Στα 10 ευρώ η τιμή του rapid test - Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Τι αλλάζει σε εστίαση, γυμναστήρια, θέατρα και σινεμά από τη Δευτέρα 13/9

Αντιδρούν στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες ορισμένοι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης/Ρεπορτάζ από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star

Τα rapid test θα είναι, από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9, το βασικό εργαλείο των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένους κλειστούς χώρους. 

Νέα Μέτρα: Οι λόγοι που ξεκινούν από 13 Σεπτεμβρίου

Με το ΦΕΚ που εκδόθηκε σήμερα, οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ισχύουν αποσαφηνίζονται, αφού δημοσιοποιήθηκαν οι τιμές πλαφόν για τεστ διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό. Έτσι, τα rapid test θα γίνονται με ανώτατη τιμή τα 10 ευρώ, ενώ τα μοριακά τεστ τα 60 ευρώ.

Νέα μέτρα: Αντιδράσεις από τα ιδιωτικά εργαστήρια για τα rapid tests

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

  • για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €)
  • Για τα μοριακά τεστ ορίζεται:
  1. ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 €) 
  2. ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €)

Στο ΦΕΚ διευκρνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται για rapid test και μοριακά τεστ δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

«Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, που θα αυξάνεται σε 5.000 ευρώ αν δεν τηρείται η τιμή του πλαφόν.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα 13/9 

Στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, και θα τεθούν σε ισχύ από 13/9, προβλέπεται η πρόσβαση μόνο εμβολιασμένων σε κάποιες δραστηριότητες και σε άλλες επιτρέπεται και των ανεμβολίαστων, με την πρoϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, (με δική τους επιβάρυνση το κόστος).

Κλειστοί χώροι εστίασης

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. 

Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, σινεμά και γυμναστήρια από τις 13/9

Γήπεδα και γυμναστήρια

Τα γήπεδα κλειστά και ανοιχτά θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους: εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία

Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. 
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Μέτρα για εργαζόμενους και φοιτητές

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 13/9/21  μέχρι και τις 31/3/22:

  • οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ
  • οι ανεμβολίαστοι μαθητές υποχρεούνται να κάνουν δύο self test την εβδομάδα (δωρεάν). οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν rapid test δύο φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top