Μάρτυρας: Ναι μου είπε τί φρικτό αυτό που έχει συμβεί; Τι να είχε γίνει; Ότι δεν έπρεπε να γίνει. Παρόλο που τα γεγονότα μας έχουν φέρει σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι τέτοιο παιδί. Οι γονείς της δεν είναι καθόλου καλά γι’ αυτό δεν ήρθαν. Φοβούνται για πιθανή επίθεση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρακολουθούσε 1,5 χρόνο πριν. Τα έμαθα όλα από τις ειδήσεις. Η κοινή γνώμη έχει δημιουργήσει μια γνώμη που δεν είναι λάθος, αλλά δε φταίνε οι γονείς.

Πολιτική Αγωγή: Γιατί η οικογένεια της Έφης δεν ήρθε σε μια επικοινωνία με την οικογένεια της Ιωάννας να ζητήσει συγγνώμη;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω

Ρεπορτάζ: Ανέστης Συμεωνίδης
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top