Συγκλονίζει η κατάθεση της Ιωάννας: «Έλιωνα. Έπεφταν τα μαλλιά μου»

Ξέσπασε σε κλάματα - «Σκέφτηκα να δώσω τέλος στη ζωή μου»

Λίγο πριν τις 10 το πρωί η Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεκίνησε την κατάθεση της στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι.

Ιωάννα

Ανέβηκε στο βήμα, γύρισε προς το μέρος της κατηγορούμενης και της είπε: «Κοίταξέ με, γιατί δε με κοιτάς;», αλλά η κατηγορούμενη δεν είχε καμία αντίδραση. 

Επίθεση βιτριόλι: «Κοίταξέ με, γιατί δε με κοιτάς;» φώναξε η Ιωάννα

Η περιγραφή για τα όσα έγιναν τη μέρα της επίθεσης είναι συγκλονιστική. Οι λέξεις έβγαιναν δύσκολα από το στόμα. Η Ιωάννα βίωσε ξανά τον πόνο. Ξεσπούσε σε κλάματα, αλλά συνέχιζε την κατάθεσή της.

Επίθεση με βιτριόλι: Ιωάννα και Έφη πρόσωπο με πρόσωπο στο δικαστήριο

«Σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά μου και ήμουν στην είσοδο της πολυκατοικίας των γραφείων. Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ και περίμενα να κατέβει. Κοιτούσα προς το κάτω περιμένοντας. Άκουσα κάποιους θορύβους. Δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος. Καθώς περίμενα το ασανσέρ εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι, που εκείνη τη στιγμη δεν κατάλαβα τι ήταν, και έφυγε τρέχοντας. Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν παντού στο σώμα μου λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Το πρωτό πράγμα ήταν να τρέξω για κάποια βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο.

Η κατηγορούμενη

Η κατηγορούμενη δεν κοιτούσε στα μάτια την Ιωάννα

Βιτριόλι: Τι έψαχνε να μεταφράσει στη γλώσσα του Μπαγκλαντές η 36χρονη;

Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας. Οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα, πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα δώστε μου λίγο νερό ''πεθαίνω βοήθεια'' φώναζα. Πήγα στο νιπτήρα έριχναν νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στο νιπτήρα. Έπιαναν το προσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, έλιωνα. Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω. Κάλεσαν σε βοήθεια το 166. Μου είπανε να βγάλω τα ρούχα μου γιατί λιώνανε πάνω  μου. Εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Γιατί καταλάβαινα ότι μόνο εγώ μπορούσα να να σώσω τον εαυτό μου. Φώναζα "Θεέ μου βοήθησε με, γιατί μόνο εσύ μπορείς"», είπε.

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της είπε: «Αν αισθανθείτε δυσκολία, δυσφορία ενημερώστε με».

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Έλεγα στον εαυτό μου ότι είναι σαν να έχεις πεθάνει»

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Ούρλιαζα, πονούσα και δεν μπορούσα να δω τίποτα»

Η Ιωάννα στη συνέχεια αναφέρθηκε στις στιγμές που πέρασε στο νοσοκομείο.

«Θυμάμαι απλά να με βρέχουν, να ουρλιάζω, να πονάω να ξανακοιμάμαι, να ξανά ξυπνάω, μου έκαναν τομές στο μάτι μου και στο αυτί. Προσπαθούσα απλά να αντέχω για να μην πονάω», είπε και συνέχισε τη συγκλονιστική της κατάθεση:

Ιωάννα Παλιοσπύρου

Η Ιωάννα με τους δικηγόρους της

«Την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν ότι θα διακομιστώ στο Θριάσιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη διακομιδή μου, επειδή δεν μπορούσα να δω, μπορούσα μόνο να ακούω, θυμάμαι την ώρα που περνούσαν τα φορεία στους διαδρόμους. Μια κυρία αναφώνησε “Θεέ μου” και κατάλαβα ότι το είπε για μένα, κατάλαβα ότι η κατάσταση δεν είναι καλή».

Σε αυτό το σημείο, η Ιωάννα λύγισε και ξέσπασε σε λυγμούς, φέρνοντας πάλι στη μνήμη της τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. 

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Τη δράστιδα την έβλεπα μία φορά τον χρόνο»

«Κατάλαβα ότι έχω σοβαρά εγκαύματα και απλά παρακαλούσα να επιβιώσω. Μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, έκανα επτά χειρουργεία. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα το φως γιατί τα μάτια μου ήταν τραυματισμένα, ακόμα και το φως του δωματίου ήταν επίπονο», πρόσθεσε.

Επίθεση βιτριόλι: «Ήθελε να με σκοτώσει, δεν έχει μετανιώσει»

«Ο σκοπός της κατηγορουμένης όπως έχουν καταλήξει και οι αρχές ήταν να με σκοτώσει. Επίσης έχω μάθει ότι είχαν γίνει άλλες τρεις απόπειρες. Δύο κάτω από το σπίτι μου, που την είχαν δει να κουβαλάει κάτι ύποπτο πάνω της. Σύμφωνα με τα στοιχεία έγινε και μια απόπειρα την προηγούμενη ημέρα αλλά δεν με πρόλαβε. Και προσπάθησε πάλι εκείνη την ημέρα, που τα κατάφερε τελικά, αλλά δεν κατάφερε να με σκοτώσει», συνέχισε η Ιωάννα στην κατάθεσή της.

Έφη

Η κατηγορούμενη δεν τόλμησε να κοιτάξει την Ιωάννα στα μάτια

Δεν έκρυψε επίσης ότι την τρομάζει η συμπεριφορά που είχε, η ψυχρότητα που επιδεικνύει μέχρι και σήμερα. 

πατέρας Ιωάννας

Ο πατέρας της Ιωάννας

«Επίσης θέλω να επισημάνω, πάλι σύμφωνα με την έρευνα, τη συμπεριφορά της κατηγορουμένης, πέρα από το ότι έψαχνε να βρει τρόπο να τελειώσει το σχέδιο της. Με τρομάζει η συμπεριφορά που είχε. Ήταν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Χορεύει πάνω στα τραπέζια, δείχνει έναν άνθρωπο που αντί να φοβηθεί και να καλυφθεί, ενθαρρύνεται ακόμα περισσότερο και αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα και πληροφορίες για ενέσεις αέρα και δηλητήριο που δεν ανιχνεύεται… Βλέπω έναν άνθρωπο που δεν πτοείται. Προσπαθεί ξανά και ξανά και γίνεται ακόμα χειρότερο. Και δεν ξέρω ακόμα ούτε ποιοι άλλοι γνώριζαν. Αλλά ξέρω ότι δεν έχει μετανιώσει κι αυτό είναι που με φοβίζει».

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Προσπαθούσα να κοροϊδέψω τον εαυτό μου».

Η Ιωάννα περιέγραψε και τη ψυχολογική της κατάσταση μετά την επίθεση.

«Για να αντέξω προσπαθούσα να κοροϊδέψω εαυτό μου. Ότι ζω ένα όνειρο. Το βράδυ μετά τις 9 αφού πέρασαν όλοι οι γιατροί έλεγα “Ιωάννα θα ξυπνήσεις”. Προσπαθούσα να με πείσω για να αντέξω ότι τα όνειρα μου είναι πραγματικά και η πραγματικότητα είναι ο εφιάλτης», κατέθεσε κλαίγοντας και πρόσθεσε:

«Για όσο διάστημα ήμουν στο νοσοκομείο έλεγα στους αστυνομικούς ότι δεν έχω πειράξει κανέναν. Προσπαθούσα να τους βοηθήσω αλλά δε μπορούσα. Δεν πίστευα ότι κάποιος μπορεί να κάνει τέτοιο κακό».

Η στιγμή που η αστυνομία της είπε για την κατηγορούμενη

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η στιγμή που της είπαν οι αστυνομικοί σε ποιον άνθρωπο έχουν καταλήξει ως βασικό ύποπτο.

«Μου μιλούσαν για τη κατηγορούμενη και μου έλεγαν ότι εκείνη μου επιτέθηκε. Μαζί με αυτούς προσπαθούσα να και εγώ να καταλάβω και να τους βοηθήσω. Αν ισχύει, τους έλεγα, αυτό που μου λέτε ότι με παρακολουθεί εδώ και 1,5 χρόνο, άρα ξέρει ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτόν τον σύντροφο που είχε. Δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Δεν ήξερα αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί το έκανε αυτή, τι μου έχει συμβεί δε καταλάβαινα και δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν», είπε.

Βιτριόλι: «Σιγά δεν έγινε και τίποτα»

«Κάποια στιγμή αφού επέστρεψα στο σπίτι μου η έρευνα συνεχιζόταν. Οι αστυνομικοί με ενημέρωσαν για κάποια στοιχεία που βρίσκονταν στο υπολογιστή της και με ρώτησαν αν γνωρίζω κάτι. Είμαστε από διπλανά χωριά αλλά ποτέ δε κάναμε παρέα με την κατηγορούμενη, γνωριστήκαμε εδώ στην Αθήνα. Βρεθήκαμε σε κάποιες γιορτές γενέθλια στο σπίτι συγγενών μου και ανταλλάζαμε κάποιες κουβέντες. Μου είπανε για κάποιες κουβέντες που είχαν γίνει μεταξύ της ξαδέλφης μου και της κατηγορουμένης μετά την επίθεση», συνέχισε η Ιωάννα στην κατάθεσή της.

Οι αστυνομικοί της ζήτησαν να μάθει αν μπορούσε τι είχε συζητηθεί μεταξύ της κατηγορούμενης και της ξαδέλφης της Ιωάννας. 

Ιωάννα δικηγόροοι

Η Ιωάννα με απόλυτη ψυχραιμία περιέγραψε όλα όσα έζησε κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση

«Κάλεσα τη ξαδέλφη μου στο τηλέφωνο και την ρώτησα τι έχουν πει. Τη ρώτησα αν ισχύει και τι ακριβώς είχε ειπωθεί. Μου είπε ότι ισχύει, ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ τους, ότι δεν μου είπε για να μη με φέρει σε δύσκολη θέση. Μου είπε μεταξύ των συζητήσεων ότι είχαν μιλήσει και για μένα, όπως όλοι φίλοι και γνωστοί μιλούσαν για μένα. Τη ρωτούσε η κατηγορουμένη πώς είμαι, αν με είδε και πώς ήταν τα μέτρα στο νοσοκομείο λόγω covid. Εκείνη της είπε ότι δε μπορούσε να μπει στο νοσοκομείο και ότι είχε δει μόνο τη μητέρα μου στο προαύλιο», περιέγραψε και αναφέρεται στην αντίδραση της κατηγορούμενης που εξόργισε την ξαδέλφη της:

«Επίσης μου ανέφερε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που της είχε κάνει εντύπωση. Η κατηγορούμενη, όπως της είπε, έκανε ένα σχόλιο πολύ προσβλητικό για μένα. Της είπε “οκ αν δε μπορεί να δουλέψει, θα πάρει την αποζημίωση και θα ζήσει. Δεν έγινε κάτι". Αυτό θύμωσε τη ξαδέλφη μου».

Αυτό το περιστατικό σε συνδυασμό με τις αναζητήσεις που την ενημέρωσαν πως είχε κάνει η κατηγορούμενη μετά την επίθεση, άρχισαν να κάνουν την Ιωάννα να συνειδητοποιεί τι είχε συμβεί. 

«Η μητέρα μου, μου είπε ότι κάποιοι ήρθαν στο νοσοκομείο να με δουν αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος- όλα αυτά με έκαναν να πιστέψω ότι ήθελε πραγματικά να με σκοτώσει και δε σταμάτησε ούτε και μετά», είπε η Ιωάννα.

«Κινδύνευσε η ζωή μου»

Η Ιωάννα τόνισε στο δικαστήριο ότι ήταν πολλές φορές οι στιγμές που κινδύνευσε η ζωή της.

«Μετά τη προφυλάκισή της προσπάθησα να εστιάσω στις δυνάμεις για να μπορέσω να βγω από το νοσοκομείο και να βγάλω σε πέρας τα χειρουργεία που έπρεπε. Στα μισά των χειρουργείων ο οργανισμός μου δεν άντεξε. Ανέβαζα πυρετό, είχα πάθει λοίμωξη. Οι γιατροί μου είπαν ότι κινδύνευσε η ζωή μου. Κόλλησα και δεύτερη λοίμωξη στο μάτι που κινδύνεψα για δεύτερη φορά να το χάσω. Κάποια στιγμή με τη βοήθεια των γιατρών τα ξεπεράσαμε», είπε. 

Τελείωνοντας την κατάθεσή της γύρισε ξανά προς το μέρος της κατηγορούμενης που καθόταν στα δεξιά της, με πάνοπλους αστυνομικούς γύρω της και είπε:

«Κοίταξέ με! Κοιτάξτε πόσο ψυχρή είναι. Με την ίδια ψυχρότητα με κοιτούσε όταν μου έριχνε το βιτριόλι».

Πληροφορίες μέσα από τη δικαστική αίθουσα ανέφεραν πως καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης της Ιωάννας, η κατηγορούμενη δεν ήταν σκυφτή, κοιτούσε μπροστά με εντυπωσιακή ψυχρότητα. 

Ρεπορτάζ: Ανέστης Συμεωνίδης, Κωνσταντίνος Γεώργιζας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top